Suomalaisista tilaviineistä ja -likööreistä kasvava matkailuvaltti.

Blogi, maanantaina 22.07.2013

Alkoholimainonnasta on puhuttu paljon. Ja myös osa vannoo edelleen saatavuuden rajoittamisen nimeen. Sen rajoittamisen seuraukset voi nähdä hyvin Tallinnan lautalla. Siinä sitä on ihmettelemistä kuinka paljon viinaa mahtuu pieneen Hiaceen. Alkoholijuomien tuonti on siis merkittävässä kasvussa.

Matkailu on yksi sellainen kivijalka jonka varaan pitäisi enemmänkin rakentaa maamme tulevaisuutta. Uskoisin, että vastaavilla satsauksilla kuin mitä nyt on laitettu sinänsä ihan oikein laivojen rakentamiseen saataisiin matkailupuolella pysyviäkin tulovirtoja aikaan. Vastakkain ei siis kannata asettaa näitäkään työpaikkoja vaan oikeasti tehdä ratkaisuja joilla on kauaskantoisiakin vaikutuksia.

Helteisen kesän varaan ei maamme matkailua kannata rakentaa, mutta tuhansien järvien, yöttömien öiden, lumen, pakkasen ja kaamoksen varaan kannattaa. Ja hyödyntää ainutlaatuista ja kaunista luontoamme. Ja myös ruuan puhtaus tulee olemaan kasvava valtti ja siinä nimenomaan suoramyynti tiloilta.

Maamme viinitilat ovat tehneet tuotekehityksessään erinomaista työtä. Viinit ovat ammattilaistenkin arvioissa nousseet korkeatasoisiksi ja ainutlaatuisiksikin raaka-aineidensa kuten vadelman ja lakan ansiosta. Vaikeistakin marjoista suomalaisilla tiloilla siis tehdään tänä päivänä korkeatasoisia tilaviinejä. Arvioiden mukaan maailman viineistä 99 prosenttia on rypäleviinejä ja vain siis tuo viimeinen 1 prosentti on jotain muuta kuten suomalaisia marjaviinejä. Siinä piileekin kilpailuvaltti.

Meillä toimii Suomessa tällä hetkellä 27 viinitilaa jotka tuottavat hieman yli 200 000 litraa viiniä satokaudessa. Liköörejä viinitilat valmistavat vuosittain noin 18 000 litraa. Vajaa kaksikymmentä vuotta sitten laillinen tilaviinien valmistus tuli mahdolliseksi vuoden 1995 lain muutoksessa.

Vuonna 2006 viinitiloille annettiin oikeus myydä tuotteitaan samoin rajoituksin kuin kioskit ja huoltamot saavat myydä keskiolutta. Nykylainsäädännön mukaan siis tilaviinituottajat saavat myydä alle 13 til-% alkoholia sisältäviä tilaviinituotteita viinitiloilta, valmistuspaikan läheisyydessä. Tätä väkevämpiä tuotteita saa vain anniskella tilan anniskelupaikassa, mutta myydä mukaan ei siis saa. Valvontavastuu on siis jo tilalla nytkin ja en usko, että yksittäisen matkamuistopullon myyminen olisi ongelma.

Tilojen keskuudessa on herätelty toiveita, että myös likööripullon voisi myydän tilaan tutustuville vieraille. Itse annan tukeni tälle ajatukselle. Tällä tavalla turvaisimme osaltaan tilojen elinmahdollisuuksia maaseudulla ja toisaalta tekisimme yhden matkailuvaltin maallemme lisää. Alkoholilakiin tulisikin tehdä muutos, jolla tilaviinin ja sahdin vähittäismyyntilupa antaisi mahdollisuuden myydä myös tilaliköörejä suoraan asiakkaille. Samalla pitäisi katsoa myös pienten olutpanimoiden tilanne niin että niissäkin toteutuisi lähijuomien ajatus.

Ja kannattaa muistaa, että näiden hienojen suomalaisten viinitilojen asiakkaista suuri osa on ulkomaalaisia turisteja ja ennen muuta suomalaisia eläkeläisryhmiä busseilla. He ostaisivat makean liköörin mielellään matkamuistoksi ja oma mummuni sanoi aikanaan, että ”illalla tilkka ihan vain yömyssyksi”.

Meidän kannattaa siis panostaa ainutlaatuisuuteemme. Puhdas tilan lakkalikööri voisi olla suomalaisen luonnon makuelämys turistinkin kotiinvietäväksi Japaniin tai Australiaakin asti. 

Mukava, mutta kylmä kesäpäivä takana. Huomenna onneksi jo lämpenee ja näyttäisi siltä, että ensi viikonloppu ja ensi viikkokin mentäisiin paremmassa kesäsäässä. Toivotaan niin.

Tänään pidimme iltapäivällä palaveriä Lopen Ampumaurheilukeskuksessa. Olen lupautunut mukaan Lopella järjestettävien Skeetin SM-kisojen suojelijaksi ja tänään kävimme hieman läpi järjestelyn tilannetta. Eli vajaan kahden viikon päästä Lopella ammutaan lajin yleisen SM-mitaleista ja mukana myös loppilaisia ampujia. Kannattaa laittaa tapahtuma kalenteriin eli sunnuntaina 4.8. ammutaan finaalit ja jo edellisenä päivänä lauantaina radalla kisat käynnissä. Palaan aiheeseen tässä joku päivä hieman laajemminkin.

Palautetta on jonkin verran tullut liittyen tilaviini ja tilalikööriesitykseeni. Olen sitä mieltä, että tällaisilla rajoituksilla ei oikeasti ole mitään merkitystä alkoholin ongelmakäytön kanssa. Siihen pitää puuttua muilla keinoilla. Sen sijaan tällainen valttikortti matkailun ja maatilojen elävöittämiseksi pitää käyttää hyväksi ja jos oikein ymmärsin niin myös peruspalveluministeri Susanna Huovinen tänään näytti vihreää valoa sellaisten rajoitusten purkamiselle joilla ei oikeasti ole merkitystä isossa kuvassa. Eli tuulta esitykseni purjeisiin ja toivotaan, että järki voittaa.

Huomisen lämpimämpää säätä odotelessa ei muuta kuin hyvää yötä.


 

 

 

Kommentit