Suomi tarvitsee sote-uudistuksen – Nyt esitetyn mallin toteutumisen ratkaisee eduskuntakäsittely

Blogi, lauantaina 03.03.2018

Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisen tarpeellisuuden ovat tunnistaneet kaikki asiantuntijat ja myös kaikki eduskuntapuolueet. Nykyisin palvelut ovat hyvin eritasoisia ja -laatuisia ihmisten asuinpaikasta ja myös rahapussin paksuudesta riippuen. Toisissa kunnissa on monia terveyskeskuksia ja toisissa ei enää ainuttakaan ja monet lapsiperheet, eläkeläiset ja työttömät ja pienituloiset odottavat lääkärijonossa jopa viikkoja päästäkseen lääkärin vastaanotolle ja samaan aikaan osa käyttää ohituskaistaa rahalla, vakuutuksin tai työterveyshuollon kautta jonottamalla maksimissaan vartin. Sote-palveluiden yhdenvertaisuudesta ja tasa-arvoisuudesta ei enää ole tietoakaan ja siksi sote-uudistusta on nyt tehty ja tehtävä.

Soten ratkaisua ovat etsineet kaikki eduskuntapuolueet Vasemmistoliitosta RKP:n vuorollaan. Sote-sopuja ja -ratkaisuja on esitelty lukuisia, mutta kaikki niistä on kaatuneet joko perustuslain tulkintaan tai sitten poliittisiin erimielisyyksiin. Soten uudistamisessa ei onnistunut SDP:kään eikä kaikki eduskuntapuolueet yhdessäkään ja siksi nyt ratkaisua haetaan nykyisen hallituksen johdolla maakuntahallinnon pohjalta. Kuntapohjainen ja kuntayhtymämalli ovat aiemmin todettu minusta varsin kapea-alaisen perustuslain tulkinnan mukaan perustuslain vastaisiksi. Perustuslaista kyllä löydetään aina joku tulkitsija joka tyrmää ihan jokaisen vielä keksimättömänkin sote-mallin perustuslain vastaisena. Kyse on tulkinnasta eikä todellakaan ole olemassa mitään yhtä ainoaa ja oikeaa perustuslain tulkintaa. Varsin yleistä on, että asiassa kuin asiassa perustuslakiasiantuntijatkin ovat erimielisiä ja sitä poliittista harkintaa sitten käytetään siinä kenen asiantuntijan lausuntoa halutaan painottaa ja korostaa ja kuunnella. Joku voisi sanoa, että tässä perustuslakivaliokuntakin politikoi.

Itse olen sitoutunut sote-uudistuksen läpiviemiseen, mutta en hinnalla millä hyvänsä. Nyt täytyy saada soten valinnanvapauslaki eduskuntaan. Sen täytyy täyttää ensin yhdessä sovitut raamit. Jos yhdessä sovittu ei edes esityksessä täyty niin silloin uudistus kaatuu. Toisaalta jos eduskunnan valiokuntakäsittelyssä valinnanvapauslaki vielä muuttuu tai vesittyy niin silloinkin koko sote- ja maakuntauudistus kaatuu. Rusinoita ei isosta kokonaisuudesta voi vain napsia vaan kokonaisuus pitää sisällään soten, valinnanvapauden perus- ja erikoissairaanhoitoon ja näitä tukemaan maakuntahallinnon. Näiden kaikkien kaikki lait ja osat tulee hyväksyä yhdellä kertaa ja samassa istunnossa eduskunnassa.

Oma huoli on sitten maakuntavaalit. Syksyyn niitä ei enää ehditä millään järjestää. Uskon, että lopulta eduskunnassakin enemmistö haluaa kunnioittaa yhdessä sovittuja vaalisääntöjä joiden mukaan vaalit voidaan järjestää vasta vuoden päästä siitä kun lainsäädäntö on saatu valmiiksi. Jos tätä periaatetta ei kunnioiteta niin sitten on turha enää muidenkaan maiden vaalien toteutuksia arvostella. Kansanvaltaisuus vaatii vastuullisuutta.

On siis edelleen mahdoton sanoa meneekö sote eduskunnassa läpi. Lopulta sen ratkaisee se mitä hallituksen esitys pitää sisällään ja ryhtyykö eduskunta niitä vielä muuttamaan. Itse olen sitoutunut nyt sovittuun sote-malliin pääministeri Juha Sipilän sanomalla perusteella, että malli on ota tai jätä eikä sitä enää eduskunnassa tule muuttaa eikä vesittää miltään osin.

Ja olen myös varma siitä, että tulevaisuudessakin sotea tullaan hiomaan ja maakuntien määräkin tulee vähentymään kohti asiantuntijoiden ja sen perustuslainkin tukemaa pienempää määrää.

….

Kello 19.48 ja ilta tänään Euroviisujen parissa. Saara Aalto on kyllä supertaitava ja upeat showt. Hienoa, että tähän asti minusta umpisurkea UMK uudistettiin näin ja otettiin yksi menestykseen pystyvä artisti ja hänelle kolme ammattilaisten tekemää biisiä. Surullista kuitenkin se, että muuten UMK lähinnä myötähäpeää aiheuttava tyyli oli jätetty tähänki iltaan. Toivottavasti Yle antaisi koko homman ensi vuonna pois itseltään. Mallia voisi ottaa vaikkapa Emma Gaalasta tai vastaavista. Tämänkin illan insertit ja oheiset olivat eivät tunnelmaa nostattavia vaan latistavia. Onneksi kisoihin ei lähde kuin Saara Aalto ja toivottavasti itse viisuilta saa myös uudet juontajat ja kommentaattorit. Olisi tarve ja paikka uudistua Yle!

Mutta Saara Aalto tulee menestymään! Huikean taitava ja hienot biisit!

Hiomenna sitten Salpausselän kisoihin. Olympialaisten tunnelmat hyvin muistissa eli siitä jatkuu kannustus!

 

Kommentit