Suomi ei elä sotataloudessa – Ukraina elää ja pelkää, mitä seuraavaksi tapahtuukaan?

Blogi, keskiviikkona 21.09.2022

SDP:n puheenjohtaja ja pääministeri Sanna Marin on selitellyt hallituksensa holtitonta ja vastuutonta talous- ja velkapolitiikkaa sillä, että maamme eläisi nyt sotataloudessa. Ei, Suomi ei elä sotataloudessa. Ukraina elää sotataloudessa.

Sotataloudessa nimittäin kaikesta mahdollisesta – vähemmän tärkeästä ja ei välttämättömästä – karsitaan ja koko kansantalous valjastetaan sotaponnisteluihin. Näin Suomessa ei toimita. Rahaa jaetaan kaikkialla ja kaikki ongelmat – päälimmäisenä hallituksen sisäiset ongelmat – ratkotaan aina rahalla antamalla vuoroin miljoonia sinne ja miljoonia tänne. Joskus lepytellään vihreitä ja toisinaan pidetään kepun hallituspönkää pystyssä.

Olen itseasiassa miettinyt, mitä pääministeri Sanna Marinin sotatalous-retoriikasta ajattelisivat esimerkiksi Kyösti Kallio, Risto Ryti tai  Väinö Tanner?

Ukraina elää sotataloudessa.

Se on selvää.  Maa joutuu ohjaamaan jokaisen liikenevän rahansa sotaponnisteluihin ja maanpuolustukseen. Ja rahat ja varat eivät ole edes riittäneet ja onneksi länsi onkin auttanut ukrainalaisia varsin avokätisesti. Lähes kaikki kaikin mahdollisin keinoin ja osat jopa enemmänkin. Osa maista voisi varmasti tehdä enemmänkin, mutta onneksi monet ovat ymmärtäneet Ukrainan tukalan paikan ja sen, että maa itseasiassa ei taistele vain oman vapautensa ja itsenäisyytensä puolesta vaan koko länsimaisen demokratian ja kaikkien itsenäisten maiden koskemattomuuden puolesta. Ja siksi onkin tärkeää, että apua maalle jatketaan ja toivon, että Marinin hallitus tekee nopeasti päätökset seuraavista tukipaketeista maalle. Ukraina tarvitsee niin kovaa tappavaa materiaalia kuin humanitääristäkin apua. Vetoankin pääministeri Mariniin, että apua annettaisiin pian lisää.

Putinin Venäjän tilanne käy päivä päivältä tukalammaksi. Tänään Putin joutui tekemään päätöksen omien sanojen mukaansa osittaisesta liikekannallepanosta. Maa siis tulee määräämään nyt nuoria miehiään sotaan pakolla. Osittainen liikekannallepano koskee nyt 300 000:tta reserviläistä, mutta julkisuudessa on ollut tietoja, että täysi liikekannallepano julistetaan vielä tämän viikon aikana. Vaikka Venäjästä on puhuttu, että maalla olisi jopa kahden miljoonan miehen armeija, niin totuus lienee se, että tämä muutama satatuhatta on nyt se minkä maa voi edes saa liikkeelle.

Nopea ratkaisu ja vain osittainen liikekannallepano siis lienee pakonsanelema rajaus sillä Venäjällä ei ole toimivaa liikekannellepanojärjestelmää, mutta ei enää myöskään materiaalia. Ja toinen syy vain osittaiseen mobilisaatioon voi olla se, että näin Putin haluaa välttää varakkaiden perheellisten moskovalaisten ja pietarilaisten asettumisen häntä vastaan. Kaikkia ei siis haluta pakottaa. Ja jo nyt pako Venäjältä on alkanut. Nuoret pakenevat maasta ja Reuters kertoi, miten nimenomaan maasta poistumista varten vain menolippuja on ostettu sen jälkeen, kun Putin määräsi sen liikekannallepanon. Monille lennoille pois sotaan pakottavasta maasta on jo liput myyty loppuun.

Tänään aihe puhutti myös eduskunnassa budjettikeskustelussa ja sama aihe jatkuu myös puolustusvaliokunnassa tällä ja tulevillakin viikoilla. Tilannetta seuraamme tarkkaan.

Tänään olemme lisänneet myös painetta, että Marinin hallitus päättäisi muiden EU-maiden tapaan sulkea nyt lopulta maamme itärajan venäläisiltä turisteilta. On makaaberiä, että Venäjä lähettää nuoria miehiä Ukrainaan pakolla tappamaan siviilejä ja samaan aikaan osa heistä matkustaa juhlimaan ja lomailemaan Suomen kautta Eurooppaan. Muut EU:n maarajavaltiot Venäjää vastaan ovat jo rajansa sulkeneet ja Suomi on Marinin hallituksen päätöksellä nyt ainoa ovi venäläisille lomailijoille Eurooppaan.

Kommentit