SDP paljasti osuutensa yhteiskuntasopimusneuvotteluihin? ”Silloin sopimus olisi syntynyt”

Blogi, keskiviikkona 30.09.2015

Tänään eduskunnassa on käyty keskustelua valtioneuvoston tiedonannosta eduskunnalle koskien kustannuskilpailukyä vahvistavia toimia. Olemme jääneet noin 15% kilpailukyvyssä jälkeen keskeisistä verokkimaistamme ja siksi tarvitsemme nyt toimia tilanteen korjaamiseksi. Tavoitteena siis noin 5% kustannuskilpailukykyparannus, toisen 5% vaikutus maltillisten palkkaratkaisuiden kautta ja kolmas 5% sitten syntyy yrityksissä kun sille luodaan lainsäädännöllä tilaa. Esimerkiksi siis tulemme lisäämään paikallisen sopimisen mahdollisuuksia jne.

Jos tässä kaikessa siis yhdessä työmarkkinajärjestöjen ja hallituksen kanssa onnistumme niin 2017 hallitus tulee vauhdittamaan kotimarkkinoita ja vahvistamaan kotimaista ostovoimaa ja perheiden taloutta noin miljardin euron työveronkevennyksellä. Se on niin sanotusta porkkanana lopussa. Mutta sinne on toki matkaa.

Tänään itse odotin minuutin puheenvuoroa istuntosalissa muutamaa minuuttia vaille neljä tuntia. Sitä puhemies ei minulle suonut valtiovarainvaliokunnan jäsenenä syystä tai toisesta. No se on toinen juttu. Mutta kun keskustelun kuuntelin niin kaksi asiaa jäi mieleen. Opposition puheenvuorot siitä, että mitään ei saisi tehdä ja he eivät tue yhtäkään toimenpidettä kustannuskilpailukyvyn parantamiseksi. Se ei toki yllättänytkään kun velka rahaa heidän opein edelleen saamme ja niin kovin halvallakin.

Mutta mielenkiintoisin oli SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan muistaakseni aivan viimeinen debattipuheenvuoro. Siinä Antti Lindtman totesi, että SDP tarjosi yhteiskuntasopimusneuvotteluiden sovittelijaksi Lauri Ihalaista. Lindtman totesi perään, että ”Silloin sopimus olisi syntynyt”. Näin taisi siis paljastua SDP:n pukukoppirooli SAK:n pukukopissa. Komento on siis kuulunut SDP:stä SAK:lle, että älkää sopiko?

Mielenkiintoista.

Keskustelu jatkuu… Nyt kahvikupin jälkeen…

….

Kello 21.39 ja näyttää kotisivuillani olevan jotain häiriötä. Onko kävijöitä ollut liikaa vai muu tekninen häiriö. En tiedä vielä, mutta toivottavasti saadaan ylös mahdollisimman pian.

Tänään eduskunnassa pitkä istunto ja itsekin käytin useammankin puheenvuoron. Kiittelivät mm. siitä, että hoitoalaa, kaupanalaa ja palomiehiä ja poliiseja kovin kohdelleista pyhälisien ja ylityökorvausten leikkauksista luovuttiin ja otettiin käyttöön tasaisemmin kaikkia työntekijöitä kohteleva lomarahojen 30% leikkaus. Mutta edelleen toivon, että työmarkkinajärjestöt pääsevät vielä parempaa yhteiseen ratkaisuun ja tuovat pöytään sellaisen sopimuksen millä kilpailukyky paranee tuon sovitun 5%-yksikköä, mutta toimet jakaantuvat tasaisemmin kaikille ja ottavat huomioon eri alojen erilaiset tilanteet. Tämän siis voivat vain tehdä työmarkkinajärjestöt. Eduskunnassa voidaan muuttaa vain niitä palasia mitkä on säädelty lailla ja työelämässä iso osa on sovittu TES:ssä ja muuten työntekijöiden ja työnantajien kesken.

Tänään eduskunnassa myös meillä hallinto- ja turvallisuusjaoston kokous ja päivällä myös Ylellä suorassa radiokeskustelussa vasemmistoliiton Jari Myllykosken ja perussuomalaisten Kai Turusen kanssa. Niin ja ehdinhän lounastauolla käydä myös kurkkaamassa kollegan ja ystävän Mikko Alatlon kuuden cd:n kokoelman julkaisun. Paljon upeita biisejä aina Juicen ajoilta tänne vuosiin. Suomalaisten tuntojen tulkki.

Huomenna aamulla aloitamme jo ennen kahdeksaa. Nyt siis luovutan ja toivottavasti sivut jälleen kunnossa mahdollisimman pian.

Kommentit