Liikunnan asemaa osana varhaiskasvatusta vahvistettava.

Blogi, torstaina 16.05.2013

Päivähoitolakimme täyttää 40 vuotta. Jo on siis voihdinkin aika saada sekin laki 2010-luvun tasolle ja mielellään tähtäämään jo 2020-luvullekin. Vuonna 1973 säädettyä lasten päivähoitolakia ollaan nyt uudistamassa ja keskiössä siinä työssä on tietenkin lasten varhaiskasvatus ja lasten ja perheiden tarpeidenmukaisen päivähoidon järjestäminen ja turvaaminen jatkossakin. Tarvitsemme erilaisia hoitomuotoja, mutta erilaiset lapset tarvitsevat myös erilaista hoitoa ja tukeakin jo varhaisessakin lapsuudessa. Päivähoitolain uudistaminen Varhaiskasvatuslaiksi on ollut kokoomuksen yksi päätavoite tällä hallituskaudella. Ministeri Paula Risikko aloitti sen uudistuksen valmistelun jo viime kaudella ja nyt laki pitää vielä katsoa loppuun ja saattaa voimaan.

Eilen Valtion Liikuntaneuvosto käsitteli lakiluonnosta ja antoi oman kannanottonsa yhdestä tärkeästä asiasta lakiin liitettäväksi. Liikunnan merkitys lasten arjessa on tässä neljänkymmenen vuoden aikana nimittäin merkittävästi muuttunut. Pääpaino vanhasta ulkona liikkumisesta ja leikkimisestä ovat vaihtunut yhä enemmän sisätiloissa toimimiseksi ja istumiseksi jopa tietokoneiden ja Ipadien edessä ihan pikkulapsesta lähtien. Kuitenkin tämänkin päivän lapset suositusten mukaan tarvitsevat päivittäin vähintään 2 tuntia reipasta liikuntaa.

Tutkimusten mukaan suositeltava määrä ei kuitenkaan toteudu valtaosalla 3-vuotiaista, eikä kolmasosalla 3-6 -vuotiaista lapsista. Hoitopäivän aikana lähes 60 % lapsen leikkimiseen käyttämästä ajasta on inaktiivista paikallaanoloa. Valtion liikuntaneuvostona korostimme, että liikunnan asemaa osana valtakunnallista varhaiskasvatustyötä on välttämätöntä vahvistaa ja siten varmistaa, että jokainen lapsi liikkuu päivittäin vähintään tunnin hoitopäivän aikana.

Liikkuminen on lapsen perusoikeus.

Itsekinkin kun tässä on omaa liikkumistaan miettinyt niin kyllä tuo liikunnanmäärä taitaa aikamonella meistä vaan vähentyä tai ainakin siirtyä arkiliikunnasta erityiseen kuntosalilla tapahtuvaan liikuntaan. Jos siis tänään taas ottaisin itseänikin niskasta kiinni ja muistaisin Presidentti Sauli Niinistön Rappu remmin eli kampanjan jossa hissin sijaan kuljetaankin rappuja. Niistä työpaikan rapuista voi hyvin tehdä kunnonkin rappuset.

Aikainen herätys aurinkoiseen kevätaamuun. Tänään päivä ei mene liikunta-asioiden parissa vaan eduskunnassa sote-asioiden parissa ja sitten illalla vielä kirjallisuuden parissa. Juhani Peltosen kirjallisuusseuran kevätkokous ja kirjallisuustapahtuma tänään ohjelmassa. On ollut kunnia-asia saada olla mukana seuran toiminnassa alusta lähtien ja johtaa seuran toimintaan perustajapuheenjohtajamme Kalevi Sorsan jälkeen. Jos liikunta on tärkeää niin tärkeää on ruumiin kulttuurikin. Tervetuloa siis tänään illalla Lopelle hyvän kirjallisuuden ja kielen päiville.

Pitkä päivä päätökseen. Hieman toipilaana, mutta kuitenkin. Eduskunnan keskusteluiden lisäksi jätimme tänään kollegani Sinuhe Wallinheimon kanssa myös kannanoton Loton tulevaisuudesta. Meidän mielestä on etsittävä malli jossa Lotto ja muut Veikkaus-pelit voivat jatkossakin näkyä myös Ylellä. Malli voisi olla sellainen missä Veikkaus kilpailuttaisi todellisiin tuotantokustannuksiin perustuvan tv-tuotannon peleistään ja antaisi sitten tämän tuotannon kaikille kanaville vapaasti käyttöön. Ohjelman sisältö tehtäisiin vielä niin, että se olisi sopusoinnussa niin pelimaailman pelisääntöjen kuin Ylenkin sääntöjen kanssa. Tämä malli olisi syytä nyt katsoa huolella läpi ja saada jatkossakin Lotto näkymään koko kansalle ns. ilmaisilla kanavilla eli Ylelläkin. Toivottavasti esitykseemme tartutaan.

Salissa tänään käytin pari puheenvuoroa Sote-uudistuksesta. Itse en kannata niin sanottua kotikunta-maakuntamallia. Minusta päätösvaltaa ei pidä viedä maakuntiin ja sinne erikseen omilla vaaleilla valittaviin maakuntavaltuustoihin. Se olisi lähipalveluiden tuho. Päätösvalta pitää pitää kunnissa. Siis siellä missä palveluita käytetäänkin. 

Itse totesin myös sen, että jatkovalmistelun ohjenuorana pitää olla koko ajan palvelut. Siis kaikki askeleet pitää ottaa vain ja ainoastaan palveluiden näkökulmasta. Meidän tulee pystyä taata jatkossa maassamme tasa-arvoisemmat sosiaali- ja terveyspalvelut ihmisille asuinkunnasta ja paikasta riippumatta. Lääkäriin siis pitää päästä asuu sitten Helsingissä, Lopella tai Kemissä tai Sodankylässä. Palvelukärki edellä kun mennään niin uskon, että tästä vielä hyvä tulee.

Pitkä päivä päätökseen ja tänään sain myös erikoisen yhteydenoton. SDP:n huomiseksi ennakoitu ministerikierrätys on saanut liikettä aikaan. Tänään kirjoitin puheen huomiseksi sillä varauksella, että SDP vaihtaa opetusministeriään. Mielenkiintoinen pyyntö. Katsotaan tuleeko puheelleni käyttöä.

 

Kommentit