Suvun juurilla Hämeen sydänmailla – Lammin Pellavamarkkinat 50 vuotta

Blogi, lauantaina 18.06.2022

Pellavamarkkinat Hakkalassa vuodesta 1971.

Vuonna 2020 Lammilla valmistauduttiin jos pitämään pitämään 50. juhlamarkkinat, mutta koronan takia ne jouduttiin perumaan ja samoin kävi viime vuonnakin. Mutta tänään siis 50. juhlavuosi ja hienoja markkinoita ei edes pieni kesäinen sadekaan haitannut.

Sari Raution ja Mia Antinin kanssa Lammin Pellavamarkkinoilla. Yhdessä ja yhteistyöllä.

Ydin-Hämeen Kokoomus ja Hämeen Kokoomus olivat laittaneet teltan myös perinteen mukaan pystyyn ja perinteiseksi voi sanoa jo minunkin visiittiä Pellavamarkkinoilla. En osaa edes sanoa, kuinka monennet pellavaiset nämä minulle olivat, mutta säännöllisesti on mukana ollut koko 2000-luvun. Lammille erityisen mukava myös aina siksikin mennä, kun siellä torilla on aina paljon myös sukulaisiani mm. Heinosia, Palosia ja Riihilahtia liikkeellä. Lammilta siis aikanaan 1930-luvun alussa Poliisi-Pappani Juho Heinonen Lopelle muutti. Hilma ja Vihtori Heinosella oli lapsia iso katras ja sieltä siis isälläni serkkuja ja minulla pikkuserkkuja piisaa.

Mutta Kokoomus-teltalla tänään riitti juttukavereita. Palautetta tuli monesta ja enemmän kiitosta kuin risuja. Kiitosta sain mm. työstäni teiden kunnossapidon eteen ja kuljetusalan ahdingon esillä pitämisestä ja ratkaisujen etsimisestä. Myös Nato-prosessi keräsi kiitosta ja ennen muuta meidän kokoomuslaisten työ siinä tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja pääministeri Sanna Marinin (sd.) tukena. Totta onkin, että oppositiosta pystyimme tässä hyvin valtiojohtoa auttamaan mm. siksi, että kokoomuksella ja Petteri Orpolla on poikkeuksellisen hyvät suhteet lukuisiin EU-maiden johtajiin EPP:n varapuheenjohtajana ja myös suorat yhteydet Yhdysvaltoihin. Ja ei tietenkään tätä työtä haitannut sekään, että meillä on jo pitkät perinteen Naton kannattajina ja tätä kautta tietotaito siitä, mitä jäsenyyden haku edellyttää ja tarkoittaa. Meillä on siis ollut valmius tähän prosessiin jo 2000-luvun alusta lähtien.

Lammilla puhutti myös vanhustenhoidon vaikeutuva tilanne ja valtion raju velkaantuminen. Tuntui monia ärsyttävän se, että isot puheet hallituspuolueiden riveistä ovat nyt osoittautuvassa tyhjiksi. No, nämä epäonnistumiset eivät anna syytä juhlintaan, vaan näissäkin nyt olisi tärkeintä etsiä yhdessä ratkaisuja. Meidän vanhustenhoidossa on edessä ehkä koko historiamme vaikein kesä ja hoitajatilanne tulee kriisiytymään todella pahasti kuluvan vuoden ja ensi vuoden alun aikana. Arki on nyt paljastamassa todeksi sen, että Marinin hallituksen ja SDP:n haluama pelkkä 0,7 -hoitajamitoituksen kirjaaminen lakiin ja vain ympärivuorokautiseen hoitoon ei tuo yhtään lisähoitajaa vanhustenhoitoon vaan itseasiassa on jo aiheuttanut sen, että yksiköitä jopa suljetaan. Hoitajamitoituksen toteuttaminen edellyttää ensi vuoden alkuun mennessä yli

7500 lisähoitajaa ja kun Marinin hallitus ei tätä työtä mm. lisäkoulutusta aloittanut ajoissa, niin nyt tilanne on ajautumassa umpikujaan. Valitettava ja todella huolestuttava tilanne.

Puheissa oli mukana myös pääradan kehittäminen, metsäradan torppaaminen, HAMK:n kehittäminen ja myös vapaaehtoisen maanpuolustustyön resurssit. Monenlaista siis torikeskusteluissa tänään mukana ja katsotaan sitten onko huomenna samoja teemoja esillä, kun Forssan Heinämessuilla jatkamme. Nähdäänkö siellä?

Kommentit