Syysistuntokausi käyntiin – Marinin hallitus palautti politiikan politiikkaan

Blogi, tiistaina 01.09.2020

Eduskunnan syysistuntokausi alkoi tänään. Pääministeri Sanna Marinin hallitus palautti politiikan politiikkaan päättämällä jatkaa eduskunnassa myös muiden kuin koronaan liittyvien asioiden käsittelyjä. Supistetun 1/4 -päätöksentekomallin ehtonahan oli se, että vain koronaan tiiviisti liittyvät ja koronan hoitoon kuuluvat välttämättömät asiat voidaan eduskunnassa käsitellä pienemmällä läsnäolomäärällä. Nyt vasemmistohallitus on päättänyt tuoda eduskuntaan myös muutama vahvasti poliittista lainsäädäntöä ja näin oikeutus toimia pienemmällä kokoonpanolla on mennyt.

Muutama tunnelmakuva Hämeenlinnan syyskuun Kuukausimarkkinoilta.

Tällaista kansanedustajien osallistumisen rajaamistahan ei perustuslaki edes tunne ja se voi tapahtua vain jokaisen kansanedustajan siihen itse suostuen. Eli tällaista päätöstä ei voi tehdä eduskunnan johto, puhemiehistö, puhemiesneuvosto eikä edes eduskuntaryhmät. Kansanedustajilla on kansalta saama valtakirja hoitaa kansanedustajan tehtävää ja siihen liittyy kiinteästi myös rajoittamaton oikeus hoitaa tehtävää ja myös rajoittamaton puheoikeus täysistunnoissa.

Politiikka palaa siis politiikkaan myös eduskunnan täysistunnoissa.

Eduskunnan ensimmäinen syyskauden täysistunto siis tänään ja tästä syksy myös eduskunnassa liikkeelle. Uskonkin, että syksystä tulee eduskunnassa kiivas ja tiukkakin. Mekään emme enää voi kuitata Marinin hallituksen koronatoimia varsinkaan, kun nyt näyttää, että toimissa ollaan tekemässä isoja virheitä. Ehkä päälimmäisenä edelleen tämä koronatestauksen takkuaminen. Koronatestien tuloksia joudutaan odottamaan edelleen päiviä ja itse testiinkin pääsyssä voi mennä yli viikko. Näin emme voi jatkaa tai kohta maa on jälleen kiinni.

Toisena isona huolena on ravintola- ja matkailualamme tukala tilanne. Jos Marinin hallitus ei etsi keinoja siihen, että ulkomaalaisia turistejakin voi tulla talvella turvallisesti Lappiin, niin siellä on edessä valtava irtisanomisten ja konkurssienkin aalto. Puhutaan pahimmillaan ainakin viisinumeroisesta luvusta työttömiä, jos MaRa-ala laitetaan nyt polvilleen yhdessä tapahtuma-alan kanssa. Toistaiseksi matkustaminen ulkomailta Suomeen sallitaan vain niistä maista, joissa tartuntoja on todettu kahden viimeisen viikon aikana enintään kahdeksan 100 000 asukasta kohti. Kyse on siis ns. ilmentymisluvusta. Tämä 8/100 000 on itseasiassa koko Euroopan tiukempia ja tarkoittaa sitä, että Suomi on kiinni. Eurooppalainen taso olisi nostaa ilmentymisluku nykyisestä kahdeksasta esimerkiksi 25. Nykyisellä linjalla Marinin hallitus siis käytännössä itse estää matkailun Suomeen.

Eilenhän jo North European Invest kertoi massiivisista yt-neuvotteluistaan Lapissa. Irtisanomisuhka on noin 2000 henkilöllä. Kaiken kaikkiaan Lapin matkailu työllistää noin 10 000 henkilötyövuoden verran. Isossa roolissa tässä on ulkomaalaisten turistien merkitys. Arviot kertovat, että nykyisellä 8/100 000 rajoituksella työpaikoista katoaa tänä talvena noin puolet. Väliaikaisesti vai pysyvästikö? Sen aika näyttää.

Nyt siis tarvitaan vastuullisia toimia ja alkuun koronatestaus kuntoon lentokentillä ja sitä kautta Lappiin luoda ns. oma matkustuskupla. Malli tähän on olemassa. Nyt kyse on siitä mitä Marinin hallitus haluaa tehdä ja mitä tapahtuvan.

Hämeenlinnan Kuukausimarkkinoilla

Päivä alkoi tänään kuitenkin vielä Hämeenlinnan syyskuun kuukausimarkkinoilta. Olin Kokoomuksen teltalla ja kaunis syyssää toriväkeä siellä hellikin. Keskusteluissa tänään esillä Hämeenlinnassa erityisesti pääministeri Sanna Marinin viime aikojen ulostulot ja myös tyyli, mutta myös aika monessa keskustelussa koronatestauksen suuret ongelmat ja se miten joudutaan töistä olemaan poissa usein lopulta turhaankin jopa toista viikkoa. Ja monesti muuten vanhemmat poissa töistä myös sen takia, että lapsi tai lapset eivät voi mennä päivähoitoon tai kouluun ennen kuin saavat ”puhtaan” koronatestin. Tämä pitäisi nyt lopultakin saada kuntoon.

Muutama mukava keskustelu myös urheilusta ja mm. jääkiekon SM-liigan toivottavasti alkavasta kaudesta ja myös moottoriurheilu ja viime viikonlopun Kaloppiralli, Kymiringin avauskisa ja myös Kouvolan rallicrossin MM-osakilpailu puhuttivat. Tuntui, että monella oli jo sellainen odottava tunnelma, että toivottavasti pian päästäisiin taas ns. normaalisti liikkeelle työssä ja harrastuksissakin. Samaa toivon minäkin.

Eduskunnassa sitten iltapäivällä syysistuntokausi alkuun. Keskusteluissa tänään erityinen pieni tuki kaikista pienimmillä eläville ja myös koronatestaus ja työpaikkojenkin pelastaminen puhuttivat. Huomenna jatketaan.

Kommentit