Suomi ja Ruotsi piirun verran yhdessä Natoon päin.

Blogi, tiistaina 06.05.2014

Tänään tuli julkiseksi Suomen ja Ruotsin välinen sopimus, jolla vahvistetaan maittemme välistä puolustusyhteistyötä. Puolustusministeri Carl Haglund totesi, että tämä tapahtuu Naton puitteissa. Nato on yhteistyön työkaluna.  Käytännössä siis kahdenvälinen ja alueellinen yhteistyömme tulee tapahtumaan niin Naton rakenteissa kuin perustumaankin Naton standardeihin. Työsuunnitelma hyväksyttiin tänään Haglundin ja Ruotsin puolustusministeri Karin Engströmin johdolla.

Tämä on hieman vastaava toimi kuin aiempi isäntamaa sopimus. Yhteistyö meillä sopii kaikille kunhan emme suoraan puhu Natosta. Salarakkaiksi taitaa jo kaikki olla valmiita. Ja totta nimittäin on sekin, että Nato on Euroopassa kuitenkin se keskeisin turvallisuustoimija. Muihin turvatakuisiin ja avun saantiin on turha luottaa.

Maittemme välinen sopimus siis tarkoittaa sitä, että jatkossa toimimme entistä vahvemmin yhdessä. Joukkomme harjoittelevat yhdessä ja tietoja jaetaan niin meri- kuin ilmavalvonnankin osalta. Myös materiaalihankinnoissa voidaan tehdä yhteistyötä. Ja merkittävä osana myös se, että muodostamme yhteisiä joukkoja. Näitä voidaan käyttää esimerkiksi kansainvälisissä tehtävissä kriisienhallinnassa.

Minusta järkeviä askelia ja tosiasia on se, että emme tulevaisuudessa yksin pärjää. Siksi meidän kannattaa miettiä kenen kanssa haluamme toimia. Palaan tähän aiheeseen hieman laajemmin huomenna täällä.

Kello nimittäin nyt jo 22.24 ja pitkä päivä takana. Illalla vielä Lopella Rakentajailta, jossa paikalliset toimijamme esittäytyivät ja kertoivat siitä mitä voivat rakentamisen saralla tarjota. Luotiin siis verkostoja yrittäjien kesken, mutta myös kontakteja uusiin rakentajiin ja remontoijiinkin. Tällaisia iltoja tarvitaan lisää ja joka kerta sitä yllättyy miten paljon omasta hienosta kunnasta erilaista osaamista löytyy. Ja myös kunnallamme hyvät osaajat rakentamisen puolella niin lupa kuin valvonta-asioissakin ja tarjolla myös pitkälti toista sataa rakentamisvalmista tonttia kolmessa eri taajamassa ja myös upeita tontteja kyläkoulujemme kainalossa. Kannattaa tutustua ja itse autan mielelläni tontin löytämisessä. Ja lähden vaikka oppaaksi näyttämään mitä kaikkea Loppemme voi tarjota niin kotikuntana tai sitten vapaa-ajankuntana. Rohkeasti vain yhteyttä.

Vieraita Turengista ja Lahdesta.

Tänään minulla kävi lounastauolla kaksi mukavaa ryhmää koululaisia vieraana. Ensin itseasiassa 75 oppilasta Janakkalan Turengista ja sitten pari luokkaa Lahdesta Jalkarannan Koulusta. Entisiä opiskelukavereitani kummassakin koulussa ja yhteydet siis toimivat. Ja olen monta kertaa täällä näitä lapsia ja nuoria kehunut ja sen teen taas. Kummastakin koulusta hienoja oppilaita matkassa ja hattua täytyy nostaa myös arvokasta työtä tekeville opettajille. Ja totta kai myös koululaisten kotiväillekin.

Kevät siis supervilkasta aikaa vierailujenkin suhteen täällä eduskunnassa. Kaikki opasajat on varattu ja siksi olen itse ottanut hieman extratyövuoroja itsellenikin. Tänäänkin Riitta Hauvalan Jalkarannan Koulun ryhmän opastin itse ja ne kyllä aivan mahtavia hetkiä tässä hektisessä työssä. Ja saan minäkin hieman fiilistellä vanhankin ammatin tunnelmissa. No jos jotain negatiivistä hakee niin se on siinä, että tällä tahdilla ei ruokaa saa koko päivänä. Banaanilla ja kahvilla jaksoi kummasti.

