Eduskunnasta tyrmäys lentoverolle – Suomen ei pidä omin päätöksin heikentää kansainvälistä asemaamme entisestään

Blogi, maanantaina 20.01.2020

Hämeen Sanomat kertoi tänään lentoveroon liittyvästä kyselystään meille kansanedustajille. Matkustajakohtainen lentovero ei saa kannatusta eduskunnassa ja vastanneista noin kolme neljästä kertoi suunnitelmia vastustavan.

Itse myös vastasin kyselyyn, että ”En kannata”. Olisi kertakaikkisen typerää tehdä maakohtainen eli vain Suomea ja suomalaisia koskeva lentovero ja näin entisestään heikentää maamme maailmanlaajuista  kilpailukykyä ja globaalia asemaamme. Varmasti muut Euroopan maat hykertelisivät, kun osa pelaisi itselleen jopa omin ratkaisuin aiempaa heikompaa asemaa.

Hämeen Sanomissa julkaistuun LM-kyselyyn vastasi yli puolet kansanedustajista. 108 vastanneen kansanedustajan joukossa oli edustajia kaikista eduskuntapuolueista. 77% kertoi vastustavansa Suomeen suunniteltua lentoveroa ja vain vajaa viidesosa (18%) kertoi kannattavansa. Viisi prosenttia ei osannut sanoa kantaansa.

Mielenkiintoista kyselyssä oli se, että jakolinjat eduskunnassa ovat vahvat. Odotetusti Vasemmistoliiton ja Vihreiden kansanedustajista lähes kaikki kannattivat lentoveroa. Ja vastaavasti perussuomalaisten, kokoomuksen ja keskustan kansanedustajista suurin osa on kertoi minun tapaan vastustavan lentoveroa. Asia ei siis tällä vaalikaudella tule etenemään vaikka vihreät ja vasemmistoliitto sitä tuuppaavatkin eteenpäin. Tai ei siis etene jos keskusta pitää kantansa eikä takkiaan käännä.

Moni lentoveroa vastustava kertoi kuitenkin tukevansa yleiseurooppalaista lentoveroa. Näin itsekin. Tai vielä mieluummin tällainen lentovero pitäisi tehdä maailmanlaajuisena. Silloin sillä voisi olla jotain merkitystä.

Tänään kokouspäivä Hämeenlinnassa. Aamulla keskusta-oikeiston maakunnan ryhmäkokous ja sitten Hämeen Maakuntahallituksen kokous, missä esillä jälleen maakuntien tulevaisuus ja sotekin. Kovin näyttää sekavalta valtakunnan tasolla tämä aluehallinnon uudistaminen. Ja nyt se näyttää jo vakavasti haittaavan myös kuntien ja kaupunkien tekemiä omia suunnitelmia mm. sosiaali- ja terveyspalveluiden osalta, mutta myös sote-kiinteistöjen ja myös kuntataloudenkin näkökulmasta.

Kello 22.18 ja kotisohvalla. Mukava päivä takana ja monenlaista eteenpäin. Huomenna sitten eduskuntaan ja siellä mm. uuden EduskuntaTV:n jakson kuvaukset ja hieman urheiluasiaakin. Muodostelmaluistelun valmentajien toimet puhuttavat ja syystäkin. Palaan aiheeseen.

 

 

 

Kommentit