Suomi hyötyisi eniten Keski-Euroopan aikavyöhykkeestä – Aikavyöhykkeen vaihto samalla kun kellot jäävät kesäaikaan

Blogi, tiistaina 27.03.2018

Kellot on taas käännelty. Onneksi mm. minun tekemä esitys ja myös myöhemmin tehty kansalaisaloite kellojen kääntelystä luopumiseksi etenee. EU-parlamentti on ottanut asian käsittelyyn ja liikenneministeri Anne Berner on tässäkin asiassa ryhtynyt rohkeasti ja reippaasti toimeen. Toivottavasti päätöksiä voidaan asiasta tehdä lähiaikoina. Jossain kirjoitettiin, että tämä hulluus on ”laillistettu rikos hyvää yöunta vastaan”.

Samaan aikaan kun toivottavasti luovumme jokakeväisestä ja -syksyisestä kellojen kääntelystä niin toivottavasti vaihdamme myös aikavyöhykettä.

THL:n tutkimusprofessori ja psykiatri Timo Partonen esitti tätä joitain vuosia sitten ja häneltä idean saaneena nostin asian myös kesäaikaesityksieni yhteydessä esille. Tällöin siis siirtäisimme aikamme Keski-Euroopan aikavyöhykkeeseen. Aika olisi siis sama kuin Ruotsissa ja muussa läntisessä Euroopassa. Näin itseasiassa eletään jo Pohjois-Norjassa ja aamut ovat valoisampia. Tromsassa tehdyt lääketieteelliset tutkimukset ovat tukeneet muutosta. Kaamosoireet ovat vähentyneet. Aikavyöhykkeiden itäreunoilla lapsetkin on todettu virkeämmiksi kouluissa jne. Iltojen venyminen ei ole terveydelle hyväksi. Univaje on kasvanut samassa suhteessa kuin ns. iltavirkkujen määrä.

Samoja ongelmia kuin meillä on muuten havaittu myös Espanjassa mikä sekin on ”väärässä” aikavyöhykkeessä Natsi-Saksan peruja. Oikea aikavyöhyke löytyy itseasiassa katsomalla taivaalle keskipäivällä. Auringon ollessa korkeimmillaan pitäisi kellon näyttää kahtatoista. Näin muuten minullekin lapsena opetettiin vaikka se ei Suomessa siis paikkaansa pidä. Etelä ei ole siellä missä aurinko puoliltapäivin on. Kesäajasta johtuen aurinko paistaa meillä etelästä vasta yhden puolikahden aikaan. Kesäajasta luopuminen ja oikean aikavyöhykkeen valitseminen siis oikaisi tämän ja nimenomaan terveellisempään suuntaan.

Tällaisia ajatuksia tänään pakkasaamuna. Aurinko kuitenkin nousemassa ja kevät lämmittää. Kesää kohden siis.

….

Kello 20.56 ja R-junassa matkalla Helsingistä Riihimäelle. IC:llä kun ei Hämeeseen pääse.  Tämä on kestämätön tilanne Riihimäelle ja Hämeenlinnalle ja lupaan jatkaa työtä sen eteen, että saamme jatkossa junat jälleen toimimaan myös Hämeeseen ja Hämeestä.

Nyt onneksi panostamme hallituksena merkittävästi lopultakin pääradan remonttiin ja välityskyvyn parantamiseen. Se luo edellytyksiä aikaan kun avaamme henkilöliikenteen kilpailulle. Muutaman vuoden päästä siis myös raiteille tulee valinnanvapaus ja toivottavasti saamme hyviä toimijoita raiteille lisää ja myös sellaisia joita kiinnostaa Hämeen miljoonat vuotuisat junamatkustajat. Nyt monopoliyhtiönä VR ei näytä tehtäväänsä hoitavan eikä heitä hämäläiset pendelöijät näytä kiinnostavan. Ikävä ja surullinen tilanne, mutta periksi emme anna ja tavoite edelleen se, että myös VR junansa Riihimäellä ja Hämeenlinnassa pysäyttää ja myös se nopeat IC-vuorotkin.

Nyt huhtikuussa liikkeelle sitten rataremonttien ja lisäraiteiden lisäksi myös Riihimäen asemalaiturien ja ratapihan remontti. Saamme näin lopulta Risto Aution esillenostaman esteettömyys asian tämänkin tärkeän aseman kohdalta kuntoon. Työ tuottaa tulosta ja iso kiitos Ristolle!

Tänään päivällä yksi yritysvierailu kotikunnassa Räyskälässä ja sitten ilta Veikkauksen yhtiökokousillallisella Helsingissä. Palaan tuohon Räyskälän juttuun huomenna. Hieno juttu mistä saamme olla ylpeitä.

Räyskälässä siis tällaisissa maisemissa. Palaan tähän huomenna. Maltakaa siis nukkua yön yli 🙂

 

Kommentit