18. Mommilanjärven soutelu takana Timo Heinonen panostaisi enemmän järviensuojeluun

Uutiset, sunnuntaina 22.07.2007

Lauantaina 21. heinäkuuta soudettu järjestyksessä jo 18. Mommilanjärven soutelu keräsi Hausjärven Haminankylään ennätysmäärän yleisöä. Mukana tapahtumassa nähtiin myös Vuoksen Säteen veneessä soutanut pääministeri Matti Vanhanen. Vanhanen souti joukkoineen päivän 10. parhaan ajan, ja omassa lähdössä venekunta sijoittui kolmanneksi.

Mommilanjärven soutelutapahtuma saatiin vietyä järjestäjien toiveiden mukaisesti kauniissa kesäsäässä ilman sateita. Osallistujia viidessä eri kirkkovenelähdössä oli 65 kirkkovenejoukkueessa 975 ja 30 pienveneessä ja kanootissa 41, eli yht. 1016. Parhaan ajan souti aamun ensimmäisessä lähdössä soutanut lahtelainen TeamDeVillen venekunta. Venekunnan aika oli 40.07. Tiukan vastuksen joukkueelle antoi oittilainen Purso – Tools häviten vain runsaalla sekunnilla. Onneksi ei tarvittu maalikameran ratkaisua. Kolmanneksi parhaan ajan souti Lammin Säkiän joukkue 41.21.

Vaikka kyseessä ei ollutkaan kilpailu, ovat palautteiden mukaisesti joukkueet kuitenkin kiinnostuneita tietämään oman aikansa.

– Tässä tapahtumassa on sellainen juuri oikeanlainen kilpailuhenkisyys. Hymyssä suin, mutta kuitenkin osa tosissaan ja hieman vähemmän tosissaan. Tällaisia massaliikuntatapahtumia maamme kaipaa ja näillä saadaa liikkeelle myös sellaisia ihmisiä, jotka eivät osallistuisi kilpatapahtumiin. Kesätunnelmaa ja yhdessäoloa, kuvaili ensimmäistä kertaa Mommilanjärven souteluun ehtinyt kansanedustaja Timo Heinonen.

Heinonen kertoi kiirehtivänsä Mommilanjärveltä ystäväpariskuntansa häihin ja tästä syystä soutuun osallistuminen ei tänä vuonna ollut mahdollista.

– Katsotaan josko ensi vuonna joku veneistä ottaisi soutajan näilläkin käsillä mukaan, naureskeli Heinonen rannalla seuratessaan pääministeri Matti Vanhasen veneen starttia.

Ensi vuonna 19. Mommilanjärven soutelu järjestetään lauantaina 19.7.2008.

Järvien suojeluun ja kunnostustyöhön panostettava

Mommilanjärven soutelu on osaltaan ollut alusta asti mukana parantamassa ja pelastamassa matalaa järveä rehevöitymiseltä. Ympäröivät pellot ja vanha sahahistoria ovat osaltaan vaikuttaneet järven historiaan. Viime vuosien työt ovat parantaneetkin järveä merkittävästi.

– Tiedän hyvin tämäntyyppisten järvien ongelmat. Olen kasvanut Lopella Loppijärven rannassa ja tämä meidän kaunis järvi on kärsinyt samoista ongelmista. Nyt niittotyöt, ns. roskakalan kalastus ja pelloilta tulevien ojien laskeutusaltaat ovat osaltaan parantaneet järvemme laatua merkittävästi. Kuulin, että Mommilanjärvellä ei vielä ole yhtään laskeutusallasta eli sekin kortti kannattaa katsoa, kertoi Heinonen ja oli valmis osaltaan lisäämään panostuksia järvien tilan parantamiseksi.

– Nämä Etelä-Suomen järvet ovat osa Itämerenkin kuormittajia. On tärkeää, että työtä tehdään täältä asti. Toivotaan, että kunnostustöihin saadaan myös ulkopuolista rahaa tulevaisuudessa enemmän. Talkootyöhön uskon löytyvän intoa.

Kommentit