Suomi100: Wanhojen C-kasettien kätköistä paljastuvaa

Blogi, lauantaina 04.02.2017

Paavo Heikkilä Suojeluskunta-asussa nuorena poikana.

Historia ja sen vaaliminen ja tutkiminen on ollut minulle pikkipojasta lähtien tärkeä harrastus. Iso vaikutus tähän on ollut edesmenneellä vaarillani joka kertoi tarinoita lapsuudestaan, nuoruudestaan, sota-ajoista ja monesta muusta. Nuorena 14-15 -vuotiaana poikana tein laatikkollisen haastatteluja c-kaseteille. Ne eivät koskaan hukkuneet eivätkä unohtuneet, mutta jäivät vuosiksi kokoelmieni kätköihin. Nyt joulun välipäivinä päätin, että lähes 30 vuotta myöhemmin on syytä nämä vanhat nauhat digitoida talteen lapsille ja lapsenlapsillekin. Syntyi myös ajatus, että miksi en näitä julkaisisi myös muiden käyttöön ja kuunneltaviksi ja niin päätin lopulta tehdäkin.

Tietokoneellani on nyt iso määrä haastatteluja digitoituina ja kuvitettuinakin. Julkaisen niitä itsenäisyyden 100. juhlavuonna kiitokseksi rakkaalle vaarilleni, mutta myös kunnianosoitukseksi hänelle ja kaikille heille jotka ovat vaikeinakin aikoina olleet valmiita itsenäisyyttämme puolustamaan.

Tänään 4.2.2017 tulee kuluneeksi 99 vuotta yhdestä kansalaissodan tapahtumasta kotikunnassani Lopella. Vaarini Paavo Heikkilä joutui vain 15-vuotiaana mukaan tapahtumiin pakotettuna hevoskuskiksi punaisille jotka olivat vallaneet Hevosojan Heikkilä talon salin käyttönsä. Tällä kasetilla hän muistelee Vapaussodan tapahtumia kotikunnassaan Lopella 1918. Tämän haastattelun tein vuonna 1990 ja kuluvan vuoden aikana julkaisen lisää vanhan isoisäni haastatteluja kuvitettuna kuvilla Paavo Heikkilä 97 vuotisen elämän varrelta.

Aiemmin olen julkaissut jo kaksi vanhaa tekemääni haastattelua. Itsenäisyyspäivänä 2017 jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothin haastattelun Lopen Marskalkka Mannerheihin Metsästysmajalta ja vaarini haastattelun jouluna. Lisään nekin tähän blogiini uudelleenkin katseltaviksi ja kaikki haastattelut lisää julkaisun jälkeen myös Youtubeen kaikkien kuunneltaviksi ja katseltaviksi.

Hevossojan Heikkilän talo 1900-luvun alussa.

Lopen vanha kunnantalo eli nykyinen Kuntala.

Lopen Pataljoonantarkastus Launosissa 1919

….

Kello 22.16 ja tänään ja jo eilen ilta ja yökin Kokoomuksen asunto- ja rakentamisohjelmaa. Tarkoitus saada urakka tässä ensi viikon aikana valmiiksi ja julki vielä ennen kuntavaaleja ja hieman aikataulu nyt uusiksi ja työtkin. Siksi tänään väliin jäi yllättäen myös Kokoomus-risteily, mutta joskus vain yllättävät muutokset pakottavat tekemään näin.

Jos muuten maankäyttöön, kaavoitukseen, rakentamiseen ja asumiseen liittyviä lainmuutostarpeita on mielessä niin mielelläni niitä vastaanotan vielä tässä viikonlopun aikana ja ehkä alkuviikostakin vielä ehtii. Jos siis konkreettisia muutosehdotuksia tähän isoon MRL ja asuminen -kokonaisuuteen niin postia tulemaan.

Kiitokset vielä kiitoksista liittyen aamuiseen vaarini haastattelujulkaisuun. Lähden vielä iltalenkillä viemään kynttilän 4.2.1918 murhattujen loppilaisten patsaalle. Muisto elää.

 

 

Kommentit