Lopelle yhdeksäs peräkkäinen ylijäämäinen tilinpäätös – Päättyneenä vuonna myös velkamäärää onnistuttiin vähentämään

Blogi, maanantaina 26.03.2018

Lopen tilinpäätös käsiteltiin tänään kunnanhallituksessa. Tilinpäätös on reilut 1,2 miljoonaa euroa ylijäämäinen ja talous siis toteutui paljon suunniteltua parempana. Ylijäämäinen tilinpäätös on itseasiassa kuntamme jo yhdeksäs peräkkäinen. Taseen ylijäämä nousee näin jo yli 13,7 miljoonaan euroon.

Ja viime vuonna myös pystyimme pienentämään myös kuntamme velkataakkaakin. Kunnan lainakanta pieneni viime vuonna lähes 1,3 miljoonaa euroa ja tämä tarkoittaa, että lainamäärä per asukas väheni 138 euroa eli vuodenvaihteessa lainaa oli jokaista loppilaista kohden 3 495 euroa. Myös taloussuunnitelmamme tuleville vuosille jatkaa tätä lainakannan laskevaa trendiä, vaikka investointeja nekin vuodet pitävät reilusti sisällään.

Kunnanhallituksen kokousta johti tänään Tiina Seppälä ja vt. kunnanjohtaja Pekka Leppäsen johdolla hallitus allekirjoitti vuoden 2017 tilinpäätöksen.

Kriisikunnan tunnusluvuista täyttyi vuodenvaihteessa enää vain yksi eli veroprosenttimme on 0,5% yli maan keskiarvon. Ensi syksynä on siis syytä nostaa keskusteluun näin olen myös veroprosentin laskeminen.

Erityisen huolestuneena pitäisi Lopella nyt kuitenkin kaikkien seurata asukasluvun kehitystä. Kuudesta viime vuodesta viitenä olemme nimittäin menettäneet asukkaita ja sinä yhtenäkin plus-merkkisenä se plussa oli vain viisi asukasta. Muiden vuosien väestönmenetykset ovat olleet vuodesta 2012 lähtien -41, (+5), -50, -116, -77 ja viime vuonna -69. Vuoteen 2012 asti väkilukumme kasvoi kuitenkin kutakuinkin vastaavan kokoisilla plus-merkkisillä luvuilla. Viidessä vuodessa olemme menettäneet siis yli 300 henkeä ja näyttää siltä, että tänä vuonna putoamme takaisin alle 8000 asukkaan kunnaksi.

Eikä se yhtään lämmitä mieltä, että myös ”naapurien sauna palaa”. Kaikki Hämeen kunnat ja kaupungit painivat nyt saman muuttotappion kanssa ja ratkaisuja yritetään etsiä nyt joka puolella. Tämä tulee näkymään jokaisen hämäläisen kunnan tilanteessa ja myös taloudessa ja valitettavasti nopeallakin aikavälillä. Tehtävää siis riittää.

Mutta itse uskon, että tästäkin selviämme. Nyt Silmänkannon ensimmäinen tontti on myyty ja toivottavasti pian saamme lisää hyviä uutisia. Ja muutamia ajatuksia myös muuten vetovoimamme vahvistamiseksi on tässä nostettu keskusteluun ja toivottavasti saamme niitä pian myös toteutukseen.

Kunnanhallituksen lista tänään muutenkin pitkä. Paljon asioita eteenpäin ja myös mm. valtuuston päättämä urheiluhallin rakentaminen listalla. Lopella ollaan siis panostamassa merkittävästi tulevina vuosina liikuntaan ja urheiluun. Urheiluhallin lisäksi tulossa on jo ensi kesänä uusi urheilukenttä tai iso urheilukentän peruskorjaus ja sitten seuraavana jalkapallokentän tekonurmi jne. Niin ja isona juttuna ensi vuonna panostamme vielä jokaisen kyläkoulumme pihojen liikunnallistamiseen 40 000 euroa. Hieno panostus kylille. Ja tämähän on sitten koulupäivien jälkeen myös koko kylän hyödynnettävänä.

Mutta pöytäkirja löytyy pian kuntamme sivuilta ja mielelläni kerron ja vastaan jälleen siitä mahdollisesti esiin nousevista kysymyksistä. Eli rohkeasti vaan yhteyttä. Ja hatunnosto kunnanhallitukselle ja virkamiehille hyvin hoidetusta ensimmäisestä työvuodesta. Ja iso kiitos kuuluu totta kai osaavalle ja sitoutuneelle henkilöstöllemme!

Tänään päivään mahtui myös mielenkiintoinen tapaaminen erään yli 100 vuotta vanhan puun parissa. Yritämme pelastaa sen vielä puun elinkaaren ehtoopuolella. Pidän teidät ajantasalla mitä tapahtuu ja pystymmekö tämän jopa hieman maammekin historian kannalta mielenkiintoisen puun pelastamaan.

Ja pieni palaveri päivällä myös Sakolla. Ja samalla sain hienon trofeen myös muistoksi viime syksyn Mannerheim Hirvijahdista. Hirvieläinkantaa harvennettiin paljon ja toivottavasti se näkyy myös tienpäällä.

Nyt kello 20.15 ja hetki sitten kotiin. Huomenna Helsinkiin.

 

 

Kommentit