Kolmasosa ministereiden erityisavustajista jopa haitallisia – Kokeneelta virkamieheltä rajua kritiikkiä avustaja-armeijalle

Blogi, torstaina 23.01.2020

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ei vähentänytkään luvatulla tavalla ministereiden erityisavustajien määrää vuodenvaihteessa EU:n puheenjohtajakauden päätyttyä vaan itseasiassa palkkasi lisää väkeä avustaja-armeijaan ja myös nosti useiden palkkoja merkittävästi. Valtaosa ministereiden avustajista saa jo kansanedustajiakin suurempaa palkkaa ja kaikki valtiosihteerit paljon enemmän osa jopa yli tuplaten sen. Uutena uutisena alkuvuodesta kerrottiin, että ministereiden erityisavustajille palkattiin seuraavaksi omia avustajia. Avustajien avustajat nousivat aiheellisesti otsikoihin ja pääministeri Marin ryhtyikin puhumaan erityisavustajien assistenteistä. Rakkaalla avustajalla on monta nimeä. Vai miten se sanonta menikään.

Verkkouutisten toimittaja Elisa Hyvärinen paljastikin uutisessaan 20.1.2020, että Marinin vasemmistohallitus käyttää omien avustajiensa palkkaamiseen enemmän lisärahaa kuin hoitajien. Tänä vuonna vanhustenhoito sai lisärahaa vaivaiset viisi miljoonaa, kun Marinin hallituksen avustajakunnan palkkarahat nostettiin peräsi 13,1 miljoonaan euroon. Vanhustenhoitoon saadaan 5 miljoonalla noin 100 uutta hoitajaa, kun lisätarve luvattuun 0,7 hoitajamitoitukseen olisi noin 4 400 hoitajaa ja tämä vaatisi vähintään noin 250 miljoonaa euroa. Huomion arvoista sekin, että 5 miljoonalla saadaan noin 100 hoitajaa, mutta 13,1 miljoonaa menee 82 ministerin avustajajien palkkoihin.

Kummat tekevät tärkeämpää työtä?

Tämä kysymys tuli väistämättä mieleen, kun luin Verkkouutisista pitkän virkamiesuran tehneen Erkki Virtasen haastattelun. Hän hämmästeli uutisessa  väitettyä ministerien avustajien tarvetta. Virtasen mukaan täysin ilman pätevyysvaatimuksia pestatut erityisavustajat ja valtiosihteerit eivät ole parantaneet lainvalmistelun laatua tai ministeriöiden poliittista ohjausta. Virkamiesten työaika kuluu kuulemma nyt yhä enemmän poliittisten avustajien opastamiseen. Sellainen koulunpenkki.

Virtanen toteaa, että ministereiden avustajista ”kolmasosasta on ollut apua esimerkiksi ministerien ja virkamiesten välisessä kommunikaatiossa, jos ministerillä on vähän kiire. Kolmasosa on yhdentekeviä, ei mitään väliä. Ja kolmasosasta on suorastaan haittaa”.

Miettikääpä sitä! Palkataan kavereita avustajiksi jopa kansanedustajia kovemmilla palkoilla ja heistä on ministeriöissä jopa enemmän vain haittaa kuin pienintäkään hyötyä. Kuka tekisi näin omilla rahoilla? No, Marinin hallitushan palkkaa nämäkin kaverit töihin velkarahalla.

Haastattelussa Virtanen kertoo esimerkin kuinka ”sanottiin, että he tulevat ohjaamaan tietyn uudistuksen johtamista. Todellisuudessa johtavien virkamiesten aika meni heidän opettamiseensa. Ensiksi puolueen A valtiosihteerille pitää opettaa, mistä on kysymys. Sitten kun hän lähtee, niin vuorossa ovat puolueen B, C, D ja E valtiosihteerit” ja jatkaa: ”Ja sen jälkeen kimppuun hyökkää samassa tarkoituksessa erityisavustajien armada. Virkamiesten aika kuluu sitten tähän.”

Kovaa kieltä ja kokemuksen ääntä mieheltä joka pitkän virkamiesuransa lopussa toimi työ- ja elinkeinoministeriönkansliapäällikkönä eläkkeelle jäämiseensä syksyyn 2015 asti. Virtasta pidettiin yhtenä maamme vaikutusvaltaisimpana valtion virkamiehenä. Virtanen muistetaan myös 1990-luvun laman aikaan toimiessaan valtiovarainministeriön apulaisbudjettipäällikkönä. Paljon nähnyt ja kokenut huippuammattilainen.

Virtanen pohtii myös sitä mitä 13,1 miljoonalla olisi saatu aikaan oikeasti panostettaessa koulutettuun virkamieskuntaan. Lisärahaa ei Virtanen itseasiassa virkamieskuntaakaan kaipaisi vaan työnjohdollisia muutoksia joita hänen aikana TEM:ssä mm. tehtiin. Mallia hän olisi mielellään levittänyt muuallekin.

Ja lopuksi Virtanen vielä tyrmäsi Rinteen ja Marinin perustelun minkä mukaan EU:n puheenjohtajakausi olisi edellyttänyt lisää avustajia. Verkkouutissa Virtanen toteaa paljon puhuvasti, että ”Se perustelu oli ihan huuhaata. Ei kadulta voi poimia ihmistä, joka voisi yhtäkkiä antaa mitään kontribuutiota EU-puheenjohtajakaudella. Se oli pelkkä bluffi, eivät he koskaan tehneet mitään EU-hommia. Mutta tämäkin meni kuin häkä läpi mediassa”.

Aikamoista on siis meno vasemmistohallituksen aikana Suomessa. Loppupelissä avustaja-armeijan kasvattaminen oli vain keino saada puoluetovereille ja kavereille ja jopa ystäville kovapalkkaisia työpaikkoja ilman oikeaa tehtävää ja tarvetta. Lopulta kyse on siis vain ja lähes ainostaan piilopuoluetuesta hallituspuolueille.

Ja tänään erikoisessa menossa kirjoitetaan seuraava  luku, kun Vihreät nimittävät poliittisena virkanimityksenä henkilön sisäministeriön kansliapäälliköksi. Puolue, joka vielä Ville Niinistön ja Touko Aallon aikana kertoi tavoittelevansa poliittisten virkanimistysten lopettamista tekee näin  yhden historian näkyvimmistä poliittisista virkanimityksistä. Ja sen päätöksen tekee vielä Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo, joka vielä köyhyystutkijana oli ”huolissaan ”kaverikapitalismista” – Suomessa ”paljon piilotettua korruptiota”.

Voi aikoja. Voi tapoja.

….

Päivä jo illallassa. Tänään Hämeenlinnassa Hämeen maakuntapäivää. Mukavia keskusteluja niin Laurellilla kuin Goodmanissakin. Ja askelia myös kohti kevättä. Kiitos kaikille!

Illalla vielä ex-kollegani ja ystäväni Kirsi Ojansuu-Kaunisto ja Timo Kaunisto toivat Pekkalaan vanhan puusohvan Alastarolta. Kaunis vanha antiikkisohva saa elämän jatkoa vanhassa Tätilän Aitassa.

Nyt sohvalle ja rallin MM-kauden avaus Montesta. Kalle Rovanperä ja Jonne Halttunen avaavat myös samalla MM-uransa Toyota WRC:llä. Ja totta kai mukana myös Esapekka Lappi ja Teemu Suninen. Hyvä edustus sinivalkoisilla tälläkin kaudella!

Kommentit