Taiteilijat pettyneet vasemmistoliittoon, SDP:n ja Vihreisiin – ”Nyt, kun nämä puolueet ovat hallituksessa he ovat näyttäneet todellisen karvansa: heitä ei kiinnosta tapahtuma- ja kulttuurityöntekijöiden ahdinko pätkän vertaa.”

Blogi, sunnuntaina 14.02.2021

Muusikoiden, näyttelijöiden ja koko kulttuurialan pettymys kasvaa. Alan tuntoja kuvasi viikonloppuna 13.2.2021 Facebookissa taiteilja Mikko Kivinen pitkässä päivityksessään. Kivinen kertoi miten taiteilijoita on pyydetty ja miten heistä monet ovat lähtenee vauhdittamaan mm. SDP:n Tarja Halosen, Vihreiden Pekka Haaviston ja Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäen kampanjoita.

”Mistä tunnet sä ystävän
Onko oikea sulle hän
Ajat ankeimmat selvittää
Kuka viereesi…”

Ystävänlaulussa pohditaan sitä kuka on todellinen ystävä. ”Ajat ankeat sen selvittää”, mm. Arja Saijonmaan ja Vesa-Matti Loirin esittämässä laulussa muistutetaan. Ja Ystävän laulu jatkuu…

Kun on sinulla vaikeaa
Ja kun tarvitset auttajaa
Silloin ystävyys punnitaan
Menee muut menojaan

Siitä tunnet sä ystävän
Kun on vierelläs vielä hän
Turhat tuttavat silloin ois
Hävinneet pian pois

Taiteilija Mikko Kivinen muistutti kirjoituksessaan miten heitä on pyydetty Pro bono eli yleisen hyvän vuoksi, hyväntekeväisyydeksi, esiintymään vasemmistopuolueiden tilaisuuksiin. Kivinen kertoo itsekin osallistuneensa. Nyt hän kuitenkin yhtyy ajatukseen antaa pääministeri Sanna Marinin (sd.) vasemmistohallituksen ministereille kaikkiin kulttuuritilaisuuksiin porttikielto. Ajatus on hänestä kannatettava.

Kuvakaappaus Mikko Kivisen Facebook-seinältä 13.2.2021

Vasemistopuolueille Vihreät mukaan lukien Kivinen lähettääkin terveiset itse toveri V.I. Leniniä lainaten: ”Hallituksen ministereille ja heidän puolueillein me olemme olleet vain hyödyllisiä idiootteja, lainakseni V.I Leniniä. Meistä otetaan hyöty, joka auttaa heitä ja kun me olemme pulassa, meidät jätetään oman onnemme nojaan. Häpeällistä.”

Kivinen vetoaakin artisteihin ja koko kulttuurikenttään, että enää ei kukaan menisi SDP:n, Vihreiden, Vasemmistoliiton ja Keskustan tilaisuuksiin Pro bono esiintymään:

”Niinpä ehdotan: kun teitä seuraavan kerran pyydetään esiintymään vaalitilaisuuksissa kieltäytykää kohteliaasti ja kysykää: mitä te teitte meidän hyväksi kun me tarvitsimme apua? Ette mitään, miksi me tukisimme teitä?”

Kivinen päättää vahvan viestinsä: ”Winston Churchill lausui toisen maailmansodan aikana Saksan maihinnousun uhatessa: Jos meillä ei olisi kulttuuriamme, mitä me sitten puolustamisiimme? Kumpa meiltäkin löytyisi hänen kaltaisiaan valtiomiehiä. Mutta Englanti onkin kulttuurivaltio.”

Yhdyn täysin Mikko Kivisen ja myös muiden kulttuurialan taiteilijoiden ja tekijöiden kantoihin. Itse lupaan olla kulttuurin puolella myös myrskyn aikaan. Eikä, arvon pääministeri Sanna Marin, tätä tilannetta enää ratkaista rahalla ja tuilla. Taiteilijat janoavat jo lavoille ja konserttisaleihin. Näyttelijät teattereihin ja valkokankaille. Kohtuuttomat ja yhden alan polvilleen jo pudottaneet koronarajoitustoimet tuleekin nyt vastuullisesti ja koronaturvallisesti purkaa. Musiikin pitää antaa jälleen soida. Naurunkin koronan keskellä raikaa. Mutta totta kai sen lisäksi ala toki tarvitsee myös taloudellista apua. Olisi, arvon pääministeri Sanna Marin, ja (kulttuuri) ministeri Annika Saarikko tarvinnut jo paljon enemmän ja paljon aiemmin.

