Eduskunta aloitti äänestysurakan – Tänään keskustelussa myös asunto- ja ympäristöasiat

Blogi, tiistaina 18.12.2018

Tänään eduskunnassa aloitettiin massiiviset opposition muutosesitysäänestykset. Oppositiopuolueet ovat esittäneet lisäyksiä ensi vuoden talousarvioon miljarditolkulla ja Suomen järjestelmässä niistä jokaisesta äänestetään täysistunnossa erikseen. Yksi asiakohta menee kuitenkin nopeasti ja usein jopa äänestämättä ja se on valtion tulot. Yleensä tuloja ei esitetä lisää, mutta menoja siis runsaasti.

Lopulta budjettiesitys hyväksytään eduskunnassa tulevana perjantaina ilman muutoksia. Ne muutokset mitkä hallitukseen esitykseen teimme sovimme jo aiemmin hallituspuolueiden kesken valtiovarainvaliokunnassa ja näin kokonaisuus saadaan valmiiksi.

Päivä alkoi tänään siis ensimmäisillä äänestyksillä. Ja sen jälkeen minun tehtävänäni oli esitellä Ympäristöministeriön hallinnon alla eduskunnalle ensi vuoden talousarvion osalta. Kokonaisuus keräsi käytännössä yksin omaan kiitosta ja täytyy todetakin, että yhteistyö yhdessä ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen, Valtiovarainvaliokunnan asunto- ja ympäristöjaoston, eduskunnan ympäristövaliokunnan ja kaikkien asiantuntijatahojen kesken onkin sujunut saumattomasti. YM:n lisäyksistä olen täällä jo kirjoittanut useamman kerran ja siellä siis rahaa meiltä se noin 4  miljoonaa lisää aiemmin sovittujen 4 miljoonan päälle Kansallispuistojen ja muiden luontokohteiden kehittämiseen ja korjausvelan pienentämiseen. Rahaa myös Suomen Ympäristökeskukselle, Ilmastopaneelin sihteeristölle, Norppien suojelutöihin, luontojärjestöille mukaan lukien Metsästäjäliitolle jne. Omastakin mielestäni varsin hyvä ja tasapainoinen kokonaisuus.

Aamulla tapasin vielä pitkälle ulkomaanmatkalle lähtevän ystäväni ja mahtuihan päivään myös Kokoomuksen talouden johtoryhmän kokous Petteri Orpon johdolla. 

Inekselle iso kiitos

Tällä viikolla ja jo kahdella aiemmallakin viikolla minulla on ollut TET-jaksolla eduskunnassa espoolainen Ines Raistakka. Ines on muuten entisen kollegani Viljasen Ilkan veljen lapsenlapsi ja mainio ja osaava sekä ahkera nuori onkin. Monenlaista on Ines näinä viikkoina nähnyt ja monenlaista myös täällä eduskunnassa päässyt tekemäänkin. Nimi jää helposti mieleen ja se kannattaakin painaa mieleen. Luulen, että Ineksestä tullaan vielä kuulemaan.

Riihimäen Jouluglögit

Päivä sitten päättyi tänään Riihimäellä Kokoomuksen Jouluglögeille. Olemme järjestäneet Riksun glögit jo ainakin 13 kertaa näiden vuosien aikana ja tänäänkin mukavaa tunnelmaa tällä kertaa Graniitin Aukion Villa Vaniljassa. Tässä omalla seutukunnalla aina hyvä pöhinä päällä ja  tuttuja, ystäviä ja aina myös uusiakin tulijoita. Kiitos kaikille.

Tänään myös mielenkiintoinen keskustelu caravanari-toiminnasta ja sen vahvasta kasvusta ja myös vaikutuksesta paikallistalouteen. Joka kerta oppii aina jotain uutta ja saa uutta ajateltavaa. Glögin ääressä tämäkin.

Glögikiertueeni on vielä sitten loppuhuipennusta vaille valmis ja ensi lauantaina sitten herkuttelemme Lounais-Hämeen Glögeillä Forssassa Jokioisten Leivän kahvilassa. Tervetuloa mukaan!

Mutta sitä ennen on vielä monenlaista ohjelmaa edessä ja ainakin ne sadat äänestykset. Jännetupintulehdustakohan pukkaa 🙂

Kommentit