Puhe jota en koskaan pidä?

Blogi, perjantaina 17.05.2013

Tänään aamusta eduskunnassa kokoontuu SDP:n puoluehallitus. Eilen jo Riihimäeltä minuun oltiin yhteydessä ja pyydettiin varautumaan puheenpitämiseen. Epäilivät, että opetusministeri ei tulisi puhumaan jos hänen kohtalonsa tänään aamulla olisi ministeriruletissa. Puhe on nyt valmiina ja katsotaan tarvitaanko sitä vai jääkö se puheeksi, jota en koskaan pitänyt.

Mielenkiinnolla muutenkin kuuntelemme mitä SDP:n puoluehallituksesta kuuluu. Huoneeseen aamulla vietiin jo onnitteluruusuja ja uutisia varmasti lupa odottaa tässä aamun tunteita. Eilen illalla eduskunnassa oli aikalailla odottava tunnelma ja osa demariedustajista kuin myrkyn nielleitä ja osalta lensi huuli ja hymy oli herkässä vielä istunnon jälkeenkin. Keväänmerkkejä.

Isoja asioita hoidettavana ja työ jatkuu ja toivottavasti rivit jälleen suorana ja valmiina tähän mahdollisimman pian. 

Tänään aamusta siis eduskuntaan. Valiokuntien kokouksilla alkaa tämä perjantai ja sitten iltapäivällä kutsuvieraaksi Riihimäelle Harjunrinteen koulun remontin valmistumisen juhliin. Siihen juhlaan on hieno saada osallistua. Kouluremontin valtionapuvääntö oli viime kaudella yksi iso urakka jonka kaikkien ihmitykseksi onnistuimme saamaan. Remontti kesti kaksi pitkää vuotta ja laajeni vielä hieman suunnitellusta. Mutta nyt koulu jälleen ajanmukainen ja jopa edelläkävijä. Hieno nähdä talo sisältäkin tänään.

Kello 12.31 ja istuntoa odotellessa. Aamun valiokunnat vauhdilla läpi ja ainakin mediahuomio oli tiukasti SDP:n ryhmähuoneella. Odotettu, mutta minusta järjettömän pitkään vedätetty, ministerikierrätys tapahtui ja vaihtoon joutuivat niin Maria Guzenina-Richardson kuin Jukka Gustafssonkin. Lisäksi asuntoministerinä laihoihin tuloksiin rakentamisen parissa päässyt Krista Kiuru joutui vaihtoon. Kiurulle uudessa jaossa opetusministerin salkku missä isoimpana tehtävänä varhaiskasvatuslain valmistelu ja lukion uudistamistyö. Mutta myös tärkeää katsoa nyt huolella läpi koulutustakuun toteutuminen ja varmistaa se, että aloituspaikkaleikkaukset eivät ole missään päin Suomea kohtuuttomia ja vaaranna näin opiskeluun pääsyä. Toivon, että Kiuru tekee tämän tarkistuksen ihan ensi töikseen.

Uusina mustiin audeihin nousevat peruspalveluministeriksi tuleva Susanna Huovinen ja asunto- ja viestintäministerin salkun ottava Piia Viitanen. Niissäkin pesteissä työtä riittää ihan sotesta lähtien.

Minut kierrätys hieman yllätti. Odotin itse, että mukana olisi ehdottomasti ollut Tarja Filatov sekä Jouni Backman ja ehkä Mia-Petra Kumpula-Natrikin. Veikkaukseni siis aika pahasti pieleen. Ja aivan jokeriksi itse veikkasin sitä, että Urpilainen olisi korvannut Tuomiojan Tarja Halosella. Se olisi ollut jymyuutinen ja kova veto. Ja olisi luonut uudenlaista kulttuuriakin tähän maahan. Tai onhan joskus ennenkin ex-presidentit palanneet päivän politiikkaa. Mutta kauaksi siinä saadaan mennä.

Mutta nyt työ jatkuu ja tärkeintä, että tälle vatvomiselle tuli nyt loppu. Näillä mennään.

Niin ja samalle asialle on monta tapaa se kertoa. Menisikö se näin: Urpilainen: Olet onnistunut, sinut kierrätetään. Hjallis: Sä saat potkut. Topchef: Voit kerätä veitsesi ja lähteä. Idols: Sä et oo jatkossa. Ja varmasti Antti Tuisku kannustaisi kuitenkin jatkamaan. 🙂

 

Harjunrinne on nyt nyt moderneista modernein.

Yksi oman poliittisen urani hienoimpia hetkiä oli tänään saada olla kutsuvieraana suuren remontin kokeneessa Harjunrinteen koulussa. Ennen juhlaa koulunrehtori kävi kiittämässä vielä minua koulun saamasta valtiontuesta ja itse juhlassakin useampikin opettaja kävi supattamassa kiitoksia. Tuntui hyvälle, että tehty työ ja voin myöntää, että erittäinkin tiukasti väännetty asia on huomattu. Vaikka lopulta tottakai tästäkin isosta saneeraushankkeesta suurin kiitos kuuluu Riihimäen kaupungille ja sen luottamushenkilöille. Kaupungin kassasta kuitenkin sen ylivoimaisesti suurin siivu tähänkin kakkuun tuli, mutta silloisen opetusministeri Henna Virkkusen kanssa puuhaama valtionapu oli se joka sai urakan liikkeelle. 

