Suomen tulee lainsäädännöllä kieltää Venäjän kansalaisilta dronejen lennättäminen ilmatilassamme

Blogi, tiistaina 18.10.2022

”NRK: Venäläinen dronekuvaaja pidätetty Norjan raja-asemalla”

”Norja pidätti jälleen venäläisen drone-lentäjän”

”Norjan ja Venäjän rajalla otettiin kiinni drone-mies”

”Venäläismies pidätettiin Norjan rajalla – laukusta löytyi droneja”

”Tunnistamattomia droneja Norjan kaasukentillä ja reikiä Nord Stream -putkissa – asiantuntijat varoittavat sabotaasista datakaapeleita vastaan”

Tässä tuoreita otsikoita mediasta, mitä Norjassa nyt tapahtuu. Uskallan sanoa, että samaa tapahtuu myös meillä, mutta lainsäädäntömme ei ole Norjan tasolla. Norjahan kielsi Ukrainan tapahtumien jälkeen Venäjän kansalaisilta dronejen – pienten ilma-alusten – lennättämisen ilmatilassaan. Norjassa dronen lennättämisestä voi saada jopa kolmen vuoden vankeusrangaistuksen. Minusta meillä tulisi nyt säätää vastaava lainsäädäntö kiireisenä.

Norjassahan on maan yleisradioyhtiö NRK:n uutisten mukaan tehty lukuisia dronehavaintoja mm. maan öljy- ja kaasulauttojen läheisyydestä. Yhdeltä nyt pidätetyltä venäläiseltä esimerkiksi on löytynyt valokuvia Pohjois-Norjan Kirkkoniemen läheisyydestä sijaitsevasta lentokentästä ja myös Norjan armeijan Bell-helikoptereista. Ei ihan siis normaaleja maisemia ja turistimatkoja.

Mitä tällaisella toiminnalla tavoitellaan? Tai mitä varten tällaisia kohteita kuvataan Venäjälle vietäväksi? Voisiko näitä käyttää esimerkiksi Norjan energiainfran esimerkiksi kaasuputkien sabotointiin tai esimerkiksi iskuihin datayhteyksiin? Tällaisia iskuja on muuten hyvin vaikea ennalta estää.

Jo nyt Itämerellä tehty Nord Stream – putkien sabotaasi osoitti, että sota ei ole vain Ukrainassa. Meidän ei pidä enää olla missään – eikä yhtään – sinisilmäisiä venäläisten – edes niiden muka ihan tavallisten turistienkaan – suhteen.

Ja myös kykyämme havaita ja reagoida havaittuihin uhkiin pitää parantaa.

Kello 20.13 ja jälleen kotona. Eduskunnassa tänään hieman kevyempi päivä ja myös päivän ainoa valiokuntakuuleminenkin etänä. Koululaisilla laajasti tällä viikolla syyslomaviikko ja ehkä siksi myös valiokunnissa hieman katsottu kokoustarvetta tiukemmin. Meillä toki tällä viikollakin kokouksia, sillä monet asiat eivät anna odottaa.

Tänään myös tärkeä päätös, kun saimme maamme hallituksen lopulta meidän kanssa samalle linjalle itärajan aitahankkeen kanssa. Aiheestahan hetki sitten täällä laajemminkin kirjoitin ja toki tämänkin päivän jälkeen olen hieman huolissani miten nopeasti ja määrätietoisesti hanke kuitenkaan tulee etenemään. Toki historiallista on sekin, että nimenomaan vihreitä edustava sisäministeri Krista Mikkonen raja-aitaa maahamme ministerinä nyt esittää. Ei olisi vielä vuosi sitten uskonut kukaan, että vihreät näin toimisivat mahdollisen pakolaistilanteen edessä. Mutta hyvä, että edes nyt tilanne otetaan vakavasti.

Hieman keskustelua aiheuttanut tänään myös huolemme tietyistä myös Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen ulkopuolisissa tehtävissä ja viroissa kiinnitettäisiin nykyistä suurempaan huomiota henkilöiden soveltuvuuksiin tehtäviin. Jo nythän Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen sotilasvirkoihin voi olla esteenä olla esimerkiksi kaksoiskansalaisuus, jos sen katsotaan vaarantavan Suomen turvallisuutta. Minusta tämä vaade olisi järkevää ja syytä ulottaa vastaavalla tavalla koskemaan myös poliisin tehtäviä ja korkeita muitakin virkoja. Kyse ei kuitenkaan ole siitä, että kaksoiskansalaisuus olisi automaattisesti este tehtäviin, mutta valinta edellyttäisi turvallisuusarviointia PV:n ja Rajan nykykäytänteiden tapaan ja malliin. En myöskään itse kannata mallia missä aiempi toisen maan kansalaisuus automaattisesti olisi este valintaan. Ei näin pidä tietenkään olla.

Mutta myönnän olevani huolissani mm. kaksoiskansalaisuuksista erityisesti Venäjän kanssa, sillä Venäjä ei vastavuoroisesti kaksoiskansalaisuutta tunnusta. Siksi minusta nyt ensisijaisen tärkeää olisikin maamme välittömästi luopua kaksoiskansalaisuuksista kaikkien niiden maiden kanssa, jotka eivät tätä ns. vastavuoroisuusperiaate noudata ja toiseksi ulottaa tuo puolustusvoimien ja rajavartiolaitoksen kaltainen menettely koskemaan myös mm. poliisivirkoja ja muitakin valtion turvallisuuden kannalta tärkeitä virkoja.

 

 

 

 

 

 

Kommentit