Talkoissa kotimaisella maatilalla Pelto-Seppälässä tarjoiltiin tänään sitä parempaa Seppälää – Lähiruoka kiinnostaa ja liikuttaa

Blogi, perjantaina 15.07.2022

Tällä viikolla tein pari työvuoroa Pelto-Seppälän maatilalla. Tila täytti juuri saman suvun käsissä 300 vuotta ja uusi nuoripolvi Tiina Seppälä ja Tommi Seppälä ovat luoneet tilalle jälleen aina jotain uuttakin. Tai oikeastaan taisi jo heidän isän ideasta aikanaan syntyä tilaravintola talon kivijalkaan ja suoramyyntipiste. Kiinnostus puhdasta ja hyvää lähiruokaa kohtaan, mutta myös tilan kannattavuuden vahvistaminen sai Pelto-Seppälän väen siis ryhtymään jälleen kerran uuteen ja laittamaan tilan tuotteita itse myyntiin ilman montaa teollisuuden, kuljetuksen ja vähittäiskaupan kättä. Näin syntyi Pelto-Seppäkän Tilapuoti ja sen seuraksi vähän myöhemmin Mulli & Mallas Tilaravintola.

Upea päivä takana. Melkein 11 tuntia tehtiin Pelto-Seppälän tilan väen kanssa töitä Mulli & Mallas -tilaravintolalla. Annoksia meni yli 250 ja monia upeita kohtaamisia hyvän ruuan ja kesää viettävien ihmisten kanssa. 🍕🍽🍔🥩 Tarjoilija kiittää! Ja kiitos Tiina, Tommi, Anne ja Ari sekä muu tilan väki ja upeat nuoret! Ja täytyy vielä sanoa, että onpa meillä taas upeita nuoria! Kiitos Ella, Ellen, Ilona, Moona ja Juuso! Teiltä sain oppia tänään monenlaista. Pitäkää tuo asenne läpi elämän! Te olette terästä! ❤️

Perjantaisin Mulli & Mallas on tarjoillutkin parisensataa lähiruoka-annosta asiakkaiksi tulleille ja moneen matkaan lähtee aina myös tilapuodilta tilan oman lihakarjan lihaa, mutta myös lähitilojen tuotteita Lopen perunasta jauhoihin ja majoneeseistä valkosipuliin ja maa-artisokkashipseihin. Puhtaita ja hyviä – aitoja maaseudun makuja. Tänään Seppälän mäen keittiöstä lähti kaiken kaikkiaan 254 annosta hyvää lähiruokaa kesää viettävien ihmisten suihin.

Pizzaa, Mulliburgereita, Vaarin lankkua, lehtipihvejä ja vaikka mitä. Sitä parempaa Seppälää!

No, mutta miksi minä sitten hommiin ”jouduin”. Tiina on palkannut vuosia tilalle paikallisia nuoria kesätöihin ja oppimaan samalla suomalaisen ruuantuotannon saloja. Tilahan on siis sama missä lihakarjan lisäksi laiduntavat myös hevoset ja sama missä siis itsekin käyn ratsailla. Hevosten kautta olemme vuosien saatossa ystävystyneet ja lopulta monen muunkin kautta ja nyt kun kummityttömme Elisa on toista kesää tilalla töissä niin tuurausvuorot iskivät kummisedälle. Eltsu nimittäin lähti salibandyjoukkueensa kanssa pelaamaan kansainvälistä isoa turnausta Tshekkiin ja kaksi hukia jäi ilman tekijää. Nakki napsahti siis kummisedälle.

Mielelläni nämä maatilan kökkävuorot itselleni otinkin. Olen tehnyt pitkään työtä lainsäädännön ja politiikan parissa kotimaisen ruuantuotannon ja maatalouden aseman vahvistamiseksi ja tehnyt myös erilaisia visiittejä erilaisille tiloillekin tässä vuosien aikana. Nostimmehan aikanaan myös perunaakin silloisen maatalousministerimme Petteri Orpon (kok.) kanssa Aromäen tilalla ja vierailimme Huitin Holsteinillä. Vierailuja on tullut tehtyä niin perinteisille maitotiloille kuin lammastiloille ja myös uuttakin rohkeasti kokeileville mm. sirkkatiloillekin. Ja onhan minulla vuosikausia ollut myös oma MTK:n Kummimaatila Liisa ja Pekka Salmelan pitämänä Portaankorvassa. Ruoka ja lähiruoka ovat olleet siis aina lähellä sydäntäni ja suomalaisten maanviljelijöiden tilanne yhteisenä huolena.

Pelto-Seppälän Mulli & Mallas siis tarjoilee aitoa lähiruokaa omasta tilan ravintolakeittiöstä. Listalla on tilan omasta lihakarjasta tehtyjä pihvejä, mutta myös pizzaa ja burgereita. Maukasta Hunsalan Hilpeä -olutta kyytipojaksi ja makuhermojen herättelijäksi nyt 300. juhlavuonna myös tilan omaa whiskyä. Sen Pelto-Seppälässä voi nauttia ihan hunsalalaisittain lasikaupalla kuin myös Lopen kuuluisimman kesäloppilaisen Marsalkka Mannerheimin tapaankin 1:3 vishyllä lantraten. Mannerheimhan joi whiskynsä siis usein niin, että lasiin tuli vain senttilitra whiskyä ja sen päälle kylmää vishyä kolme senttilitraa.

Tänään laitoimme nuorten kanssa jalkaa toisensa eteen ravintolasalin puolella. Keittiössä tilan vaari Ari paisteli pihvejä, Ella teki pizzoja, Hema burgereita ja riittihän siinä työtä myös Tiinalle itsellekin. Aivan älyttömän isosti nostan hattua tuolle Ellalle. Parikymppinen nuori, mutta aivan uskomaton tekijä köökin puolella ja millä asenteella.

Me sitten hoitelimme ns. salin puolta nuorten Ellenin, Ilonan, Moonan ja Juuson ja tilan muun väen kanssa ja täytyy sanoa, että olihan meillä hauskaa. Uskomattoman upeita nuoria kaikki ja minäkin opin heiltä tänään monenlaista. Ja salin puolella sitten mukavia kohtaamisia ja vähän myös ihmettelyjä, että ”Mitäs se kansanedustaja täällä oikein tarjoilee”. Ja minä poikahan tarjoilin ja parasta tarjoilinkin. Ja muutamalle sanoin, että ”kun aina te sanotte, että te kansanedustajat koskaan mitään oikeaan työtä tee, niin nyt päätin tehdä”.

Onnistunut ja hauska talkoovuoro kotimaisen lähiruuan parissa. Jos Pelto-Seppälä ei teille ole vielä tuttu niin tulkaahan ensi perjantaina tekin maistamaan miltä lähiruoka maistuu parhaimmillaan. Kyläsillantiellä Lopen

Hunsalassa Mulli & Mallas avoinna siis kesäperjantaisin kello kahdestatoista ilta kahdeksaan.

Nyt jalat huutamat saunaa!

Eläköön kotimainen ruuantuotanto! Ja hyvä lähiruoka!

 

 

 

Kommentit