Paluu opettajaksi – Päiväkotireissu vaihtui opettajan sijaispäivään

Blogi, maanantaina 28.09.2015

12079332_10153677796941670_4202364129863167930_nMaanantai sai mieluisan muutoksen ohjelmaansa. Aamusta vei lapseni päiväkotiin ja viskariin ja päätin piipahtaa entisellä koulullani opekavereita moikkaamaan. Perinteinen härdelli koululla päällä sijaispulassa ja pian löysinkin itseni vanhasta tutusta luokasta opettajana. Edellisen kerran opettajan hommissa virallisesti olinkin keväällä 2006 ja oli aivan supermukava palata hommiin. Mukana pieni ryhmä eloisia oppilaita ja äidinkieltä ja matematiikkaa aamupäivän tunnit.

Kolme tuntia pienryhmän kanssa meni hetkessä ja hyvä koululounas palkaksi. Mitäs sitä entinen opettaja voisi enää toivoakaan. Ja lupasin, että joskus toistekin voin tulla auttamaan jos tällainen tyhjähetki kalenterista löytyy. Hyvä hieman pitää otetta koulunkin arkeen yllä.

Kiitos vielä Lopen Kirkonkylän koulun väelle ja mainiolle luokalle. Minä hymyilen vieläkin.

Mukava päivä sijaisena koululla. Kaikki oli niin kuin ennenkin ja vanha oma heppamuki oli odottanut kaapissa yhdeksän vuotta. Tänään taas opettaja-Timon kädessä.

Mukava päivä sijaisena koululla. Kaikki oli niin kuin ennenkin ja vanha oma heppamuki oli odottanut kaapissa yhdeksän vuotta. Tänään taas opettaja-Timon kädessä.

Nyt Riihimäelle päivän asioihin ja illalla sitten kunnanvaltuustoa johtamaan. Niin ja sitä ennen vielä muutama mediajuttukin ja mm. suora radiohaastattelu Ylelle.

Loppi jatkaa itsenäisenä.

Tänään illalla äänestimme uuden kaupungin synnyttämisestä seutukunnallemme. Itse olen ollut liitoksen kannalla pitkään ja itseasiassa taisin aikanaan ensimmäisenä esittää myös neljän kunnanliitosta Hyvinkää-Riihimäen talousalueelle. Tänään kuitenkin selvä enemmistö Lopelle äänesti uuden kaupungin kumoon. Eniten uusi kaupunki sai kannatusta keskustan ja SDP:n riveistä ja lisäksi myös Vihreät tukivat liitosta. Itse siis myös äänestin uuden kaupungin puolesta. Myös Hausjärvellä uusi kaupunki äänestettiin nurin ja vain Riihimäellä ajatus sai enemmistön tue.

CQABPcMXAAAY8-FItse pahaa pelkään, että Lopella verot tulevat nousemaan ensi vuonna ja myös tulevina vuosina ja samaan aikaan palvelut heikkenemään. Toivon, että olen kuitenkin väärässä ja niin kuin valtuustossa totesin, että nyt valtuusto on puhunut ja pulinat pois. Itse jatkan työtä sen eteen, että pystymme tulevaisuudessakin tarjoamaan loppilaisille kaikki peruspalvelut ja sen lupaamamme vähän paremman arjen. Ja en tule hyväksymään esimerkiksi tämän päätöksen myötä palveluiden huononnuksia tai esimerkiksi kyläkoulujen lopettamisia. Minusta nyt valtuuston tulee vastata kuntalaisten toiveeseen ja huolehtia siitä, että Lopella mitkään palvelut eivät heikkene ja samaan aikaan verot ja maksut nouse.

Mutta katsotaan mitä tässä tapahtuu. Pahaa pelkään, että Lopella ei lääkäriä tämän päätöksen jälkeen enää lupauksista huolimatta ole. Ja myös koko sosiaali- ja terveyspuoli siirtyy meidän päätöksenteosta pois. Sen jälkeen emme enää itse päätä sote-asioista käytännössä lainkaan. Tilanne voi olla niinkin kiireinen, että valtakunnallista sotea emme pysty odottamaan. Ja keskusteluissa myös paljon muita kokonaisuuksia mitkä siirtyisivät Lopelta pois vaikka itsenäisenä kuntana jatkammekin. Lukio, rakennusvalvonta, ruokahuolto, taloushallinto ja paljon muuta. Itse olen surullinen jos nämä kaikki viedään sellaisiin järjesteltiin esimerkiksi isäntäkuntamallin alle missä loppilaisilla ei käyttännössä ole enää mitään päätösvaltaa asioihin. Toivottavasti näin ei tapahdu.

Keskiviikkona Lopen ensimmäisestä kuntakokouksesta tulee kuluneeksi 150 vuotta. Lopen hallinto rakennettiin 30.9.1865 pidetyssä kokouksessa. Mutta jo ennen sitäkin hallintorakennetta oli Loppi ollut olemassa. Ensimmäinen maininta Lopesta on jo vuodelta 1484 ja Lopen seurakuntakin perustettiin jo 1632. Hallinot ovat siis muuttuneet, mutta Loppi on ollut Loppi vuosisatoja ja Loppena tämä alue tunnetaan sadankin vuoden päästä vaikka hallintorakenteet joskus uusiutuisivatkin.

Luulen, että keskustelu aiheesta alkaa uudestaan jos nuo kertomani muutokset sotessa ja muissa tapahtuu. Sen jälkeen Loppi on menettänyt joka tapauksessa 60-70 prosenttia päätösvallastaan ja rahoistaan muualle. Katsotaan olenko väärässä.

Mutta nyt pulinat pois ja ratkomaan sitä, että ensi vuonnakin voimme taata kaikki palvelut Lopella ja loppilaisille. Helppoa se ei tule olemaan.

Kunnanvaltuustossa tänään myös pitkä lista muita asioita. Esityslista ja pöytäkirja löytyvät pian myös kunnan nettisivuilta ja vastaan mielelläni jos siitä nousee kysymyksiä ja ajatuksia.

 

Kommentit