Taksilain korjaussarja hyvä nimi poliittiselle työlle – Taksilaki kuitenkin vaatii kunnon korjaukset

Blogi, keskiviikkona 22.01.2020

Liikenneministeri Timo Harakka kertoi, että hänen johdollaan taksilakiin tehdään korjaussarja. Tämä on odotettu tieto sillä pelot taksilain uudistuksen ongelmista kävi toteen suuressa osassa Suomea. Itse en ole ollenkaan varma, että onnistuiko taksiuudistus missään päin Suomea? Edes pääkaupunkiseudulla?

Maaseudulta taksit katosivat kokonaan, seutukaupungeissa ja maakuntakeskuksissa tarjontaa on, mutta ei tasaisesti läpi vuoden ja suuriin kaupunkeihin ja pääkaupunkiseudulle tuli valtava määrä jos jonkinlaista ”toyotacarinaa” hedelmäpelimittarein asiakkaita huijaamaan. Itsekin näistä huijaritakseista osani alussa sain ja jopa Lähitaksi-kyltin altakin. Taksien luotettavuus on siis merkittävästi heikentynyt ja myös huijauksia tulee ilmi säännöllisesti.

Nyt siis nähtäväksi jää mitä liikenneministeri Timo Harakan Taksilain korjaussarja tosiasiallisesti pitää sisällään. Ministeri puhui eilen maaseudun ilta- ja yöaikaisen taksisaannin ongelmiin puuttumisesta ja myös ympäripyöreästi taksien hinnoittelusta. Ongelmat on siis varsin hyvin tunnistettu, mutta nyt kysymys kuuluukin tehdäänkö kuitenkaan aitoja, toimivia, tehokkaita ja myös vaikuttavia korjausliikkeitä?

Minusta ongelmavyyhtiin pitäisi uskaltaa nostaa myös Kela-taksiuudistuksen epäonnostuminen. Kela-taksien ongelmat menivät itseasiassa julkisessa keskustelussa aikalailla taksilain syyksi. Tosiasiallisesti ne olivat kaksi ihan erillistä asiaa ja uskallan sanoa, että Kela-taksiuudistus jopa vaikutti taksilakia suuremmin maaseudun taksien kannattavuuteen. Kun kyydeistä yksi perusosa putosi pois niin pelkät ilta- ja yöpäivystykset ja kyydit sekä koulu- yms. kyydit eivät enää riittäneet antamaan leipää taksiyrittäjälle. Leipä siis rakentui monen kohdalla monesta eri palasesta ja kun yksi osa jäi pois niin muut eivät enää riittäneet. Kela-taksien kohdalla pitäisi siis ottaa askel myös takaisin vanhaan toimivaan aikaan mikä varmisti myös osaltaan kyseisten asiakkaiden ja muiden alueella asuvien taksinsaantia muulloinkin.

Eli korjauksia ja paluuta aiempaan tarvitaan siis Kela-takseihin ja sitten monilla alueilla myös Sote-takseihin eli monissa tapauksissa vammaispalvelulain alaisiin kyyteihin, mutta myös taksilakiin. Tältä osin olen jo aiemmin nostanut käden ylös virheen merkiksi. Itseasiassa olin kyllä kokoomusryhmässä taksilain kriitikko jo viime kaudella kun sitä tehtiin ja esitin mm. Kokoomuksen ryhmässä, että kokoomus olisi pyrkinyt saadaan keskustan taipumaan siihen, että uudistus olisi tehty portaittain ja aloitettu esim. Pk-seudulta, kun siellä kuulemma niitä tarpeita ja ongelmia oli eniten. Nyt tosin on käynyt ilmi, että uudistusta ennen olleet ongelmat olivat pieniä nyt tämän päivän ongelmiin verrattuna. Tässä valossa koko uudistus olisi kannattanut jättää tekemättä.

Mutta nyt Harakalta ja hallitukselta pitää saada aidot ja riittävät korjaukset lakiin. 1) Yksi on valvottujen ja hyväksyttyjen mittareiden velvoittaminen kaikkiin takseihin (Tästä voisi esimerkiksi jollain järjestelmällä hakea erivapauden, jos hintatietoisuus, valvonta ja verotus yms. voidaan varmentaa muuta kautta). Mittareiden tulee olla myös yhteydessä maksujärjestelmään ja tätä kautta myös valvottavissa. 2) Takseille tulee asettaa asemapaikkavelvoite ja myös tätä kautta päivystysvelvoite omille alueilleen. 3) Toimiakseen päivystysvelvoite edellyttää myös määräsääntelyä, jotta takseille tulee riittävä asiakaskunta ja tulovirta omalta alueeltaan. 4) Oikeus tehdä esimerkiksi ruuhka- ja tapahtuma-aikaista keikkaa toiselle paikkakunnalle voidaan hyvin sisällyttää myös korjattuun lakiin. 5) Kuljettajien osaamisvaateet tulee päivittää ja koulutus- yms. nostaa riittävälle tasolle mm. paikallistuntemuksen ja kielitaidon osalta. 6) Taksien hinnoittelulle tulee asettaa maksihinta silloin kun matka tehdään erikseen hyväksytyllä taksamittarilla. Kiinteähintainen sopimusajo voidaan toki jättää myös asiakkaan valittavaksi jos tämä katsotaan tarpeelliseksi.

Uskoisin, että näillä kuudella korjausliikkeellä saataisiin maahamme toimiva taksiliikenne ja taksipalvelut. Jos sitten tässäkin Helsinki ja PK-seutu tarvitsee omaa erillisratkaisua niin tehdään se, mutta fakta on se, että nykytaksilaki ei toimi ja virheet pitää korjata. Tyhmä ei ole se joka virheen korjaa vaan se joka ei pysty virheitään myöntämään.

Toivotaa, että jatkossa taas taksin katolla vilkkuisi se valopilkku täällä Suomen maassa.

Kello 17.58 ja lapset partiossa. Päivään mahtui lounas asuntoasioiden parissa. Ja myös yksi puhelinpalaveri Lopen matkailun yms. kehittämisestä. Hyviä askelia otettu ja myös hyviä uutisia tulossa. Niistä myöhemmin.

 

Kommentit