Suomi ykköseksi holhoamisessa – Kauppojen aukiolon vapauttaminen hyvä esimerkki siitä, että sääntelyn purkua syytä jatkaa

Blogi, torstaina 31.03.2016

nannystateInstitute of Economic Affairs julkaisi Nanny State Index -vertailun ”holhousvaltioista”. Jos samaan aikaan menetämme sijojamme myönteisissä vertailussa mm. Pisa:ssa niin holhoamisessa olen ylivoimainen ykkönen. Valitettavasti. Itseasiassa eromme mitalisijoillekin tulleisiin Ruotsiin ja Iso-Britanniaan on suuri.

Tässä verrattiin eri maiden suhtautumista rajoituksin mm. alkoholiin, tupakkaan, sähkötupakkaan, mutta myös erilaisiin ruokiin. On ehkä paikallaa olla tiukka ja edelläkävijä tupakan kohdalla kohti savutonta Suomea, mutta me olimme kärkisijoilla kaikilla mittareilla. Meillä on paljon sääntelyä alkoholiin, mutta myös erilaisiin ruokiin ja ruoka-aineisiin. Tutkimuksesta kertonut Telegraph-lehti totesikin analyysissään, että ”vain Suomea ja Ruotsia pidetään enemmän kansalaisten asioihin sekaantuvana kuin Britanniaa”.

Telegraph toteaakin, että Suomi on EU:n holhousvaltio numero yksi. Ja tästä kärkisijasta kiitos kuuluu maamme veroille limsoille ja kivennäisvesille, suklaalle, alkoholille ja tupakalle. Lisäksi meillä on myös ”täyskielto sähkötupakalle, happy hours -kielto ja raskaita mainoskieltoja”.

Nykyhallitus onneksi tekee työtä nimenomaan turhan sääntelyn purkamiseksi. Tupakka ja sen aiheuttamat haitat eivät siis kuulu tähän kategoriaan. Mutta olemme paraikaa uudistamassa alkoholilainsäädäntöä ja tässä onneksi kokoomus ja perussuomalaiset ovat höllennysten kannalla. Keskusta haraa edelleen vastaan ja tuntuu siltä, että jo kertaalleen some-raivon myötä kuopattu keskioluen laimennusinto kuplii kepun sisällä edelleen. Kokoomus sen sijaan haluaa nykyistä vahvempia juomia kauppojen valikoimiin eli mm. siiderit, lonkerot ja vahvat oluet sekä haluamme vapauttaa kauppoissa alkoholin myyntiaikoja. Myös ravintoloiden sääntelyn vapauttamiseen meillä on valmiutta. Esimerkkinä jatkoajoista luopuminen ja myös ravintoloille annettava oikeus vähintään päivittäistavarakauppavahvuisten juomien ulosmyyntiin. Samalla haluaisimme tehdä anniskeluluvista ns. toiminnanharjoittajakohtaisia eli tällöin luvan omaava toimija voisi perustaa pelkällä ilmoituksella tilapäisen anniskelupaikan esimerkiksi ulkoilmatapahtumaan tai festareille. Myös viinien tulevaisuudesta pitäisi keskustella avoimesta. Tämä kaikki helpottaisi mm. pienpanimotuotteiden jakelua. Ja olisihan meillä näin paremmat keinot vastata myös sääntelyssä maltilliseen keskikastiin kuuluvasta Virosta tuotavaan  matkustajatuontiin.

Hyvä esimerkkinä onnistuneesta sääntelyn purusta voi mainita jo nyt vuoden alussa vapautuneen kauppojen aukiolon. Tilastokeskuksen tuottaman kaupan pikaennakon mukaan vähittäiskaupan myynti kasvoi helmikuussa 2,3 prosenttia vuoden 2015 helmikuusta. Vähittäiskaupan myynnin määrä, josta hintojen vaikutus on poistettu, lisääntyi samana aikana 3,9 prosenttia. Niin ikään päivittäistavarakaupassa myynti kasvoi 2,9 prosenttia ja myynnin määrä 4,1 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta. Sekä vähittäiskaupassa että päivittäistavarakaupassa liikevaihto kehittyi myynnin määrää heikommin, johtuen hintojen laskusta. ”Kaupan myynnin ja myynnin määrän vuosimuutokset on ilmoitettu kausitasoittamattomina.”

Mutta edetään siis määrätietoisesti normien purussa. Säännellään ja säädellään sitä missä siihen on tarvetta ja hyötyä ja puretaan ja vapautetaan ja luotetaan ihmisiin siellä missä sääntely on turhaa ja jopa haittaavaa.

Kello 22.14 ja kämpillä. Flunssa nyt kiusaa oikein kunnolla ja saa nähdä pystynkö koko sovitun ohjelman huomenna ja viikonloppuna vetämään läpi. Ensi viikolla pitäisi vetää delegaatiota Afrikassa Etiopiassa ja Tansaniassa kymmenen päivän ajan ja sinne siis mies saatava kuntoon. Sairaana sinne ei voi lähteä. Mutta yritetään nyt rohdoilla saada mies ruotuun huomiseksikin.

Tänään eduskunnassa aikalailla ns. normipäivä. Gallupit hieman puhuvuttivat ja meidän puheenjohtajatilanne enemmänkin. Itse uskon, että jo tulevana lauantaina kisa aukeaa todenteolla, mutta katsotaan olenko väärässä. Kyselytuntikin tänään jotenkin rauhallinen ja myös demareilta tuoreimman karun gallupin jälkeen terä poissa. SDP:n kannatuksesta on sulanut kuukaudessa lähes 3 prosenttiyksikköä pois ja Rinteen joukot tänään selkeästi mietteliäinä talolla. Kyselytunnin jälkeen sitten vielä keskustelussa mm. lakialoite biokaasun tulon helpottamisesta autokäyttöön ja samalla hieman laajemminkin keskustelua autoilun verotuksesta. Puheenvuoroni löytyvät eduskunnan sivuilta huomenna jo ajatukseni tästä aiheesta laajemminkin kiinnostavat.

Nyt lopetan näin lyhyeen ja otan flunssalääkettä ja menen peiton alle. Mies vajaakuntoinen.

 

 

 

 

 

 

Kommentit