Hallituspuolueiden kannatus nousussa – Vasemmisto menettänyt paljon tukijoitaan

Blogi, perjantaina 01.04.2016

Yle julkaisi eilen ehkä tämän vuoden mielenkiintoisimman gallupinsa. Gallupissa kansa kiitti hallitusta päätöksenteosta ja ratkaisuista ja samaan aikaan muistutti vasemmistoa tyhjistä puheista. SDP:n kannatuksesta suli kuukaudessa lähes 3-prosenttiyksikköä. Uutisissa kerrottiin, että nimenomaan työntekijät ovat jättäneet demarit. Myös toimihenkilöiden ja eläkeläisten keskuudessa vasemmisto on menettänyt kannattajiaan. Samaan aikaan kaikkien hallituspuolueiden kannatukset nousivat. Keskusta palasi 21,7% kannatuksellaan takaisin suurimmaksi puolueeksi, meidän kannatus nousi takaisin 17% päälle ja myös perussuomalaisten kannatus on nousussa. Tässä varmasti näkyy mm. yhteiskuntasopimukseen pääsy ja muutenkin isojen asioiden mm. Soten uudistukset.

puoluekannatusarvioTaloustutkimuksen tekemässä tutkimuksessa  hallituspuolueiden kannatus on maaliskuussa 48,3 prosenttia.

Oppositiossa näyttää pärjäävän parhaiten maamme johtavan populistipuolueen viitan harteilleen ottaneet Vihreät. Vihreät on  nyt neljänneksi suurin puolue 12,5 prosentin kannatuksella. Tosin kannatus on sahan aikalailla isollakin haarukalla kuukaudesta toiseen.  Samaan aikaan kun Vihreät keräävät irtopisteitä tyhjillä puheillaan oppositiossa niin Vasemmistoliiton viesti ja terä näyttää olevan hukassa. Vasemmistoliitto menetti jälleen kannatustaan ja on pikkupuoleiden joukossa 8,3% kannatuksella.

Taloustutkimuksen kyselyssä haastateltiin 2 914 henkilöä. Puoluekantansa kertoi 58 prosenttia vastanneista. Tutkimuksen virhemarginaali on tällä jaksolla 1,5 prosenttiyksikköä suuntaansa. Haastattelut tehtiin 7.–30.3.2016.

Mutta vaaleihin on matkaa siis vielä kolme vuotta ja takana tätä kautta vasta vajaa ensimmäinen vuosi. Mutta tämä gallup loi uskoa siihen, että päätöksiä ja ratkaisuja tämä kansa odottaa ja haluaa ja arvostaa – riitelyn ja kinastelun sijaan. Tasavallan presidentin Sauli Niinistön neuvo, että kevättä ei ole hyvä kohdata riidellen on siis osoittautunut jälleen kerran oikeaksi ja kannatettavaksi.

Keskustassa toisn näyttää hieman olevan irtioton intoa. Eilen presidenttikampanjaansa jo käynnistelevä Matti Vanhanen puhui hallituksen sisäisiä asioita keskeneräisenä julkisuuteen ja lupaili sellaista mitä puolueiden puheenjohtajat ovat toisin sopineet. Toivotaan, että vastuullisuus kuitenkin voittaa ja pääministeri Juha Sipiläkin pitää kiinni oman hallituksensa ohjelmasta. Vanhasella siitä nyt vaalilaukalle lähtöintoa näyttää riittävän. Siitä laukasta tulee pitkä jos sen nyt on jo aloittamassa.

….

Aikainen herätys. Flunssa kiusaa nyt pääsiäisen ulkoilujen jälkeen oikein kunnolla. Katsotaan selvitäänkö tästä päivästä.

Kello 21.05 ja flunssa ei helpota. Tänään jouduin illalla jättää yhden esitelmätilaisuuden väliin. Puhumisesta ei tule mitään ja ja räkää taas tulee. Mutta nyt otettava rauhallisesti.

Avasin tälle vuodelle missä esittelin Facebookista löydetyn taitavan nuoren mustavalkokuvien värittäjän. Kurkatkaapa sekin blogi täältä. Ja nyt jo voin kertoa, että mieheen sain yhteyden jo tänään Amerikkaan ja katsotaan jos vaikka sieltä muutama loppilainenkin kuva tulisi vielä väreissä. Jared Enos -postaukseni täällä.

Eduskunnassa tänään onneksi vain lyhyt pyörähdys ja pikaisesti muutama RAY:n ja tulevan rahapeliyhtiön asioiden läpikäynti ja sitten kotiin peiton alle. Lyhyesti siis nyt vain.

 

Kommentit