SUOMIAREENA KÄYNNISTYI PUOLUEIDEN HYDE PARK- KESKUSTELULLA Kokoomus kuuntelee vaalien välilläkin

Uutiset, perjantaina 20.07.2007

Historian toinen Suomiareena pyörähti käyntiin Porissa keskiviikkona. Tapahtuman järjestäjinä toimivat Porin kaupunki ja MTV3 ja tapahtumaan osallistuu kymmeniä kansanedustajia sekä elinkeinoelämän johtajia. Kolme päivää kestävässä tapahtumassa keskustelussa on laajalti aiheita, nuorten äänestämisestä eläkeläisten asioihin ja Itämeren suojeluun. Kansanedustaja Timo Heinonen osallistui tapahtuman avauspäivään ja kokoomuksen Korva –tapahtumaan.

-Katajan Sampsa kutsui mukaan ja tottakai oli mukana saada olla mukana. Sää ei nyt aivan suosinut, mutta muuten tunnelma oli hyvä ja väkeä oli liikkeellä, totesi Timo Heinonen.

Keskiviikkona tapahtuma avattiin puolueiden Hyde Park-keskustelutilaisuudella Porin Eetunaukiolla. Paneelissa mukana olivat hallinto-ja kuntaministeri Mari Kiviniemi (kesk.), Kokoomuksen varapuheenjohtaja Jari Koskinen, SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma, Vasemmistoliiton Matti Korhonen, Kristillisdemokraattien Bjarne Kallis, Kulttuuriministeri Stefan Wallin (RKP) sekä työministeri Tarja Cronberg (vihr.). Eduskuntapuolueista ainoastaan Perussuomalaisilla ei ollut edustusta paneelissa.

Keskustelussa aiheet liittyivät pitkälti myös vaaleissa esillä olleisiin asioihin, mm. eläkeläisten verotukseen, perintöverouudistukseen, ydinvoimala-asioihin, sekä kuntaliitoksiin. Keskustelu oli hillittyä, ja ministeri Kiviniemi totesikin, että asioiden aikataulusta keskustellaan enemmän syksyn talousarviokeskustelussa. Heinonen seurasi paneelia yhdessä muiden kokoomuksen kansanedustajien kanssa.

– Ei oikein ollut Heinäluoman ruuti kuivaa. Kriittisimmät puheenvuorot Heinäluoma piti aiheista ja asioista mitkä nykyhallitus on jo päättänyt korjata, kommentoi Heinonen paneelin antia.

– Kristillisten Bjarne Kallis luetteli kolme asiaa mitkä ennen vaaleja olivat esillä. Perintöveron uudistaminen, opintoraha ja eläkeläisten verotuksen oikaisu. Nyt Kallis vain unohti sen, että hallitus on jo kertonut hoitavansa nämä kaikki asiat kuntoon. Ensimmäisenä opintorahan ensi vuonna jne. Näyttää siltä, että nyt ääntä pidetään vain aikataulusta, kun tiedetään asioiden tulevan kuntoon.

Keskustelun isoimmaksi kiistanaiheeksi nousi verotus. Vain viinaveron nostamisesta oltiin yksimielisiä. Oppositiopuolueet uhkasivat välikysymyksellä, jos hallitus ei jo budjettiriihessä päätä eläkeläisten verotuksen epäkohtien korjaamisesta. Hallituspuolueiden edustajat lupasivat, että eläkeläisten verotus oikaistaan. RKP:n Stefan Wallinin muotoili veroremontin tulevan ”ajallaan, mutta ajoissa”. Nykyisellään osaa eläkkeistä verotetaan tiukemmin kuin ansiotuloja, mutta nykyhallitus tulee asian korjaamaan.

– Tämä korjaus on yksi odotetuinpia ja oikeutetuimpia. Sen olisi voinut tehdä jo aiempikin hallitus ja sen olisi pitänut tehdä se. Täytyy olla tyytyväinen, että nyt tämä asia hoidetaan, totesi Heinonen paneelin jälkeen.Keskustelua aiheutti myös perintöverotus. Hallitus on uudistamassa perintöverotusta helpottamalla mm. leskien ja lasten asemaa ja nostamalla verotettavan perinnön alarajaa. Myös perheyritysten jatkoa yli sukupolven vaihdosten tullaan uudistuksessa helpottamaan.

-Olen itse Jari Koskisen kanssa samaa mieltä, että asia pitäisi ratkaista jo ensi vuoden alusta lähtien. Mutta myös olen samaa mieltä Stefan Wallinin kanssa siitä, että perintöverosta tulee luopua tulevaisuudessa kokonaan.

Kokoomus kuuntelee- teema sai jatkoa

Vaalien aikana Kokoomuksen uusi poliittinen asenne ’puolue, jolla on korvat’-teema sai jatkoa, kun puolueiden Hyde Park-paneelikeskustelun jälkeen Eetunaukion Ice Cream Housessa järjestettiin kokoomuksen Korva-yleisötapahtuma.

– Tämä on jatkoa eduskuntavaalien alla aloittamallemme Korva-kiertueelle. Se ei siis ollut aivan vaalikampanjaa tai vaalikikka vaan uusi asenne ja toimintamalli suomalaiseen politiikkaan. Jatkamme kuuntelulinjalla tästä eteenpäin ja keskustelut ja kuulemamme ihmisten toiveet ja asiat tulevat näkymään toiminnassamme jatkossakin, kertoi Heinonen ja kertoi, että samalla teemalla ollaan liikkeellä kesän ja syksyn aikana myös monessa muussa kunnassa ja tapahtumassa.

Nyt Satakunnan kokoomuksen tarjoamat munkit ja kahvit tekivät kauppansa, kahvittelemassa kävi reilusti yli sata henkilöä. Samalla ihmisillä oli mahdollisuus tavata näin vaalien välilläkin kansanedustajiaan ympäri Suomea. Kokoomuksen kansanedustajia oli paikalla edustava joukko, ja keskustelu kävi vilkaana.

Kommentit