Suomessa pitää siirtää koululaisten loma-aikaa

Uutiset, sunnuntaina 09.08.2015

Kansanedustaja Timo Heinonen (kok) on uudistanut esityksensä Suomen pääkesälomakauden siirtämisestä parilla viikolla eteenpäin. Lomakauden painopiste siirtyisi näin kesä-heinäkuulta heinä-elokuulle. Heinonen teki vastaavan esityksen edellisenkin hallituksen aikana, mutta silloinen opetusministeri Krista Kiuru (sd) tyrmäsi esityksen jopa ilman perusteellista selvitystä. Heinonen haluaakin nyt Juha Sipilän hallituksen tarttuvan toimeen ja tekevän merkittävän ja toivotun muutoksen.

flamingo-spa-oi-mutsi-mutsi– Suomessa tärkein kesälomakausi sijoittuu juhannuksesta heinäkuulle. Peruskoulun ja toisen asteen koulutuksen kesäloma sijoittuu kesäkuun alusta elokuun alkuun. Rytmi on täysin eri kuin esimerkiksi Keski-Euroopan maissa, joissa lomakausi alkaa todenteolla vasta heinäkuun lopulla, toteaa Timo Heinonen.

Suomalaiset matkailuyrittäjät ovat esittäneetkin loma-aikojen siirtoa myöhempään vedoten pidempään sesonkiin niin kotimaan matkailijoiden kuin myös ulkomaisten turistien takia. Myöskään sesonkityövoimaa ei ole saatavissa tarpeeksi opintokauden alettua. Yritykset kokevat koko maan elinkeinoelämän kannalta hyödylliseksi ajatuksen peruskoulun, lukion ja ammatillisen koulutuksen ja koko pääkesälomakauden siirtämisestä alkamaan kaksi viikkoa nykyistä myöhemmäksi. Loma-aikojen siirto vaikuttaisi positiivisesti erityisesti juuri matkailun ja viennin parissa toimiville yrityksille.

1549344_10153492994276670_150415349364716402_n– Nämä elokuun helteet olisivat lisäksi aivan tervetulleita monelle koululaisillekin kesäkuun alun koleiden ja sateiden sijaan ja myös alati globalisoituvassa maailmassa monen vanhemmankin loma-aika jo nyt painottuu muun Euroopan hiljentyessä juuri elokuulle. Täällä elokuulla olisi mukava lomailla perheenkin kanssa, lisää Heinonen, joka ennen kansanedustajan uraansa toimi opettajana.

Heinosen mukaan koululaisten ja opiskelijoiden lomakauden alun siirtämiselle juhannukseen mahdollistettaisiin myös helpoimmalla tavalla hallituksen jo päättämä korkeakoulujen ns. kolmas kesälukukausikin.

– Lomien siirto rytmittäisi kouluvuotta uudelleen, loisi kuin itsestään korkeakouluihin nyt luvatun aidon kesälukukauden ja paljon muuta.

Heinonen toivookin, että koulutuksesta ja opetuksesta vastuullinen opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen ryhtyy asiassa toimeen.

Kommentit