Suomen kuntoonlaittamisesta ei saa lipsua

Kynästä, torstaina 16.08.2018

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) esitteli vaalikauden viimeisen budjettiesityksensä elokuun toisella viikolla. Ensi vuoden budjetin pohjan esittelyn yhteydessä taloudesta vastaava ministerimme sai esitellä myös nipun kovia tuloksia. Ne puhuvat puolueetonta tietoa siitä, että tehdyt talous- ja veroratkaisut ovat toimineet.

Aiemminkin moni pääministeri on päässyt nauttimaan osaavien valtiovarainministereidensä tuloksista. Muistetaan parit Aho-Viinanen, Lipponen-Viinanen, Lipponen-Niinistö ja nyt Sipilän rinnalla Orpo. Näitä kaikkia valtiovarainministereitä yhdistää sama poliittinen vastuunkannon ja tarkan taloudenpidon periaate.

Tämän hallituksen aloittaessa asetettiin yhteiseksi tavoitteeksi Suomen kuntoon laittaminen. Talouden vaikeita vuosia oli takana jo lähes kymmenen ja emme olleet päässeet millään kiinni muun Euroopan ja maailman talouden kasvuun. Yksi keskeinen ratkaisunavain oli nyt työnverotuksen keventäminen ja turhan sääntelyn purkaminen. Kasvulle ja tekemiselle haluttiin antaa tilaa ja mahdollisuuksia. Työnverotusta onkin tällä vaalikaudella kevennetty kaikilta ansiotuloveroa maksavilta ja näin verotuotot on saatu uudelleen kasvu-uralle.

Iso tavoite oli myös työllisyysasteen nostaminen 72% ja 110 000 uutta työllistä. Näitä tavoitteita pidettiin mahdottomina ja muistan miten hallitusohjelmaneuvotteluiden aikaan myös osa olisi halunnut asettaa riman alemmaksi. Juhana Vartiainen (kok) piti kiinni kovista tavoitteista ja sai pidettyä päänsä ja pakotettua kaikki mukaan kovaan urakkaan.

Epäilijöiden yllätykseksi nämä tavoitteet saavutettiin lopulta jopa etunojassa. Rimaa on nostettu nyt työllisyyden osalta jo 75%. Tänne olisi välttämätöntä yltää ensi vaalikaudella jo yksin hyvinvointiyhteiskunnan peruspalveluiden turvaamiseksi.

Työllisyystilanne onkin parantunut viime kuukausina ennakoitua nopeammin. Työttömyysaste on laskenut muutamassa kuukaudessa reilusta 8 prosentista 7,2 prosenttiin. Mutta jo toteutetuista toimista huolimatta työttömyys on yhä korkealla ja se rasittaa kovalla kädellä julkista talouttamme. Tämän takia budjettiehdotus on edelleen kuluvan vuoden tapaan 1,7 mrd euroa alijäämäinen. Se on liikaa vaikkakin paljon vähemmän kuin hallituksen aloittaessa kautensa. Vuonna 2014 budjettialijäämä oli 6,6 miljardia euroa. Mutta lisätoimia tarvitaan edelleen ja tavoitteista ei saa tinkiä edes vaalien lähestyessä.

Veroratkaisu valmistellaan valtiovarainministerin budjettiriiheen mennessä. Siinä varmistetaan, ettei kenenkään työn verotus kiristy. Samalla jatkamme hallitusohjelman mukaisia muutoksia: tupakkavero kiristyy, autoverotus kevenee ja asuntolainan korkovähennys supistuu. Ensi vuosi tuo myös vihdoin panostuksia osaamiseen ja koulutukseen. Myös turvallisuutta vahvistetaan niin poliisin, rajojen kuin tiedustelunkin osalta. Eriarvoisuuden ehkäisemiseksi korotamme myös vähimmäispäivärahoja ja jälleen myös takuueläkettä.

Budjetin laadinta jatkuu elokuun lopussa. Silloin on tärkeä tehdä vielä muutama ratkaisu. Tarvitsemme tukea tukalassa tilanteessa olevalle suomalaiselle maataloudelle, myös rahaa tienpitoon ja korjausvelkaohjelman jatkoon ja veroratkaisun yhteydessä panostuksia kaikista pienimmällä toimeentuleville. Haluamme, että kasvu kuuluu kaikille.

Timo Heinonen

Kansanedustaja

Valtiovarainvaliokunnan vastaava

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit