Suomessa tulossa kahden vaihtoehdon vaalit – Ruotsin vaalitulos voi antaa nostetta Perussuomalaisille

Blogi, lauantaina 08.09.2018

Yleisradio julkaisi tuoreimman gallupinsa torstaina ja sen mukaan Suomen puoluekentän kärkikolmikko säilyy samana. Entistä vahvemmin näyttää siltä, että pääministerikisa meillä käydään Kokoomuksen ja SDP välillä ja näin tarjolla on nykyinen maltillinen keskusta-oikeistolainen linja ja sille vaihtoehtona demarivetoinen punavihreävaihtoehto.

Kärkikamppailu vai tiukentuu sillä sekä kärjessä edelleen oleva SDP kuin mekin menetimme kuukaudessa kannatustamme vajaan prosenttiyksikön. Keskusta on selvästi kärkikaksikon takana, mutta toki vielä iskuetäisyydellä.

Mutta mielenkiintoisin jopa jonkinmoinen trendinomainen muutos osuus Vihreisiin. Vihreiden syöksykierre vain pahenee ja  kannatus putoaa prosenttiyksiköllä nyt enää 12,6 prosenttiin.

Mielenkiintoiseksi tilanteen tekee se, että vuosi sitten keväällä Vihreät linjasivat jos, että ”Vihreiden ei enää koskaan pidä lähteä hallitukseen yhtä pienellä kannatukselle kuin millä lähdimme Matti Vanhasen (kesk.) ja Jyrki Kataisen (kok.) hallituksiin. Emme enää suostu apupuolueeksi”.

Nyt näyttää siltä, että Vihreiden oppositiokausi siis saa jatkoa tai sitten taas kerran edessä Vihreät pettävät lupauksensa. Vihreiden linjaus jättäytyä tällaisella tuloksella hallituksen ulkopuolelle vaikeuttaa merkittävästi SDP Antti Rinteen vihervasemmistohallituksen hahmottelua.

Mielenkiintoista on se, että sekä Perussuomalaiset ettö Sininen tulevaisuus nostavat myös kannatustaan. Sinisten kannatus tullee nousemaan niin että puolue saa useamman kansanedustajan seuraavillekin valtiopäiville ja Perussuomalaiset saattavat nousta jopa takaisin +15%-puolueeksi. Itse veikkaan näin ja tätä nostetta tulee vahvistamaan myös ensi sunnuntain Ruotsin vaalien tulos missä perussuomalaistenkaltainen Ruotsidemokraatit tulee voittamaan vaalit. Jos Suomessa vielä tapahtuu jotain Ruotsin autojen polttamisen tyyppistä yms niin PS:n nousu voi hyvin olla vielä suurempikin. Tähän täytyy varautua.

Kotimaan politiikassa Ylen syyskuun gallupissa Vasemmistoliitto tekee suurimman nousun ja puolueen kannatus nousee 9,1 prosenttiin. Vasemmistoliitto näyttää siis vahvistavan asemiaan vihervasemmiston kolmikossa.

Mutta mitä sunnuntaina Ruotsissa tapahtuu?

Ruotsissa vaalit käydään hyvin vahvasti maahanmuuton ympärillä. Keskustelu on kiivasta ja väkivallaniskuiltakaan ei ole vältytty. On jopa väitetty, että iskuilla olisi selvä vaikutusyhteys tai vaikutushalu parlamenttivaaleihin.

Ruotsissa on arvioitu, että Ruotsidemokraatit voisivat nousta huomenna jopa maan suurimmaksi puolueeksi. Selvää on aivan varmasti, että Jimmie Åkessonin johtama maahanmuuttokriittinen tai jopa vihamielinen puolue nousee Ruotsin suurten puolueiden joukkoon kärkikolmikkoon.

Mielenkiintoista sekin, että jos Ruotsidemokraatit pystyvät samaan kuin viime vaaleissa eli tekemään vielä gallupeja korkeamman tuloksen niin Åkessonin puolueen kannatus olisi 25,5%. Tässä siis kyse siitä, että ainakaan edellisellä kerralla kaikki eivät halunneet sanoa julkisesti äänestävänsä maahanmuuttovihamielistä puoluetta, mutta halusivat äänestää kuitenkin. Nyt ehkä Ruotsidemokraatit hieman yrittäneet tehdä itsestään salonkikelpoisempaa puoluetta ja avata edes neuvottelumahdollisuuksia hallitukseen. Tämä voi osittain olla madaltanut myös puolueen äänestämiskynnystä ja myös sitä, että SD on uskallettu kannattaa ja tukea myös julkisesti ja myös gallupeissa. Joka tapauksessa poliittiset mannerlaatat jyrisevät Ruotsissa huomenna.

Sosialidemokraattien (S) Stefan Löfven ja Kokoomuksen Ulf Kristersson ovat aiheesta huolissaan. On mahdollista, että Ruotsi ajautuu myös poliittiseen umpikujaan. On jo väläytelty, että kaksi blokkia voisi löytää toisensa ja ratkaista poliittisen ongelman. Mutta tosiasia on sekin, että eristämällä Ruotsidemokraatit edelleen muut puolueet antaisivat maahanmuuttokriittiselle puolueelle lisää kasvun voimaa. Suomessa on toimittu perussuomalaisten kanssa toisin ja mielenkiintoista nähdä tapahtuuko vaalien jälkeen lopulta Ruotsissakin niin.

Loppukiri on hurja ja mielenkiintoista Ruotsissa on sekin, että jo annetun ennakkoäänen voi äänestäjä vielä sunnuntaina käydä kumoamassa ja muuttamassa toiseksi. Jotkut saattavat käydä siis äänestämässä uudelleen, mutta kysymys kuuluukin, että kumpaan suuntaan?

Ja muuten huomionarvoista on sekin, että Ruotsi tehnee pian sunnuntain jälkeen isoja ratkaisuja ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Ne keskustelut maassa on jätetty vaalikeskustelujen ulkopuolelle. Mutta niitä tapahtumia meillä kannattaa seurata tarkkaan. Voi tapahtua isoja.

Miksi Demarit saavat historia surkeimmat tuloksensa Ruotsissa. Demarijohtoinen hallitus on Ruotsissa nostanut veroja yli 6:lla mrd:lla. Korotuksista noin puolet on koitunut tavalliselle perheille ja kotitalouksille ja loput sitten yrityksille ja yrittäjille. Syy on siinä ja samaa muuten suunnittelee nyt demarit Suomeenkin jos saavat haluamansa vaalivoiton ja vihervasemmistohallituksen maahamme ensi keväänä. Toivottavasti ei.

….

Kello 15.09 ja mökin sohvalla. Tänään ollut vapaapäivä ja kierretty kavereiden ja lasten kanssa metallinpaljastimien kanssa metsiä. Hieno päivä ja pusseihin paljon hevosenkengän paloja ja nauloja, vanhoja rahoja ja myös erilaisia solkia ja muita. Ja monen monta kilometriä hyötyliikuntaa.

Kohta sitten syömään viimeiset viime kauden riistat pakkasesta pois ja tilaa uusille metsänantimille.

Kommentit