Nyt talo on remontoitu joka paikasta ja oikeastaan vain upea vanha graniittilattia ja muutamat tyylikkäät kaiteet jäivät betoniseinien lisäksi ennalleen. Kaikki muu siis korjattiin, uusittiin ja laitettiin 2010-luvun asentoon. Koulutoimenjohtaja Esa Santakallio oli tämänkin remontin väännössä ehdottomasti tärkein tekijä ja myös siinä, että Riihimäki on uusimman opetusteknologian käytössä maamme etujoukoissa. Nyt myös lukion ja muiden koulujen remonttien tapaan myös Harjunrinteellä on käytössä älytaulut ja kaikki uusinta uutta ja upeana yksityiskohtana myös OKL-käyttöönkin tuleva teknisentyönluokkakokonaisuus. Tällaisia juttuja tarvitaan ja tämä yhteistyö jo toinen aiemman kotitalousyhteistyön rinnalla. On hyvä, että opetus on tiukasti kaupungin arvostuksen kärjessä.

Juhlassa tuli ilmi sekin, että aivan tässä viime vuosina kaupunki on laittanut koulurakentamiseen yhteensä noin 50 miljoonaa euroa. Kaupungin koulut on nyt hyvässä kunnossa ja panostus on vahvasti tulevaisuusorientoitunut. Ja vaikka tämä summa on noin puolet koko kaupungin aika suureksi nousseesta velkamäärästä niin täytyy lohdutukseksi todeta, että valtaosalla vastaavankokoisista kaupungeista ja vielä useammalla pienemmällä kunnalla nämä remontit on vielä kaikki tekemättä. Riihimäki on tiukasti ollut tässäkin edelläkävijä ja luottamushenkilöt tehneet erinomaisia arvovalintoja. Siitä hatunnostoni.

Väistyvä opetusministerimme Jukka Gustafsson piti upeassa juhlassa erinomaisen puheen. Jukka on erittäin hyvä puhuja ja asiatkin vielä hanskassa. Siksi sääli, että hän nyt joutui aikaansaavana ja osaavan ministeriruletin pyörityksiin. Hänen kanssaan ollut helppo tehdä työtä ja Jukan ansiosta suuresti sekin, että pystyimme turvaamaan ja jopa lisäämään alueemme toisenasteen ammatillisen koulutuksen paikkoja ja saimme kohtuullistettua tilannetta myös Hämeenlinnan seudulla. Tässäkin siis yhteistyömme sujui mitä parhaiten. Haluankin Jukkaa nyt täällä blogissanikin vielä kiittää näistä kahdesta hänen ministerivuodestaan. Vaikka hänen tehtävänsä on ollut haastava ja leikkauksiakin on jouduttu tekemään niin samaan aikaan hänen johdollaan ohjataan perusopetuksen laadun parantamiseen ns. POP-rahaa enemmän kuin koskaan. Nyt siis yli 80 miljoonaa euroa mm. luokkakokojen pienentämiseen. Iso kiitos siis Jukalle kahdesta työstä. Hän oli opetusministerinä työlleen todellakin vihkiytynyt ja teki sitä suurella sydämellä.

Mutta vielä kerran onnea Harjunrinteen koululle ja koulunväelle. Puheeni jäi tänään pitämättä ja hyvä niin. Opetusministeri Jukka Gustafsson piti nimittäin kertakaikkisen erinomaisen puheen. Ehkä ensin viikolla voin puheeni sisällön vaikka tänne muokata. Siinä paljon sellaista mitä haluan viedä tässä maassa koulutuspuolella eteenpäin.

Pitkän ja tiukan viikon perjantai-ilta oli vapaa. Pitkästä aikaa vapaa ilta ja sen nautiskelimme Loppijärven rannoilla. Todella kaunis ja lämmin sää täällä ja vaikka tuuli oli hieman reippaammanlaista niin etelästä puhaltaneena se ei haitannut. Joutsenten trumpetit soivat järvellä upeasti ja yksi pari seiskolle juuri kylvetyllä Niitulla kurkiherran kanssan. Upeaa katseltavaa.

Sauna lämmitetty ja saunottukin jo. Nyt vasta ennen yhtätoista alkaa hieman hämärtää. Valkeita öitä siis. Huomenna mukana päivä luvassa. Pääsen vieraaksi mukaan Etelä-Hämeen Tanssiopiston Lummikki-näytelmää katsomaa. Aikamoisen suururakan ovat Maiju Miladin tanssikoulun nuoret ja lapset tehneet ohaajiensa ja opettajiensa kanssa. Odotan jo.

 

 

 

Kommentit