Epäasiallinen käytös pitää kitkeä pois keinoilla millä hyvänsä kaikesta lasten, nuorten ja myös aikuisten kanssa toimimisesta – Valtiontuet pitää voida jäädyttää ja jopa periä tarvittaessa takaisin

Blogi, tiistaina 21.01.2020

Tällä ja viime viikolla on tullut julki ja ilmi kaksi erilaista epäasiallista tapausta nuorten liikunnasta ja urheilusta. Ensin äärimmäisen vakava valmentajatapaus muodostelmaluistelun huipulta ja sitten viikonloppuna vakava ja vastenmielinen rasismikohu nuorten jääkiekosta. Nämä ovat valitettavasti vain jäävuoren huippu, mutta sellainen huippu mikä ei sula ilman riittävän tomeria ja vahvoja keinoja. Tällaiselle ja myös kaikelle pienemmällekin epäasialliselle käytökselle pitää saada loppu niin urheilussa kuin taiteessa, teatterissa, tanssissa tai missä tahansa harrastuksessa.

Kuvituskuva. Kuvan luistelijat eivät liity tapaukseen eivätkä kirjoitukseeni.

Viime keväänä entiset muodostelmaluistelijat olivat ottaneet yhteyttä Et ole yksin -puhelinpalveluun. Täältä tieto eteni Olympiakomiteaan ja SUEK:lle eli Suomen Urheilun eettiseen keskukseen.

Nyt Suomen Taitoluisteluliiton kurinpitovaliokunta antoi päätöksensä kahden valmentajan epäasiallisesta käytöksestä, kun ensin maamme Olympiakomitea ja SUEK eli Eettisen urheilun keskus olivat raportoineet kyseisten valmentajien epäasiallisesta käytöksestä. Raportointi tosin tapahtui Taitoluisteluliitolle jo lokakuussa viime vuonna 2019. Jostain syystä toiminta sai kuitenkin jatkua koko loppuvuoden ja vielä lähes koko tammikuun ennen kuin asiaan puututtiin? Viimein asiassa toiminut Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunta katsoi päätöksiensä lisäksi, että myös valmentajien seuran olisi tullut puuttua epäasialliseen käytökseen tehokkaammin. Päätös antaa viitteitä siitä, että tapahtumista tiedettiin jo pidempään ja näin minullekin ovat seuraa lähellä olleet tahot kertoneet. Tapahtumasarja osuu aivan maamme lajin ja myös maailman muodostelmaluistelun huipulle.

Epäasialliseen käytökseen syyllistynyt Helsingin Luistinklubin, maailmanmestaruudenkin vuonna 2013 voittaneen, Team Unique päävalmentaja Mirjami Penttinen (nimi julkaistu useiden medioiden toimesta) sai perjantaina 17.1.2020 Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunnalta vuoden kilpailukiellon. Kilpailulautakunnan päätöksen mukaan valmentaja syyllistyi urheilun eettisten sääntöjen rikkomiseen mm. käyttämällä toistuvasti valmennettavistaan kohtaan epäasiallista kieltä, huutamalla ja nöyryyttämällä. Seura ryhtyi toimii vasta maanantaina, kun se kertoi hyllyttäneensä muodostelmajoukkueen päävalmentajan ”toistaiseksi”. Minun tietojeni mukaan seuran johto tiesi toiminnasta jo vuosien ajan.

Ilta-Sanomat kertoi lisäksi, että julkisuuteen ei Taitoluisteluliiton tai seuran toimesta kerrottu valmentajien eikä heidän eettisesti arveluttavasta toiminnasta kertoneiden luistelijoiden nimiä. Perusteena olivat ”painavat syyt”. Ymmärrän, että nöyryytettyjen, mutta rohkeiden luistelijoiden nimiä ei kerrottu, mutta miksi ei vakavaa rikkomukseen ja törkeään toimintaan syyllistyneen valmentajan? STLL:n puheenjohtaja Laura Raitio, kertoi syistä, että ”Tarkoitus oli suojella kaikkia asianosaisia, niin valmentajia kuin luistelijoita”. Pitää kyllä kysyä, että mitä suojeltavaa tällaiseen syyllistyneen valmentajan toiminnassa on? Minusta media toimikin aivan oikein kertoessaan valmentajan nimen. Tämä poisti myös epäilyn viitan muiden lajin valmentajien niskasta.

Mutta on syytä edelleen alleviivata myös sitä, että kyseisellä valmentajalla on edelleen oikeus valittaa liiton kilpailukiellosta Urheilun oikeusturvalautakuntaan. Tapaus voi siis tässä valossa olla vielä kesken.

Äärimmäisen vakava ja vastenmielinen tapahtumasarja ja kun tänään vielä aiheesta itse sain lisätietoa perheiltä ja luistelijoilta niin näyttäisi siltä, että seurassa ei todellakaan puututtu vaikka hyvin tiedettiin. Tiedettiin jopa vuosia?

