”Suomi-aseita sotiin ja kansannousuihin”

Blogi, torstaina 17.11.2011

MTV3:sen 45 minuuttia –ohjelma uutisoi eilen 16.11.2011 esittämänsä vientiä käsitelleen juttunsa näin:. Jutussa kerrottiin miten Suomesta vietyjä aseita, mutta myös muuta teknologiaa on mahdollisesti käytetty siviilejä vastaan jossainpäin maailmaa. Tämä on varmasti mahdollista ja joissain tapauksissa todennäköistäkin.

Suomesta vietiin viime vuonna aseteknologiaa ja puolutustustarvikkeita yli 60 eri maahan 50-100 miljoonan euron edestä. Pääpaino EU:n sisällä, mutta myös muuallekin.

On varmasti aiheellista keskustella siitä onko asevienti oikein vai eikö ole. Ja onko mikään vienti ok jos ko. tuotetta voi väärissä käsissä käyttää toisia vastaan on sitten kyse apulannasta, tekniikasta tai vaikkapa autosta? Ja kaiken kaikkiaan mitä kaikkea tässä maailmassa voidaan käyttää väärin väärissä käsissä? Se on minusta ihan perusteltua ja hyvääkin keskustelua. Mutta tämä keskustelu pitää käydä yhdessä ainakin koko Euroopan alueella ja tehdä yhtenevät pelisäännöt tai mielellään kaikkien maailman valtioiden kesken.

Paraikaa muuten EU:ssa pohditaan juuri EU:n yhteistä ihmisoikeuspolitiikkaakin. Sekin jollain tavalla sopii tähän pohdintaan. Siis pohdinta arvojen ja intressien välisestä ristivedosta politiikassa. Aiheen nosti esille muuten viime hallituskaudella ulkoministerimme Alexander Stubbkin toteamalla, että arvot on asetettava aina intressien edelle. Mutta myönsi hän jatkoksi, että aina tullee olemaan myös ns. kaksoisstandardejakin. Kaksinaismoraalia siis. Vaikkapa se miten tulemme suhtautumaan Kiinaan ja sinne vientiin jos maan ihmisoikeustilanne ja demokratia on tätä. Onko valmiutta sanoa että arvomme ei salli mitään vientiä maahan vai ajaako muut intressit eli suuret markkinat yms edelle? Tai Afganistan missä nyt rakennettu puhelinverkko on osa maan kriisiä ja saattaa aiheuttaa vaaraa myös siviileille siis.

Tai miettikääpä nyt vaikkapa EU:n eri maiden ja yleensäkin länsivaltojen suhtautumista moneenkin viime kevään ja tämän vuoden Välimeren rantavaltion tapahtumiin liittyneisiin maihin. Vaikkapa nyt sitten Libya tai moni muu. Voi hyvin kysyä, että katsottiinko jonkun muun itressin takia läpisormien maiden toimia ja johtamisjärjestelmää ja ihmisoikeuspolitiikkaa ja suhtautumista poliittiseen oppositionaan jne vuosien ja jopa vuosikymmenten ajan. Johtiko EU:n jäsenvaltioiden politiikkaa silloin intressi vai arvot?

Missä vaiheessa EU:n jäsenvaltioiden ääni kellossa muuttui? Kuinka kauan sortotoimet saivat jatkua? Vaikkapa jos nyt katsoo Italiankin suhtautumista Libyaan tai vaikkapa sitä miten meiltäkin käytiin vielä viime hallituskaudellakin pääministeri Mari Kiviniemen johdolla tapaamassa Muammar Gaddafia. Ja sitten miten ääni muuttui kellossa. Mutta missä vaiheessa?

Mielenkiinnolla siis jään odottamaan millainen tulee EU:n yhteisestä ihmisoikeuspolitiikasta. Ohjaako EU:ta jatkossa siis aina arvot ja moraali intressien sijaan. Ja mitä se tarkoittaisi suhteessa EU:hun ja muihin maailman maihin. Miettikääpä vaikkapa kuinka siihen suhtautuu Italia ja Saksakin. Niinpä.

Mutta nyt palaan tuohon 45 minuuttia ohjelmaan. Varsin yksipuoleisen jutun oli toimittaja tehnyt. Voimme me toki olla tässäkin toimittajan haluammalla linjalla ja todeta, että Suomesta ei saa viedä aseita tai puolutusteknologiaa eikä mitään muutakaan mitä voi väärissä käsissä käyttää pahalla tavalla mihinkään ulkomaahan. Aina nimittäin on se vaara, että niitä käytetään väärin. Tai huipputeknologiaa muuta tai vaikkapa niitä jutussakin mainittuja taajuusmuuntajia.