Valiokunnissa tänään ympäristössä asumisasioita ja ulkoasiainvaliokunnassa ajankohtaisia EU-asioita ja myös Afganistanin tilannepäivitystä. Äärimmäiset mielenkiintoiset kokoukset kummatkin vaikkakin siis aivan eri puolilta politiikan kenttää. Ehkä se myös osaltaan tämän työn sokeria. Mutta vaatii myös nopeaa ajatuksen vaihtamista kotimaan asuntopolitiikasta yhtäkkiä Afganistanin tilanteeseen ja Ukrainan kriisiin ja toisin päin.

….

Metsästysmuseon väki vieraanani.

Täysistunnossa käytin tänään muutaman puheenvuoron. Puhuin mm. siitä miten nyt hallitus sallii oikeudessa myös ns. anonyymin todistamisen. Tosin se mahdolliseksi vain rikoksissa joista tuomio on vähintää 8 vuotta vankeutta. Itse olisin valmis mahdollistamaan tämän myös lievemmissä rikoksissa sillä arki on osoittanut, että todistajien pelko on usein kova ja aiheellinenkin vaikka kyse ei olisikaan taposta tai murhasta tai vakavimmista huumausainerikoksista. Minusta anonyymi eli salassa annettu todistus pitää sallia myös muissa väkivalta ja seksuaalirikoksissa. Ja myös talousrikoksissa. Toivottavasti näin asiassa edetään.

Ja minusta myös tärkeää, että esimerkiksi raiskauksen uhri voi antaa lausuntonsa tai todistuksensa videon kautta. Ei rikoksen uhrin tarvitse enää uudestaan rikollista oikeudessa aina kohdata. Liian pitkiksi venyvät oikeusprosessit ja uhrin aseman liian huono tuki ovat sellaisia joita pitää muutenkin parantaa. Huomiota siis lisää uhrin oikeusturvaan ja tunteisiin eikä aina vain rikoksentekijään. Näin nimittäin nykyisin lähes aina tehdään. Kannetaan siis huolta rikoksen tekijästä ja esimerkiksi siitä onko todisteet saatu oikein jne. Minusta tärkeintä, että rikoksia saadaan selvitettyä. Mutta totta kai niin, että todisteet kerätään asiallisesti ja ne arvioidaan aina erikseen. Mutta ei murha-aseen löytymistä pidä jättää käyttämättä todisteena vaikka se löytyisikin lopulta laittomaksi todetun kotietsinnän kautta. Jos siis alkuperäinen kotietsinnän lupa on ollut aiheellinen ja lain kirjaimen täyttävä. Tiedätte mitä tarkoitan.

Toistin myös tänään salissa toiveeni siitä, että vakavissa rikoksissa luovuttaisiin kokonaan ns. ensikertalaisalennuksista. Ei sen pidä olla oikeus pienempään tuomioon jos tappaa toisen ensimmäistä kertaa. Tai hullua on sekin, että meillä Suomessa voi raiskata kolmen vuoden välein aina ensikertaa. Näin ne maamme ensikertalaisuusvaateet menevät. Ei hyvä.

Ja kaiken kaikkiaan itse toivon kovempia rangaistuksia niin väkivalta kuin seksuaalirikoksiin. Liian usein uutiset kertoo tapauksista joissa tekijä on vapaana jo silloin kun Hovioikeus antaa oman ratkaisunsa kyseisessä asiassa. Mikä rangaistus toisen hengestä se sellainen on.

Mutta hieman muustakin puhuin vankeinhoitoasioissa. Puheeni kokonaisuudessaan löytyy tuolta tutun linkin kautta eli valikosta Eduskuntatyön kautta.

Mutta siis vieraita eduskunnassa vielä illansuussa Riihimäeltäkin. Metsästysmuseon henkilökunta ja hallitus tulivat eduskuntaan vieraakseni ja järjestin tapaamiseen paikalle myös puolustusministerimme Carl Haglundin. Mukana tuokio talolla ja sovimme myös vastavierailun Riihimäelle Sakolle ja Metsästysmuseoon. Palataan siihen. Keskusteluissa esillä niin aseenkantoluvat kuin ampumaratojenkin tulevaisuus ja monta muuta. Ja hienoa, että meillä on ministeriryhmässä näitäkin henkilöitä joille metsästys on tärkeä asia. Arvostan metsästäjien työtä itse todella paljon niin riistan hoidossa kuin kantojenkin kurissa pitämisessä. Yksi peurakolari ja läheltäpititilanteet hirvien kanssa laittavat arvostuksen aina oikeaan asentoon. 

Mutta nyt kello jo taas paljon. Kellon ympäri mentiin ja kotiin tultiin. Huomenna aamusta puolustusvaliokuntaan. 

 

 

 

 

Kommentit