Tänään mediassa on julkaistu luistelijoiden haastatteluja. Luonnollisesti nimettöminä. Lajin huipulla on valtaa. Ne olivat mm. IS:ssä karua luettavaa: ”– Etkö voisi olla iloisempi? Mikä tossa sun luistelussa on nyt ongelmana? Jos sä et halua olla täällä, lähde vittuun.”  ”olisi ehkä helpompi, jos sä tappaisit ittes”. Esimerkkejä näyttää tulevan julki koko ajan lisää eikä näitä kukaan ole julkisuudessa kiistänyt tai niiden todenpitävyyttä kyseenalaistanut. Näin niitä voinee pitää tosina, kunnes joku ne kumoaa mitä todennäköisesti ei tapahdu.

Kun tätä rangaistusta pohtii niin ensimmäisenä tulee mieleen, että vainko vuoden toimitsijakielto ja hyllytys vainko toistaiseksi? Itselleni tuli mieleen poltiikan saralta viime keväältä PS-nuoret twiitti, jonka kuva oli peräisin Euroopan parlamentin sivuilta. Twiitissä on siis kuva tummaihoisesta perheestä, ja PS-nuorten teksti: Äänestä perussuomalaisia, jotta Suomen tulevaisuus ei näyttäisi tältä”. Twiitistä otti lopulta vastuun järjestön varapuheenjohtaja Toni Jalonen. Tämän jälkeen Opetus- ja kulttuuriministeriö päätti 19.06.2019 lopettaa PS-nuorten valtionavustuksen ja periä jo maksettu osuus takaisin vuodelta 2019. Vuoden valtionavustuksen suuruus on 115 000e josta puolet oli maksettu. OKM perusteli päätöstään nuorisolain tavoitteilla joita ovat yhdenvertaisuus ja tasa-arvo sekä oikeuksien toteutumiset. Nuorisolain toteuttamisen lähtökohtina ovat yhteisvastuu, kulttuurien moninaisuus ja kansainvälisyys. Avustusta saavan järjestön tulisi siis OKM mukaan ajaa (tai ainakin kunnioittaa) näitä.

Uudistunut lainsäädäntö velvoittaa liikuntajärjestöjä edistämään toiminnassaan yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa. Tähän kuuluu mm. yhdenvertaisuuslaki, tasa-arvolaki, liikuntalaki ja myös hyvän hallinnon periaatteita. Nuorisolain rinnalla meillä on siis myös 2015 voimaan tullut liikuntalaki. Liikuntalain tehtävä  on ”edistetään väestön hyvinvointia ja terveyttä sekä tuetaan lasten ja nuorten kasvua ja kehitystä”. Liikuntalaissa on aiempaa voimakkaampi vaatimus yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämisestä. Lain mukaan järjestöjen valtionavustuksen määrää harkittaessa otetaan huomioon se, miten järjestö edistää yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa. Onko nämä toteutuneet kyseisen valmentajan ja seuran toiminnassa? Nyt kysyn OKM:ltä, että mihin toimiin he ryhtyvät muodostelmaluistelun tapahtumien johdosta?

Toinen tuore tapahtuma tulee jääkiekon puolelta. Jääkiekon A-nuorten ottelusta nousi viikonlopun jälkeen rasismikohu. EVU peli Helsingin Kiekko-Tiikereitä vastaan Vantaalla nousi otsikoihin, kun pelissä oli soitettu Kake Singersin kappaletta ”Me halutaan olla neekereitä” , kun kaukaloon oli luistellut Kiekko-Tiikereiden tummaihoinen pelaaja. Eilen illalla Jääkiekkoliitto kertoi odottavansa selvitystä lauantain tapahtumista. Vastenmielistä ja törkeää.

Aiemmin esille on noussut tapahtumia muualta myös kulttuurin ja muun saralta. Nyt pitääkin selvittää onko meillä riittävät keinot ja käytänteet puuttua tällaisiin? Ja onko sanktiot sellaisia, että ne jo ennaltaehkäisevät tällaista on sitten kyse urheilusta tai taiteesta? Ja pitääkö keinoja lisätä? Vastuu on valmentajilla ja sitten seuroilla ja myös lajiliitoilla. Poliittisilta nuorisojärjestöiltä on siis evätty ja peritty valtiontukia pois. Minusta näin pitää toimia myös urheilussa ja liikunnassa ja kulttuurissakin, kun muuten ei tilanne näytä korjaantuvan ja vaikenemisen ja salailun kulttuuri jatkuu.

Kello 21.09. Kiitos palautteesta liittyen aamuiseen kirjoitukseeni ja kiitos myös yhteydenotoista sen myötä. Arvostan todella, että olette ottaneet yhteyttä ja kertoneet kokemuksia.

Tänään on myös tullut julki, että kyseinen valmentaja kiistää epäasiallisen toiminnan. Niin kuin päivällä jo kirjoitin niin tämän tapauksen käsittely siis varmasti vielä jatkuu. Se ei kuitenkaan poista sitä tarvetta minkä esille nostin eli, että lainsäädäntöä tulee nyt tarkastella ja korjata niin, että keinot puuttua ja velvollisuuskin puuttua olisi korkeampi.

Kuvasimme myös uuden Eduskunta TV -jakson tänään Elisa Hyvärisen kanssa. Perjantaina uusi jakso Facebookissa ja myös YouTubessa klo 18.

Kommentit