Mutta toimittaja jätti kertomatta sen, että asiassa pitäisi toimia EU:n tasolla. Nyt tilanne on se, että meillä Hautala ja Tuomioja kyllä kieltävät kaiken tällaisen, mutta samaan aikaan esimerkiksi Siemens Saksasta myy taajuusmuuntajia ulkomaille. 

Tai isona pelkona on se, että Tuomioja-Hautalan –politiikka vie Suomesta pois satoja tai tuhansiakin työpaikkoja. Ehkä ensimmäisenä asiaa pohtii Italialainen maailman vanhin perheyritys Beretta, jonka osa on Suomen perinteikäs Sako. Ihan vain yksityiskohtana todettakoon, että Berettan on omistanut sama perhe jo viisi sata vuotta.  Yritys on perustettu vuonna 1526. Mutta se siitä, nyt tilanne on se, että Beretta konsernilta tehdään maailmalle erittäin suuria tilauksia joiden yksi osa – usein tarkkuuskiväärit – konserni tekisi Suomessa Riihimäen tehtaalla. Nyt Italia ja Saksa antavat kokonaispaketin muille osille vientiluvat, mutta Berettan kaupat jäävät toteutumatta kun Suomi ei omalle osalleen anna vientilupaa. Ei tarvitse montaa kertaa laskea yksi plus yksi kun Ugo Gussalli Beretta toteaa, että ei meidän ole mitään järkeä pitää yhtä tärkeää tehdasta Suomessa jos sen takia häviämme kaikki kaupat maailmalle. Siis Suomen asevientipolitiikan takia joka siis poikkeaa räikeästi muiden EU-maiden linjasta. Ei Beretta kauaa sitä katsele. 

Olen tämän aiheen parissa tehnyt pitkään työtä ja tiedän ongelman ja olen myös itse tavannut herran Ugo Berettankin aiheen tiimoilta ja ongelma oli esillä. Minulla on aiheellinen suuri pelko, että suomalainen korkeaosaaminen jää vientilupien jalkoihin ja siirtyy täältä pois. Toivottavasti ei.

Siksi, ottamatta kantaa siihen mihin saa tai mihin ei saa aseita, tai mitään sellaista, millä voi väärissä käsissä toista satuttaa tai tehdä tuhoa, viedä niin tärkeintä olisi nyt Tuomiojan toimia EU:n tasolla. Pelisääntöjen pitää olla koko EU:ssa yhtenevät ja niitä tulee kaikkien noudattaa. Sillä me tiedämme sen, että jossain maassa nämä kaikki aseet ja muut tehdään joka tapauksessa ja sinne ne siirtyvät. 

Olemmeko valmiita luopumaan näistäkin työpaikoista ja korkeasta osaamisesta Suomessa? Sille on kysyntää kuitenkin muualla joka tapauksessa. 

Tiedän, että tässä moni nyt pitää ääntä mm. rauhan ja turvallisuuden tutkimusverkoston SaferGlobe Finlandin selvityksistä. Niiden lukuihin kannattaa muuten tutustua huolella. Ko. taho kertoi mm. että 2008 Suomesta ”Siviiliaseita vietiin yhteensä lähes 100 000 kappaletta. Aseista suurin osa oli kivääreitä ja niitä vietiin eniten Yhdysvaltoihin ja Kanadaan.”  Kyseisenä vuonna Sako valmisti alle 65 000 asetta joista osa jäi Suomeen. Kuka valmisti loput viedyksi väitetyt aseet? Tullikaan ei tuollaisia määriä tunnista. No se siitä ja siitä tutkimuksesta tai selvityksestä.

Mutta asia on vakava monessakin mielessä ja myös erittäin vahvasti suomalaisen osaamisen ja työpaikkojen näkökulmasta. Se ei näytä osaa kiinnostavan lainkaan.

Mitä mieltä te olette?

Mutta nyt kello jo kohta puoli kahdeksan ja pakko suunnata Helsinkiä kohden. Ensimmäinen kokous jo odottaa.

….

