Skeetin Suomenmestaruuden ratkotaan Lopella.

Blogi, keskiviikkona 24.07.2013

Haulikkoammunnan toisen Olympialajin Skeetin Suomenmestaruudet ratkotaan viikon kuluttua Lopella. Lopen Ampumaurheilukeskus saa isännöitäväkseen lajin kotimaisen arvokilpailun ja se on upea kunnianosoitus loppilaisen pitkälle talkootyölle jolla uusi moderni ampumaratamme on rakentunut. Itse olen saanut olla mukana seuraamassa läheltä kun ensin uudelle ampumaradalle etsittiin sopivaa paikkaa ja sitten sitä kun loppilaiset metsästysseurat ja ampumaseurat ovat talkoilla paikan rakentaneet. Se on tarkoittanut vuosia ja tuhansia ja tuhansia talkootunteja ja myös konetalkootunteja. Radasta on kehittynyt yksi Etelä-Suomen ykkösampumaurheilupaikoista ja radalla käy ampujia todella paljon myös pääkaupunkiseudulta. Paikkahan sijaitsee kuitenkin vain tunnin ajomatkan päässä pääkaupunkiseudusta.

Heinä-elokuun vaihtuessa radalla ammutaan Skeetin yleisen sarjan Suomenmestaruudet. Ateenan Olympialaisista muistamme Marko Kemppaisen olympiamitalin ja lajin nykyhetki ja tulevaisuuskin näyttää menestyksenkin kannalta valoisalta. Lopella tullaan näkemään ampujia jotka ampumat maailman kärkituloksia.

Kilpailu alkaa perjantaina 1.8. harjoituksilla ja sitten lauantaina 2.8. ammutaan kolme 25 kiekon sarjaa eli 75 kiekkoa ampujaa kohden. Ja sunnuntaina sitten vielä kaksi 25 kiekon sarjaa. 125 kiekon ammunnan jälkeen kuusi parasta ampujaa pääsee sunnuntain 3.8. finaaliin iltapäivällä.

Skeetin sääntöjä uudistettiin niin, että tuo 125 kiekkoa toimii vain karsintana finaaliin. Na. peruskilpailun tulokset eivät siis jää voimaan, vaan SM-mitali ammutaan ns. tyhjältä pöydältä eli kaikki kuusi finalistit lähtevät samalta viivalta. Finaalissa kaikki ampuvat kahdeksan tupla kiekkoa, eli 16 kiekkoa. Tästä sitten kaksi parasta ampujaa etenee kultaotteluun ja kolmas ja neljäs pronssiotteluun. Mitalitaistossa ammutaan molemmissa samanlainen 16 kiekon setti. Jännitys siis tulee säilymään viimeisiin kiekkoihin asti. Yleisölle siis tämä uusi ammuntamalli varmasti sopii. Ampujat sen sijaan ovat ainakin alkuun hieman arvostelleet uutta mallia jossa viikonloppuna parhaiten tai eniten kiekkoja pudottanut ampuja ei olekaan välttämättä mestari.

Joukkue mitallit ratkotaan kolmen hengen joukkueina, alkukilpailun perusteella. Tämä tuo mukavan lisä mausteen henkilökohtaiseen kilpailuun.

No ketä kannattaa Lopella sitten erityisesti seurata? Kaikki maamme kärkiampujat ovat paikalla, paitsi EM kisoissa olevat Marko Kemppainen, Heikki Meriluoto ja Lauri Leskinen. Heistä Leskinen voitti Lopen SM-skeetin esikilpailun Sako-Franci GP:n kesällä. Mutta haulikkonsa kanssa ampumapaikalle asettuu niin lajin hallitseva Suomenmestari Timo Laitinen kuin myös koko kauden hyvin ampunut ja kolme GP-kisaa voittanut ja nykymalliseen finaali-ammuntaan hyvin sopeutunut Tommi Takanen. Takasen hermot ovat siis rautaa ja sitä nykyinen finaaliammunta tarvitsee erityisesti jos ei ammunta jo yleensäkin ensimmäisestä kiekosta lähtien.

Oman lusikan Skeet-keittoon heittää varmasti Suomen ennätyksen (123/125) ampunut Jesse Louhelainen ja 121 Kärkkäinen GP:ssä ampunut Krister Kärki. Ja totta kai mielenkiinnolla seuraamme miten Lopen kotiradalla ampuvat Tero Kallioinen, Jukka Passila ja Heikki Järvinen onnistuvat. He kaikki kolme ovat yltäneet gp kisojen finaaleihin kesän aikana. Tunnetusti SM-finaalissa on totuttu näkemään aina joku ”yllättäjäkin”, usein lajin ”vanha kettu” tai lupaava juniori. Meillä Lopella hyviä junioreita riittää.