Vetoankin nyt myös itse, että kulttuurialaa kurittavia koronarajoituksia ryhdytään välittömästi purkamaan. Ei voi olla sen vaarallisempaa istua turvavälein konserttisalissa kuin on istua joukkoliikenteen bussissa tau metrossa. Ei voi olla raitiovaunua vaarallisempaa istua koronaturvalliseksi tehdyssä elokuvateatterisalissa. Eikä myöskään jääkiekko-ottelussa tai ravintolassa.

Elokuva-ala on jo kyseenalaistanut tehtyjen koronarajoituksien jopa koko lainmukaisuuden. On tärkeää nyt selvittää onko Marinin hallituksella ja ministeri Annika Saarikolla ministeriöineen ja sitä kautta Aluehallintovirastoilla ollut lainmukainen oikeus tällaisia koronarajoituksia säätää. Toivotaan, että myös kulttuuripuolen toimet arvioidaan pikaisesti puolueettomasti.

Kulttuuri tarvitsee nyt todellisia ystäviä. Ollaan me yhdessä sellaisia. Ja tuetaan myös alaa, kun taas saamme konserttilippuja, teatterilippuja ja muita ostaa. Ostetaan myös musiikkia ja leffoja koteihimme. Autetaan yhdessä.

Tässä vielä tuo taiteilija Mikko Kivisen koskettava päivitus Facebookista sanasta sanaan:

Hyvät kulttuuri- ja tapahtuma-alan työntekijät! 

Leo Lexa kylätasku ehdotti porttikieltoa hallituksen ministereille kaikkiin kulttuuritilaisuuksiin vuoden ajaksi. Ajatus on kannatettava.

Itse ehdotan myös seuraavaa:

Aina ennen isoja ja tärkeitä vaaleja on puolueilla, ymmärtääkseni pääasiassa vihreillä, Vasemmistoliitolla ja SDP:llä tapana pyytää esiintyviä taiteilijoita tukemaan heitä esiintymällä erilaisissa vaalitilaisuuksissa, tukikonserteissa jne. Itsekin olen ollut mm Ahtisaarta tukemassa. Muistaakseni ainakin Haavistolla, Halosella ja Arhinmäellä on ollut massivisiakin tilaisuuksia, konsertteja yms. Paljon onporukkaa lähtenyt tukemaan mielestään hyvää asiaa.

Nyt, kun nämä puolueet ovat hallituksessa he ovat näyttäneet todellisen karvansa: heitä ei kiinnosta tapahtuma- ja kulttuurityöntekijöiden ahdinko pätkän vertaa. Meiltä on kielletty harjoittamasta ammattejamme kyseenalaisten, erittäin epäoikeudenmukaisten ja todennäköisesti myös lainvastaisten päätöksien, kuten muusikkojen liitto hyvässä ulostulossaan toteaa, johdosta.

Hallituksen ministereille ja heidän puolueillein me olemme olleet vain hyödyllisiä idiootteja, lainakseni V.I Leniniä. Meistä otetaan hyöty, joka auttaa heitä ja kun me olemme pulassa, meidät jätetään oman onnemme nojaan. Häpeällistä.

Niinpä ehdotan: kun teitä seuraavan kerran pyydetään esiintymään vaalitilaisuuksissa kieltäytykää kohteliaasti ja kysykää: mitä te teitte meidän hyväksi kun me tarvitsimme apua? Ette mitään, miksi me tukisimme teitä?

Tulee varmasti aika tylsiä tilaisuuksia kun yleisö, jota tietysti tulee olemaan vähemmän kuin ennen koska tilaisuuksista puuttuu vetovoimaisia esiintyjiä. Yleisöparka joutuu vain kuuntelemaanpoliitikkojen katteettomia vaalilupauksia.

Winston Churchill lausui toisen maailmansodan aikana Saksan maihinnousun uhatessa: Jos meillä ei olisi kulttuuriamme, mitä me sitten puolustamisiimme? Kumpa meiltäkin löytyisi hänen kaltaisiaan valtiomiehiä. Mutta Englanti onkin kulttuurivaltio.

Mikko Kivinen”

….

Hyvää ystävänpäivää.

Kaunis aurinkoinen päivä on tästäkin tulossa. Kaikesta huolimatta. Tänään on siis tuo Ystävän päivä ja myös Laskiaisisunnuntai. Meillä tänään villapaitatuuletus eli reipasta ulkoilua ja yhdessäoloa luvassa. Sitä meiltä ei voi edes maamme hallitus kieltää.

Kommentit