Demariministerin esitys veisi keskioluen Alkoon ja korottaisi Oluen hintoja.

Blogi, tiistaina 23.07.2013

Alkoholikeskustelu jatkuu tämän päivän lehdissä. Ilta-Sanomissa peruspalveluministeri Susanna Huovinen nyt kuitenkin esittääkin keskioluen siirtämistä ruokakaupoista vain Alkon hyllyyn ja Huovisen mukaan ”alkoholin hinta on Suomessa edelleen turhan alhainen”.

Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan nyt alkoholilainsäädännön kokonaisuudistusta. Itse en usko siihen, että kaljan hinnan korotus ja siirto Alkon hyllyyn ratkaisisi ongelmaa. Aamusta sain jo viestin ystävältäni Ruotsista joka kertoi lastien suurentuneen kun keskioluen saanti rajattiin paikallisiin alkoihin. Ja samalla myös tuonti ulkomailta kasvoi. Ja kun juomia oli yhä isompia määriä kotivarastossa niin sen myötä myös juomisen määrä kasvoi. Näen silmissäni saman Viron kaljarallin vain kiihtyvänä ilmiönä ja ne Hiacet täynnä olutta, siideriä ja lonkeroa. Väkevistä puhumattakaan.

Itse en usko, että tällaisella kieltolailla ratkaistaisiin tätäkään ongelmaa. Meillä on lukuisia esimerkkejä toisenlaisen alkoholipolitiikan maista missä meidänlaista ongelmaa ei ole. Tässäkin keskustelussa siis pitäisi palata lähtöpisteeseen ja keskustella siitä ”Miksi Jeppe juo?”. Itse siis uskon siihen, että kodeista ja perheistä tässäkin olisi syytä lähteä liikkeelle. Asennekasvatus, kotikasvatus…

Itse uskonkin, että peruspalveluministerin keskustelun avaus ja ”uhkaus” kaljan siirtämisestä Alkoon onkin vain se perinteinen pehmityskeskustelun avaus joka lopulta tähtää vain viinaveron korotukseen. Sitäkin kannattaa vakavasti pohtia, että olemmeko jo nyt ylittäneet tietyn rajan. Onko Viron kaljaralli jo kiihtynyt sellaisiin mittoihin?

….

Kello 21.45 ja lämpenevä päivä takana. Tänne Lopelle ei vielä ainakaan helteet palanneet, mutta lämpenee pikku hiljaa. Tänään mukava vapaapäivä ja ehdin tavata yhden ystävän joka jo kolme vuotta opiskellut yliopistossa Venäjällä. Aikalailla erilaista on muuten elämä siellä opiskelijoilla ja kuulemma koko ajan Pietariin tulee enemmän ja enemmän suomalaisia nuoria opiskelemaan. Mutta valtaosa vain puoleksi vuodeksi. Keskeyttävät sen jälkeen. Asuntolaolot ja paperisota ja byrokratia monelle liikaa. Hurjilta ne tarinat kyllä kuullostavatkin muutamilla käytävävessoilla ja kimppahuoneilla jne. Mutta tämä ystävä pärjännyt siellä hienosti ja puhuu erinomaista venäjää ja tulee olemaan vielä haluttu osaaja EU:ssa venäjänkielensä ja venäläisen lainsäädännön osaamisen myötä.

Aamuin blogini ”Pienenstä Hiacesta” on noussut myös mediassa esille. Ja onneksi aika moni muukin on osoittanut tukensa sille, että ”kieltolailla” ei tämän maan alkoholiongelmaa ratkaista. Ja päivällä tuli myös tietoa siitä, että keskikaljan vienti vain alkoihin tappaisi loputkin pienet kyläkaupat. Päivittäistavara kauppayhdistyksen toimitusjohtaja Kari Luoto arvioi, että demariministerin esitys olisi arviolta jopa tuhannen pikkukaupan kuolinisku. Pienten kyläkauppojen myynnistä jopa 15 prosenttia tulee panimotuotteista. Suurten odalla osuus on vain viisi prosenttia. Mediassa olleiden tietojen mukaan pienten päivittäistavarakauppojen ja kioskien myynti laskisi jopa 500-600 miljoonaa euroa. Aikamoinen menetys maaseudulle ja pienille kylille. 

Itse en usko, että peruspalveluministeri Susanna Huovisen suunnitelmat menevät tässä hallituksessa eteenpäin. Uskoisin, että järki voittaa ja kohtuus muussakin kuin juomisessa.

Tänään kävin illansuussa katsomossa kuinka Lopen vanhalle torille oli saatu uusi skeittiramppi. Rampin hankinta lähti liikkeelle pienen 8-vuotiaan Roope pojan kuntalaisaloitteesta. Kirje kuntaan ja esitys rampista eteni ja nyt tänään kunnan teknisentoimen väki ja kesätyöntekijät toivat uuden rampin paikalleen. Nuoret olivatkin jo odottaneet ramppia ja väkeä oli ollut koko päivän paikalla todella paljon. Illallakin vielä useampi nuori rampilla skeittaili ja katsotaan jos saisimme paikkaa vielä kehitettyä eteenkin päin. Asfalttia hieman ja joitain muitakin skeittijuttuja paikka voisi jatkossa sisältää.

Mutta Roope-pojan aloite on näin elävä esimerkki siitä, että hyvillä ja asiallisilla esityksillä voi saada muutoksia aikaan. Ja minä arvostan todella korkealle sitä, että lapset ja nuoret itse nostavat epäkohtia ja toiveitaan esille. Kaikkea emme pysty toki aika heti toteuttamaan, mutta tällaisia pieniä juttuja hyvinkin. Niin ja joskus isompiakin. Muistan kuin aikanaan toisen pienen pojan, nyt jo aikamiehen, aloitteesta Lopelle syntyi tärkeä yhteys kevyenliikenteenväylää. Nyt tuo pyörätie vilkkaassa käytössä ja se tarjoaa jälleen uusille pienille koululaisille turvallisen koulutien. Sekin siis lähti liikkeelle ja toteutui lapsen itse tekemästä aloitteesta ja esityksestä. Ja kuntalaisen, aikuisen tosin, ideasta syntyi muuten viime vuonna Läyliäisten Ässä-kenttäkin ja kovassa käytössä sekin. 

Eli ei muuta kuin ideoita peliin. Hyviä lupaan olla viemässä jatkossakin eteenpäin. Seuraavaksi kuntoon on tarkoitus laittaa urheilukenttäämme ja beachvolley-kenttääkin on kirkolle toivottu. Urheilukenttä kaipaa ehdottomasti ehostusta ja sitä on suunnitteilla ensi kesäksi.

 

Kommentit