Suomeen tulee oma Kriisinhallintaveteraaniohjelma.

Blogi, lauantaina 18.05.2013

Nyt se on varmaa. Vuosien työ siis vihdoin palkitaan kun tänään puolustusministeri Carl Haglund antanut julkisuuden tiedotteen, jossa hän kertoo päättäneensä kriisinhallintaveteraaniohjelman laatimisesta. Ohjelman tavoitteena on tehostaa sotilaallisissa kriisinhallintatehtävissä palvelevien ja palvelleiden tukitoimia.

Puolustusministerin tiedotteen mukaan laadittavassa ohjelmassa korostuu erityisesti kriisinhallintatehtävissä toimivien psykososiaalinen tuen kehittäminen. Ohjelmaa valmistellaan useamman ministeriön poikkihallinnollisena yhteistyönä, ja valmistelussa hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan Suomen kansainvälisestikin tunnustettua pitkää veteraanityökokemusta sekä tarkastellaan muiden Pohjoismaiden vastaavia käytäntöjä.

”Kriisinhallintaveteraaniohjelman laatimisessa huomioidaan myös veteraanit itse. Puolustusministeri Haglund tapasi yhdessä puolustusvoimien komentajan, kenraali Ari Puheloisen kanssa eilen kriisinhallintatehtävissä loukkaantuneita henkilöitä. Vahvan tuen varmistaminen kriisinhallintaveteraaneille edellyttää, että puolustusvoimilla on valintatilanteessa tarpeelliset terveystiedot kriisinhallintapalvelukseen hakeneista henkilöistä. Palveluksen aikaista tapahtumatietojen taltioimista kehitetään, jotta tunnistetaan ne syy-seuraussuhteet, joiden perusteella valtiokonttori päättää hoidon ja kuntoutuksen korvaamisesta. Palveluksen aikaista perheiden ja lähiomaisten vertaistukea kehitetään yhteistyössä Suomen Rauhanturvaajaliiton kanssa.”

”Tavoitteena on, että alueellisesti organisoidun tukitoiminnan kautta pidetään jatkossa yhteyttä kriisinhallintatehtävissä palvelleisiin. Valtiokonttori on täsmentänyt palvelussairauksien korvausohjetta, jossa painotetaan aikaisempaa enemmän erityisolosuhteita kriisinhallintatehtävissä. Koventuneet palvelusolosuhteet otetaan huomioon arvioitaessa hoitoa vaativien vammojen syntyyn vaikuttaneita tekijöitä. Yhteistyössä valtiokonttorin kanssa puolustusministeriö kehittää aloitettua sairas- ja veljeskotien käyttökokeilua. Toimivan korvauslinjan vakiinnuttaminen edellyttänee muutoksia sotilastapaturmalakiin. Muita tukitoimiin liittyviä parannuksia on sosiaalikuraattorin tehtävän perustaminen Libanoniin, missä suomalaisten vahvuus kasvaa tämän vuoden loppuun mennessä jo 350:een. Puolustusvoimiin perustetaan myös uusi henkilöstötukikoordinaattorin tehtävä, jonka toimenkuvaan kuulu kansallisesti koordinoida ja kehittää kriisihallintahenkilöstön tukea. Kriisinhallintaveteraanien tukitoimien kehittäminen tehdään muilta osin täysin erillään sotaveteraanien ja sotainvalidien tuen kehittämisestä.”

Olen erittäin tyytyväinen, että nyt asia siis etenee. Tämän parissa on tehty työtä useampia vuosi. Alkuun näytti siltä, että aikalailla yksin sain asiaa eteenpäin viedä. Mutta nyt viimeisen puolenvuoden aikana saimme ensin puolustusvaliokunnassa ja sitten myös ulkoasiainvaliokunnassa väen tämän taakse ja uskoisin, että tämä yksituumaisuus antoi puolustuministelle vahvan selkänojan ryhtyä toimii.

Puolustusministeri Carl Haglundin kanssa aiheesta olen jo aiemmin useamman kerran keskustellut ja hänellä on ollut alusta asti hyvä myötämielinen ja asian tärkeyden ymmärtävä asennoituminen asiaan. Ministeri on ollut tässä selkeästi edestä johtaja ja arvostan sitä.

Minusta periaate pitää mennä niin, että jos ja kun meillä on varaa ja halua olla mukana kriisinhallintatehtävissä niin meillä on myös varaa kantaa huoli nuorista naisistamme ja miehistämme näissä tehtävissä. Kriha-Veteraaniohjelman pitää pitää sisällään takuu hoidosta ja tuesta niin tehtäviä ennen, tehtävien aikana kuin tehtävien jälkeenkin. Myös perheet tarvitsevat tukea ja joskus myös kriisiapua. Tässä pitää olla vahva kokonaisuudesta huolehtiva ote.

Tällaiset askeleet eteenpäin saavat hymyilemaan.

