Suomen Maisemissa taidenäyttelyn avaus Riihimäellä ”Matkailu tuo Hämeeseen 250 miljoonaa euroa vuodessa”

Uutiset, tiistaina 03.08.2010

Kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan jäsen Timo Heinonen avasi maanantaina 2. elokuuta 2010 Riihimäellä Suomen Maisemissa –taidenäyttelyn. Heinonen kiitteli upeaa akvarelli- ja veistosnäyttelyä ja totesi sen olevan osa sitä kokonaisuutta josta Häme hyvin vahvasti elää.

– Kuinka moni tietää, että matkailutoimiala on Kanta-Hämeen toiseksi tärkein työllistäjä heti metalliteollisuuden jälkeen?, kysyi Heinonen ja jatkoi – Kasvavan työllistävän vaikutuksensa johdosta matkailu on myös yksi koko Kanta-Hämeen strategisista toimialoista. Museot ja taidenäyttelyt ovat tärkeä osa kulttuurimatkailua – kesämatkailusesongin aikana.

Heinonen totesi Pekka Ryynäsen akvarellien puhuttelevan varmasti jokaista katsojaa. Juuri haluttu hetki on kuvattu teokseen. Suurempi kokonaisuus joka avautuu silmien eteen tai sitten yksittäinen kukka.

– Tänä kesänä meillä on ilo saada taiteilijan näyttely tänne kotikulmille. Töitä jotka ovat syntyneet luonnossa. Kahlinneet siveltimen vedoin juuri sen hetken ja tuodakseen sen meille, Heinonen sanoi ja totesi juuri akvarellin sopivan erityisen hyvin suomalaisen maiseman kuvaamiseen.

– Onko se sen pehmeys. Vai muuntautuminen. Vain vain lyhyt hetken mahdollisuus kahlita alati muuttuva maisema.

Kauniin ja puhuttelevan lisän Riihimäen kirjaston elokuun näyttelyyn tuo professori Terho Sakin veistokset. Suomen maisemissa näyttely kokoaa menestyksekkään taitelijan töitä nyt yhteen. Sakin ura oli upea ja siitä muistona ovat lukuisat kuvanveistokilpailujen voitot ja niiden seurauksena toteutuneet julkiset monumentit kuten Kalevala ja Yrjö Jylhä –muistomerkit Tampereella ja lukuisat taiteilijan suunnittelemat mitalit.

Matkailun eteen on tehty paljon työtä…..

Riihimäen seutukunta on tullut tunnetuksi kesäisistä tapahtumistaan. Riihimäki on jo kauan sitten ottanut ensiaskeleensa kokous- ja kulttuurimatkailussa ja kaupungin yritykset ovat saaneet ansaittua kiitosta ja huomiota valtakunnallisestikin.

– Matkailun merkitys Kanta-Hämeen ja Riihimäen seutukunnan kehittymisen ja vetovoimaisuuden kannalta on tunnustettu. Toimialan kehittämiseen on viime vuosina ansiokkaasti panostettu Hämeen matkailun toimesta, mutta myös kuntien ja kaupunkien omin toimin, totesi Heinonen.
Heinonen kertoi, että ensimmäisiä tuloksia toimialan kehittymisestä on saavutettu jo valtakunnan tasolla. Kanta-Häme nousi jo vuonna 2006 valtakunnallisten yöpymistilastojen kärkeen ja tänä vuonna 2010 alue sai kiitosta ja arvostusta myös kongressialueena.

– Matkailu on todella tulevaisuuden kasvuala Kanta-Hämeessä – itse asiassa tässä piilee meidän mahdollisuutemme myös tiukan euron aikaan. Kanta-Hämeen alueelle matkailu tuo vuosittain jopa 250 miljoonaa euroa sekä välillistä, että välitöntä matkailutuloa. Yksinomaan hotelliyöpymisillä mitattuna matkailijat jättävät jopa 6 miljoonaa euroa majoitustuloa Riihimäen seudulle.

Heinonen totesi puheessaan, että yksi alueen matkailun vahvan kehittymisen perusta viime vuosina onkin ollut kyky jatkuvasti kiristyneessä kilpailussa ylläpitää ja lisätä alueen matkailullista vetovoimaisuutta vahvalla verkostoitumisella, yhteistyöllä, tuotekehityksellä ja näkyvyydellä.

– Niin kunnat, kuin ennen muuta yritykset ja muut toimijat ovat lähteneet aktiivisesti tekemään tätä työtä. Perisuomalainen kateus on onneksi monessa tilanteessa käännetty voimavaraksi.

– Jos tavanomaista on se, että usein naapurin, on se sitten yritys tai kunta tai asukas, menestyminen herättää meissä suomalaisissa tunteen – miksi hän menestyy noin hyvin? Ja jopa ajatuksen, mitä voisin tehdä ettei hän menestyisi? Tämä ajattelu pitää kääntää toisin päin, ja Riihimäen seudulla ja myös koko Kanta-Hämeessä yrittäjät ja kaikki toimijat ovatkin matkailualalla kääntäneet ajatuksensa muotoon – tuo menestyy noin hyvin. Mitä me voisimme tehdä, että me menestyisimme vielä paremmin. Tämä on hyvät ystävät kateellisuuden kääntämistä positiiviseksi voimavaraksi, totesi Heinonen

Avauspuheessaan Heinonen totesi myös, että matkailubisnes säteilee moneen toimijaan ja on siten nimenomaan verkostolaji, jossa oma tärkeä osansa on erilaisilla kunnallisilla ja yksityisillä näyttelytiloilla.

– Näin korostuu erityisesti päiväkävijöiden määrä- suuret tapahtumat, käyntikohteet, kuten näyttelyt, messut, konserttitilaisuudet ja museot jne. Nämä kaupungin kirjaston näyttelytila yhtenä – vetävät vuosittain parhaimmillaan ehkä jopa 150 000 päiväkävijää Riihimäkeen.

-On siis syytä pitää mielessä alueelle saapuva päiväkävijöitten valtava määrä, kun seutukuntaan luodaan matkailustrategiaa. Mainitsemani miljoonat eurot ovat käypää rahaa ylläpidettäessä ja kehitettäessä seutukuntaa. Väitän, että kulttuurimatkailu on Riihimäen seudulla yksi luontevimmista sijoituskohteista ajatellen alueen suotuisaa tulevaisuutta. Käsittääkseni infrastruktuuri on jo olemassa, ja siksi kyse on enää vain timantin hiomisesta! Viimeistelyn taito on puhdasta taidetta!

– Julkiselle sektorille matkailun merkitys korostuu erityisesti vetovoimatekijänä; matkailu on yksi toimialoista, millä voidaan nostaa alueen mielikuvaa erinomaisena asumisen ja yrittämisen alueena; vastaavaa on vaikea tehdä teollisuudella, totesi Heinonen ja toivotti toivon samalla näyttelylle parhainta menestystä tänä suvena.

….

Suomen Maisemissa taidenäyttely on avoinna Riihimäen kirjaston Samuli Parosen salissa 3. – 31.8. Näyttelyssä esillä Pekka Ryynäsen akvarelleja ja professori Terho Sakin veistoksia.

Kommentit