Esimerkiksi vasta 15-vuotias Eetu Kallioinen ampui heinäkuun alussa Ylistaron GP-kisoissa uuden skeetin ikäryhmän Suomen ennätyksen. 15-vuotias ampujalahjakkuus pudotti 122 kiekkoa 125:stä. Tuolla tuloksella nuorimies olisi finaalissa jopa MM-kisoissa ja Olympialaisissakin ja siis aivan takuu varmasti SM-Skeetissä. Minä siis heitän omaksi veikkauksekseni yleisen SM-kisoihin Eetu Kallioisen. Eetulle olisi upea pujottaa kaulaan kotikisojen päätteeksi yleisen SM-kulta. Mutta ammutaan nyt kuitenkin ensin. Ja Raking-kärjessä Eetun takana tuttuja nuoria on nipuksi eli Eemeli Kurki, Timi Vallioniemi ja Janne Vallioniemi. He siis kaikki nuorten luokan ampujia, mutta jo iästään huolimatta lajinsa ehdotonta eliittijoukkoa.

Tässä vielä Skeetin SM-rankingin tuorein päivitys: SM Raking Skeet.

Minulla on kunnia saada olla kotikisojen suojelija. Olen saanut seurata radan rakentamista ja valmistumista alusta asti ja nyt myös radan ensimmäisten skeetin SM-kisojen valmistelua. Valtava talkoourakka takana ja edessä upeat kilpailut. Mutta laittakaapa kalenteriinne ylös elokuun ensimmäinen viikonloppu ja vähintäänkin sunnuntai 3.8. ja tulkaa iltapäivällä Lopen Ampumaradalle katsomaan SM-mitalien loppuhuipennus. Paikat ovat viimeisen päälle kunnossa ja luvassa upea ampumaurheiluviikonloppu. Ja jos skeet ei lajina ole tuttu niin voi kertoa, että kisaa on helppo ja jännittävä olla seuraamassakin. Ja vieläpä helppo. Tervetuloa siis mukaan.

….

Kello 22.38 ja nyt on Englannin uuden prinssikin nimi sitten julki. Aikanaan hänestä Kuningas Yrjö, mutta nyt siis alkuun prinssinä aloittaa elämänsä. Taidan juhlistaa kupillisella kahvia nuorta herraa ja toivottaa hänelle turvallista ja joskus ihan tavallistakin elämää. Uskoisin, että sellaistakin joskus kuninkaallinenkin kaipaa. Vai tuleeko Yrjöstä koskaan edes enää kuningasta? Ehkä tulee, mutta Ruotsissa voikin olla tilanne toinen.

Tänään on ollut mielenkiintoista seurata miten perussuomalaiset ja keskusta jo jakavat valtaa tulevien eduskuntavaalien jälkeen. Toiselle ei kokoomus kelpaa kumppaniksi lainkaan ja toiselle kuulemma ”apupuolueeksi”. Tuntuu siltä, että tulematon helle on nyt hieman kiehauttanut yli. Vaaleihin on aikaa kaksi vuotta ja ehkä ne vaalit kannataa ensin käydä. Vai onko näillä puolueilla suunnitelmissa tehdä vaaliliitto jo ennen vaaleja? Siltä näyttää tuntuvan. Toki se on hyvä tietää ennen vaaleja jos perussuomalaiset ja keskusta lähtevät vaaleihin yhteisellä tavoitteella ja yhteisellä ”hallitusohjelmalla”. Silloin äänestäjät tietävät mitä saavat jos nämä puolueet vaalit voittavat. 

Itse nyt kuitenkin ihan maltilla vielä ottaisin. Kaksi vuotta on pitkä aika ja siinä ehtii pian keulia mopo monella muullakin. Ja toivottavasti vaaleihin mennään avoimesti kertoen ja vaalia kunnioittaen. Vastuunkantajia nimittäin tarvitaan nyt ja seuraavallakin hallituskaudella. Silloin vielä tätäkin enemmän.

Mukava kesäpäivä takana. Yksi kolumni maakunnan lehtiin tuli tehtyä hellettä odotellessa ja yksi haastattelu ruotsinkieliselle ja pari muutakin työjuttua. Mutta 80% lomaa tämä päivä.

 

 

Kommentit