Talouden asiantuntijat nostavat maamme kasvuennusteita – Talouskasvu tuo monelle työttömällekin työtä

Blogi, keskiviikkona 24.01.2018

”Nordean talousennuste: Suomen näkymät paranevat kulutuksen vedolla”

Viimeisen vuoden aikana olemme saaneet lähes kymmenen vaikean vuoden jälkeen lukea myös myönteisiä talousuutisia. Käänne tapahtui 2016 ja viime vuosi oli jo laaja-alhaisemman kasvun aikaa ja nyt näyttää siltä, että vahvan kasvun kausi jatkuu myös tänä ja ensi vuonnakin. Tämä tarkoittaa lisää työtä ja työpaikkoja, lisää verotuloja, parempia palveluita, vähemmän työttömyyttä jne. Kasvu kuuluu kaikille!

Nyt näyttää sille mille pitääkin! Hienoja lukuja!

Ekonomistit odottavat maamme talouskasvun jatkuvan vahvana, vaikka vielä viime vuoden lopulla yleisesti pelättiin, että talouskasvu hidastuisi jo tänä vuonna. Nyt kaikki asiantuntijat ovat toista mieltä ja kasvuennusteita on korjattu yksi toisensa jälkeen myönteisempään suuntaan. Talpuskasvun arvioidaan olevan tänä vuonna samaa luokkaa kuin viime vuonna. Viime vuoden lopullinen luku tullee olemaan yli 3 prosentin luokkaa ja alkuviikosta ensin Osuupankki ennusti maamme bkt:n kasvavan tänä vuonna 3,3 prosenttia ja tänään Nordea korjasi oman ennusteensa 3 prosentin kasvuun.

Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju totesi, että pankki nostaa jälleen ennustetaan ja arvioi taloutemme kasvavan nyt tänä vuonna viime vuoden vauhtia eli 3 prosenttia ja ensi vuonna 2,5 prosenttia. Molemmat ennusteet ovat prosenttiyksikön syksyistä arviotamme korkeammat.

Tilanne näkyy myös monen arjessa. Tietenkin eniten heidän jotka pääsevät nyt työttömyydestä työhön, mutta myös palkat nousevat ja ostovoima vahvistuu. Nordean mukaan palkkasumman aiempaa paremmat näkymät johtuvat palkankorotuksista ja odotettua nopeammasta työllisyyden kohenemisesta. Samaan aikaan hitaana pysyvä inflaatio, korkeana pysyvä luottamus talouteen ja säästämisen väheneminen lisäävät kulutusta. Kasvu siis saa lisäbuustia nyt kotimaisen kulutuksen kautta.

Mutta samaan aikaan myös investoinnit kasvavat ennakoitua enemmän. Vientikysynnän kasvu jatkuu hyvänä ja korkotaso pysyy matalana ennustejakson loppuun saakka ja arvioiden mukaan ensimmäinen koronnosto tulisi vasta ensi vuoden 2019 lopulla.

Nordea arvioikin talouskasvun näkyvän kaikkien suomalaisten arjesta. Tämä on ollut myös tavoitteemme – kasvu kuuluu kaikille -hengessä. Nordea totesi tiedotteessaan, että ”Tuottavuuden kasvu kiihtyi viime vuonna yli 3 prosentin vauhtiin. Työllisyyden paraneminen on perinteisesti seurannut tuottavuuden paranemista pienellä viiveellä. Jos lisäksi työttömyysturvan lyhentäminen, aktiivimallin käyttöönotto ja paikallinen sopiminen vähänkään yllättävät vaikuttavuudellaan, työn määrällä on mahdollisuus kasvaa viime aikoja enemmän.” Tämä siis tulee avamaaan monelle mahdollisuuksia työllistyä.

Nordean ekonomisti Tuuli Koivu totesi kuitenkin, että heidän ”ennuste on optimistinen, ja tunnistamme enemmän riskejä, joiden vuoksi ennusteemme helpommin yli- kuin aliarvioi tulevaa kehitystä. Ilmeisin riski on työmarkkinoiden heikko kohtaanto, joka voi estää työllisyyden paranemisen. Se hidastaisi paitsi kulutuksen kasvun näkymiä, myös vähentäisi kannustimia investointeihin. Pidemmällä aikavälillä Suomi kohtaa uusia haasteita. Työllisyysaste on saatava pohjoismaiselle tasolle.”

Nordean tuorein kasvuennuste ja talousraportti löytyy täältä.

Näin siis alkanut uusi vuosi ja itse uskon, että työttömyys helpottaa merkittävästi tänä vuonna ja työllisyys paranee.

Kello 18.08 ja kotona jälleen. Tänään sovimme loppuviikon Niinistön presidentinvaalikampanjan tapahtumia ja itse Lisäilin vielä kalenteriin mm. Rovaniemen Niinistö Cafen ja myös perinteisen hienon EräCafe Niinistön. Myös Sajaniemen Vinttikievarin PopUp Niinistö Cafella yritän sunnuntaina vaalipäivänä vielä ehtiä käymään.  Loppukiriä ja upeasti väkeä onkin ollut liikkeellä, kun tänään tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili mm. Orimattilassa ja Mäntyharjulla.

Kommentit