Kello 20.53 ja Lopen Kokoomuksen syyskokouksesta kotiin. Suuri kiitos luottamuksesta. Sain jatkaa yhdistyksemme puheenjohtajana ja olen siitä enemmän kuin iloinen. Niin kuin olen aiemminkin todennut niin minulle tässä työssä erittäin tärkeää on järjestötyö ja sen ymmärtäminen että ilman toimivaa yhdistysväkeä ja talkooväkeä ei yksikään puolue pärjää eikä voi edes toimia. Kokoomus on ollut viimeiset 10 vuotta tässä aivan omaa luokkaansa ja jos vaikkapa katsoo Toivotalkoittemme määrää muutamina yksittäisinäkin päivinä niin saa etsiä tästä maasta muuta ”toimijaa” joka saa sellaisen tapahtumamäärän kerralla aikaan ja sellaisen määrän talkootyötä liikkeelle. No nyt saan jatkaan yhdistystyötä Lopen Kokoomuksen johdossa ja teenkin sen enemmän kuin mielelläni. Saimme ensi vuodellekin upean hallituksen ja jotain kertoi sekin, että syyskokouksemme täytti hienosti uuden yläkoulumme suurimman luokan. Kokoomus siis vetää ja kiinnostaa.

Syyskokouksen aluksi tutustuimme lukiomme rehtorin Vilho Ylösen johdolla uuteen B-kouluun ja kuulimme ajankohtaistietoiskun koulun toiminnasta ja tulevasta. Sitten normaalisyyskokous ja hyvä ja pitkä poliittinen keskustelu mm. tulevista Lopen kunnan hankkeista ja jutuista. Monenlaista luvassa.

Mutta mielenkiintoinen oli päiväkin. Valiokunnissa ensin päivä ja sitten ryhmäkokous ja työvaliokunta ja sen perään kyselytunti. Itse pääsin tänään ääneen ja kysyin Afganistanissa loukkaantuneen suomalaissotilaan hoidosta ja kuntoutuksesta ja vaadin puolustusministeriä nyt laittamaan asian kuntoon. Siihen sainkin vahvistuksen. Jatkokysymyksessä esitin lisämäärärahaa veteraanien kuntoutukseen. Itse esitin, että puuttuva 6 miljoonaa pitää vielä veteraaneille löytyä. Sain kysymykseni seurauksena vastaukseksi, että hallitus tulee nyt lisäämää veteraaneille 4 miljoonaa euroa. Mutta siis vielä puuttumaan jäi 2 miljoonaa ja se pitää nyt eduskunnassa kyllä kasaan saada ja kaivaa jostain. Itse nyt todellakin toivon, että tämä ainainen vääntö näistä veteraanien kuntoutusrahoista voisi loppua. Veteraanit ovat jo keski-iältään 88 vuotiaita. Ei ole millään tavalla perusteltua ”pakottaa” heitä lähetystöinä eduskuntaan syksy toisensa jälkeen vaatimaan rahaa omaa kuntoutukseensa ja hoivaan. Nyt itse toivon ja jopa vaadin, että tämä sanon suoraan pelleily loppuu. Tällä maalla on aivan varmasti varaa kantaa velvollisuutemme veteraaneistamme ja tulee tehdä automaationa – sen pitää olla kunnia-asia ja itsestään selvyys. Tulen asian kanssa olemaan aktiivinen jatkossakin ja vaatimaan vielä tuota puuttuvaa kahta miljoonaa ensi vuodellekin.

Istunnossa nähtiin erikoinen episodikin. Ulkoministeri Erkki Tuomiojan avustaja oli järjestänyt eduskuntaan jonkun kuvausryhmän. Kuvausryhmä häiriköi istuntoa ja tuo porukka vietiin pois istuntoa seuraamasta ja kuvaamasta. Nyt täytyy kyllä kysyä, että missä on harkintakyky pettänyt? Ja pettikö myös eduskunnan turvatarkastukset? Miten on mahdollista, että tällainen ryhmä pääsee vielä ulkoministerin esikunnan junailemana eduskuntaan ja pystyy tekemään tällaisen tapahtumasarjan. Mielestäni nyt pitää katsoa onko kaikki ihan tehtäviensä tasalla ja myös tarkistaa eduskunnan turvallisuustasoa. Itse olen ollut tänä syksynä monta kertaa huolissani talon turvatilanteesta. Joku on tässäkin muuttunut. Toivotaan, että uhka otetaan vakavasti ja myös muut tapahtumat joita nyt on ollut.

Mutta tämä tästä päivästä. Huomenna jatketaan ja huomenna muuten illansuussa klo 16-17 olen vieraana Radio Novan suorassa Liikenteessä -lähetyksessä. Mutta sitä ennen päivässä paljon muutakin.

 

Kommentit