Nyt näyttää jo selvältä, että presidentinvaalit menevät toiselle kierrokselle. Ensimmäisellä kierroksella eniten ääniä saaneet tullevat keräämään vain noin viidenneksen kaikista äänistä ja kakkospaikka irtoaa todennäköisesti alle 25 prosentin ääniosuudella.
Tämän jälkeen ehkä jopa yli puolet äänestäjistä joutuvat tekemään uuden valinnan. Kysymys kuuluu, että ketä äänestän kakkoskierroksella, kun oma ehdokkaani ei sinne päässyt?
Osa käy pohdintaa niin, että ”minulla oli kaksi hyvää vaihtoehtoa ja onneksi se toinen pääsi ratkaisukierroksella” ja osa joutuu myöntämään, että ”nyt on pakko äänestää vähiten huonoa ehdokasta” ja joku saattaa todeta, että ”kotiin jään”. Lopulta siis Suomen presidentin valitsevatkin juuri nämä äänestäjät, jotka ykköskierroksen pettymyksen jälkeen etsivät itselleen uuden ehdokkaan ja lähtevät äänestämään.
Itse kirjoitin jo elokuussa täällä blogissani otsikolla: ”Kuka pystyisi keräämää 1,8 miljoonaa keskustaoikeistolaista ääntä? – Tämä ratkaisee Suomen seuraavan presidentin”.
Tästä on lopulta kyse kakkoskierroksella, sillä selvältä näyttää, että loppukiriin pääsee mukaan yksi ehdokas keskustaoikeistosta ja toinen ehdokas vihervasemmistosta. Keskustaoikeistolaisia puolueita eduskuntavaaleissa äänestää nykyisin tuo noin 1,8 miljoonaa suomalaista.
Viime kevään eduskuntavaaleissa 2023 Kokoomus keräsi reilut 640 000 ääntä, Perussuomalaiset 620 000 ääntä, Keskusta vajaa 350 000 ääntä, KD 130 000 ääntä ja Liike Nyt vajaa 75 000 ääntä. Ja lisäksi RKP vielä reilut 130 000 ääntä. Vihervasemmistolaisia puolueita äänesti reilu miljoona suomalaista. SDP:n potti oli vajaa 620 000 ääntä, Vihreiden vajaa 220 000 ääntä ja Vasemmistoliiton vajaa 220 000 ääntä. Jakolinjat eivät tietenkään ole ihan näin suorat, mutta suuntaa antavasti näin.
Minulle itselleni on täysin selvää, että kakkoskierroksella ääneni saa keskustaoikeistoa edustava ehdokas. Näin olin päättänyt edelliskerroillakin ja selvää se on minulle nytkin. Eilenkin monta hyvää keskustelua Sanomatalolla niin keskustalaisten kuin esimerkiksi kristillisdemokraattienkin kanssa. Ja myös PS:n kannattajista monet liikkeellä ja hyviä keskusteluja niin presidentinvaaleista kuin yhteisen hallituksemmekin työstä ja tekemisestä. Myös RKP:n väestä monet nyt jo asemoituneet akselilla keskustaoikeistolaiselle puolelle ja jos vielä elokuussa pohdin miten RKP:n kannattajat tulevat presidentinvaaleissa toimimaan, kun puolue ei omaa ehdokastaan asettanut, niin nyt näyttää selvältä, että leijonanosa asettuu avauskierroksella jo Alexander Stubbin taakse.
Kakkoskierroksen lopulta siis ratkaisee se kun on paras yhdistävä tekijä.
Oma mielenkiintoinen mauste jo ensimmäisellä kierroksella on tämä ns. taktinen äänestäminen. Edellinen gallup näytti, että SDP:n Jutta Urpilainen oli jo menettänyt taakseen saamiaan demariäänestäjiä uudestaan vihreiden Pekka Haaviston taakse. Jussi Halla-ahon (ps.) hyvä noste saaneekin vihervasemmistossa yhä useamman varmistelemaan sitä, että kakkoskierroksella olisi edes joku vihervasemmistoa edustava ehdokas. Jos vihreät-sdp-vasemmisto -pakka leviää nimittäin pahasti, niin kakkoskierrokselle voikin änkeä yllätyksenä pienin juhamietomaisin eroin kaksi keskustaoikeistolaista ehdokasta.
Uusi leuto talvipäivä alkamassa. Sää lauhtui muutamassa tunnissa pari yötä sitten lähes parikymmentä astetta ja nyt yli -25 asteen pakkaslukemat ovat vaihtuneet ainakin hetkeksi muutamaan plusasteeseen. Ei haittaa kivempi kampanjoida ulkosallakin.