Suvaitsevaisuus ei vaadi perinteistä luopumista – Annetaan joululaulujenkin soida

Blogi, keskiviikkona 19.12.2018

Yle uutisoi tänään, että ”Vanhemmat ovat oppineet vaatimaan uskonnottomia joulujuhlia”.

Hämmästyin. 

Ylen uutisessa kerrottiin kuinka eräässä koulussa joulujuhlan ohjelmaa muutettiin nimettömänä tulleen kirjeen jälkeen rehtorin päätöksellä vaikka ”opettajat ja oppilaat kummeksuivatkin viestin lähettäjän reaktiota”.

Ja samassa uutisessa Uskonnottomat Suomessa ry:n edustaja vaati kuitenkin joulukirkon rinnalle ”JOULUISTA retkeä museoon”. Taitaa olla joulun synty ja tarkoitus aikalailla kadoksissa?

Itse pidin hyvänä, että jokinaika sitten saimme päätöksen Suvivirsi-kiistelylle. Suvivirsi saa ensi vuonnakin soida kevätjuhlissa eikä sen laulaminen tee tilaisuudesta uskonnollista tai perustuslain 11. pykälän vastaista. Ei tietenkään.

Ylen uutisessakin puhutaan jo uskontoallergiasta. Olen samaa mieltä ja onneksi nyt on virallisesti myös linjattu, että Suvivirsi tai mikään muukaan virsi tai yksittäinen laulu ja sen viittaus vaikkapa Jumalaan tai Jeesukseen ei tee tilaisuudesta uskonnollista. Uskontoallergian rinnalla tuntuu kovasti osa vetoavan myös suvaitsevaisuuteen. Ei suvaitsevaisuus tarkoita sitä, että luovutaan perinteistä ja omasta vaan suvaitsevaisuus tarkoittaa sitä, että hyväksytään toisten perinteet, tavat ja kunnioitetaan toisia.

Tuntuu välillä siltä, että kaikille kyllä kelpaa pyhien lomat ja joulunkin lahjat. Eikös sekin ole jo ristiriitaista tämän uskonnottomuuden kanssa? On se. Joulupullastakaan ei pidä nyppiä vain rusinoita.

Annetaan siis tilaa perinteille ja aidolle joululle. Ollaan suvaitsevaisia myös tässä mielessä.

Tänään lähdin jo kuuden jälkeen Lopelta Helsinkiin. Ajattelin, että lumisade sotkisi aamun liikennettä pahemminkin. Ei ainakaan vielä tuolloin ollut sekaisin. Yksi auto tienpenkalla ja se hieman menoa ruuhkautti, mutta sulassa sovussa tienpäälläkin päästiin eteenpäin. Kohta seuraavat budjettiäänestykset ja sitten pääluokkien käsittely jatkuu. Illalla vielä nuorten tiimin ja Hämeen Kokoomusnuorten kanssa palaveria ja vähän pizzailtaakin. Pitäisiköhän ottaa jo jouluperinteen kunniaksi se kinkkupizza? 🙂

….

Kello 20.04 ja töissä vielä. Tänään illalla osa ns. Timon Tiimiäni kävi eduskunnassa pienessä palaverissä. Kevättä vähän jo suunniteltiin ja totta kai tavan mukaan käytiin pizzalla.

Istunnossa tänään puhuin mm. liikenteestä ja uusin esitykseni ja tiekartan autoverosta luopumiseksi. Myös kiitosta annoin ratkaisusta missä ulkomaalaiselle raskaalle liikenteelle eli rekoille tulee tiemaksu. Kotimaiselle kuljetusalalle tämä kompensoidaan käyttövoimaveron alennuksella. Järkevä ratkaisu ja näin mm. venäläiset rekat maksavat jatkossa teittemme käytöstä.

Puhuin myös pääradasta mistä nyt vähän hämmennystä ilmassa. Onneksi juna etenee hyvin ja ensi vuodelle varattu alun suunnitteluraha, ja lisää tavoite saada jo alkuvuodesta ja ratkaisuja etenemisestä sitten viimeistään hallitusohjelmaneuvotteluissa. Työt kuitenkin etenevät jo nyt tehdyillä päätöksillä aina vuoteen 2020 asti ja jatkonkannalta välttämättömiä töitä tehdään koko ajan. Homma siis kuin juna – siis paremmin kuin VR:n junat. Ja kun rata saadaan kuntoon niin myös junatkin saadaan kulkemaan paremmin.

Kommentit