Lauantai-päivä alkanut aikalailla tuulisena täällä Loppijärvellä. Tänään ohjelmassa tietenkin jääkiekkoa ja Euroviisuja eli kahta voittoa haetaan tältä päivältä Ruotsinmaalta, mutta päivällä kohokohtana kutsu katsomaan Etelä-Hämeen Tanssiopiston Lumikki -tanssinäytelmää Riihimäen Teatterille. Mutta nyt aamusta ensin hieman ulos ja sitten Riihimäelle.

Jälleen Suomenmestaruus.

Sellainen oli fiilis kun Riihimäen Teatterista tänään ulos kävelimme. Loppilainen Etelä-Hämeen Tanssiopisto on tehnyt jälleen aivan käsittämättömän kevätnäytöksen. Koulun rehtori ja tanssinopettaja ja koreografi Maiju Milad ei tyydy siihen, että keväällä vain eri ryhmät esittäisivät omansa vuoden oppimansa vaan tässä koulussa oppiminen nidotaan vielä yhdessä upeaksi musiikkinäytelmäksi. Loppilaisryhmiä tanssikoululla valtaosa ja muutama ryhmä myös Hausjärvellä ja sieltä nytkin vahvistuksia ja todella taitavia sellaisia kevätnäytelmässä.

Pääroolin tanssiva Sonja Aaltonen tekee vakuuttaa työtä. Hän on lavalla käytännössä koko puolitoistatuntisen näytelmän ja ison osa, nyt en ole varma sanotaanko niitä, kärkitossuissa. Toinen isompien tyttöjen rooli on vativa Kuningattaren rooli jossa tänään yhtä vahvasti tanssi Anu Laiho. Näiden tyttöjen liikkeet, kädet ja vielä katse ja ilmeet ovat täydellisesti tanssissa ja tunnelmassa mukana. Myönnän, että olen tällainen liikuttuja ihminen ja nämä tytöt sen tekivät taas. Olen myös tykännyt valtavasti Lotta Nummelan tavasta tanssia ja esiintyä. Hän on taidokas ja osaava ja jollain tavalla liikkeissään erityisen viimeistelevä. 

Lumikissa myös upealla tavalla mukana aidot pienet Patrol-pojat seitsemänä kääpiönä. Aivan mahtavia kavereita ja heinoa miten yksi pojista hyppäsi hetkessä isompien ryhmäänkin mukaan ja sinne ainoana poikana. Olen aivan sata varma, että nämä pojat tulevat pärjäämään elämässään monessa ihan tällä rohkeudellaan ja heittäytymisellään ja totta kai tanssilla. 

En edes uskalla arvata kuinka monta tanssijaa tänään Riihimäen Teatterin lavalla nähtiin. No arvaa. Ei varmasti kaukana sadasta olla. Täytyy kiittää heitä kaikkia ja heidän vanhempiaan ja kannustaa jatkamaan tätä upeaa harrastusta.

Ja kyllä erityisen kiitoksen ansaitsee näytelmän säveltänyt Pekka Pitkäkoski ja hänen kanssaan näytelmän orkesterissa soittavat Anette Grevberg, Esa Korja ja Heidi-Anniina Nikkilä. Jo se yksin on huikean hienoa, että lapsille ja nuorille on tuotu lavan taustalle oikea orkesteri soittamaan. Se kunnioittaa upealla tavalla näiden lasten ja nuorten osaamista ja harrastusta. Ja musiikin rinnalla näytelmän puvustus on erinomainen. Päivi Uusitalon johdolla jokaiselle tanssijalle on tehty viimeistelty puku ja upeita tanssiaisasuja ja metsän eläimiä myöten. 

Menkää siis ihmeessä katsomaan tämä upea tanssinäytelmä. Huomenna sunnuntaina kaksi näytöstä ja sitten vielä tiistaina ja torstaina näytökset. Ja kun pian varaatte niin vielä mahdutte mukaan. Itse olen vieläkin mykistynyt.

Tällaista näytelmää voi hyvin verrata meidän juhlimiin salibandypoikien SM-kultiin tai muiden urheilijoiden valtakunnalliseen menestykseen. Aivan liian harvoin juhlimme ja nostamme esille kulttuurin, musiikin ja tanssin ja muun taitajia. Nyt tämä Etelä-Hämeen Tanssiopiston esitys on sellaista tasoa, että sanon, että ”Tytöt saunoo” ja olihan siellä niitä poikiakin. Onnea vielä kaikille ja ennen muuta kiitos tästä upeasta esityksestä.

Jääkiekko oli ja meni. Ruotsi tällä kertaa maaleissa parempi ja se jääkiekossa ratkaisevaa. Ja illalla vielä toinen jymy-yllätys kun Sveitsi meni finaaliin kaatamalla USA:n. Mutta jätetään nyt tuo sportti vain näihin kahteen riviin.

Ja palataan kulttuurin pariin. Huikea Euroviisuilta tulossa. Aikanaan kun Krista Sigfrids esiintyi ensimmäisen kerran Voice of Finlandissa hän pysäytti minut. Nyt ura vienyt jo Euroviisufinaaliin ja tänään kellot voivat DingDong! Pidetään peukut pystyssä. Upea musiikin ilotulitus tänään illan ohjelmassa.

 

Kommentit