Suurin osa perinnöistä verovapaiksi jo ensi vuoden alusta

Uutiset, tiistaina 31.07.2007

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen vahvistaa Alma Median Helsingin toimituksen tekemässä haastattelussa, että verottomana saatavan perinnön enimmäisraja nousee 20 000 aiemmasta 3500 eurosta. Odotettu perintöveron uudistus tulee voimaan ensi vuoden alussa.

– Tämä Jyrki Kataisen ilmoittama uudistus on erittäin merkittävät. Tämän myötä suurin osa perinnönsaajista jopa kaksi kolmasosaa ei joudu maksamaan perintöveroa ensi vuoden alusta alkaen enää ollenkaan, kommentoi kansanedustaja Timo Heinonen Kataisen ilmoitusta.

– Suurimmasta, esimerkiksi 50 000 euron perinnöstä, veroa menee uudistuksen jälkeen pari tuhatta euroa nykyistä vähemmän. Eli tämä uudistus auttaa eniten pienten perintöjensaajia, mutta kautaaltaan kaikkia perinnönsaajia.

Kataisen mukaan yritysvarallisuuden vapauttaminen verosta sukupolvenvaihdoksissa ei kuitenkaan toteudu vielä ensi vuoden alusta, mutta valtiovarainministeri vakuutti, että esitys tehdään mahdollisimman pian. Valtiovarainministeriö aloittaa budjettiesityksen hiomisen tänään Kirkkonummella. Perintöveron uudistuksen yksityiskohdista sovitaan budjettiriihessä.

– Muutaman lähivuoden aikana siirtyy 40 000 yrittäjää eläkkeelle ja tämän hetken tiedon mukaan vain noin 20 prosenttia yrityksistä onnistuu toteuttamaan sukupolven vaihdoksen. Kokonaan lopettavien yritysten määrä on noin 40 prosenttia. Tämä on yhteiskunnallisesti todella iso asia, mihin pitää vastata yhteiskunnallisilla toimilla tehokkaasti ja perintövero on tässä tärkein elementti, totesi Heinonen ja halusi kiirehdittävän perintöverouudistusta ja kertoi olevansa valmis tulevaisuudessa luopumaan verosta kokonaan.

– Perintöverosta luopuminen turvaisi myös perheiden ja aviopuolisoiden tulevaisuutta. Verosta luopumisella vahvistettaisiin myös kaikkein köyhimpien tilannetta, totesi Heinonen lopuksi.

Kommentit