Suomalaiset toivottavat Naton hävittäjät tervetulleeksi Suomeen – Tutkimuksen tulos jopa hienoinen yllätys

Blogi, keskiviikkona 18.05.2016

Yhdysvaltain Oregonin kansalliskaartin vierailu Karjalan lennostoon alkoi toukokuun 6. päivänä. Ilmaherruushävittäjät Boeing F-15C:t eli ”Eaglet” harjoittelevat maassamme yhdessä meidän Ilmavoimien kanssa kahden viikon ajan eli harjoitus päättyy tulevana perjantaina. Kansaiväliseen ilmataisteluharjoitukseen osallstyy lisäksi ruotsalaisia JAS39 -hävittäjiä ja myös Yhdysvaltain F-18-hävittäjiä ja koneiden toimintaa tukeva KC-135 -ilmatankkauskone. Laivuevierailua isännöi meiltä Hävittäjälentolaivue 31 komentajansa everstiluutnantti Tömi Böhmin johdolla. Ja muistutetaan nyt vielä jälleen kerran, että tämä ei siis ole mitään uutta tai erikoista Suomessa. Ensimmäisen kerran F-15-hävittäjät vierailivat Suomessa jo vuonna 1997.

tu2

Oregonin kansalliskaartin F-15 -hävittäjiä Rissalassa.

tu

C-17 toi laivuevierailuun osallistuvan USA:n lento-osaston materiaalia Rissalaan.

Harjoituksia on lennetty Lapin alueella ja lisäksi Pohjanlahdella. Ilmataisteluharjoitteluun on osallistunut kahdeksan meidän ilmavoimien Hornet-monitoimihävittäjää sekä kansalliskaartin F-15 -koneita. Osaan kierroksista on liittynyt ja liittyy myös ilmatankkaustoimintaa. Laivuevierailun aikana F-15 -koneet osallistuvat myös Suomen ja Ruotsin ilmavoimien väliseen Cross Border Training (CBT) -harjoitustoimintaan. Vierailun harjoittelu huipentuu nyt toisella viikolla laajaan Ruotsin ilmavoimien kanssa yhteistoiminnassa järjestettävään Cross Border -kierrokseen. Tässä meidän Karjalan lennoston Hornetien ja kansalliskaartin F-15:ien yhteisosasto kohtaa Lapin lennoston Rovaniemen tukikohdasta sekä Luulajan tukikohdasta toimivien suomalaisten Hornetien ja ruotsalaisten Gripenien muodostaman harjoitusvastustajan.

Ja tänään harjoitukseen tutustuu myös eduskunnan puolustusvaliokunnan jäseniä. Harjoituksestahan hieman kohistiin talvella, mutta nyt itse harjoituksen aikaan on ollut varsin hiljaista. Ja merkille pantaa on myös se, että Aamulehden laaja tutkimus kertoi, että lähes kolme neljästä suomalaisesta suhtautuu myönteisesti ”Karjalan lennostossa parhaillaan ilmavoimien Hornet-hävittäjien kanssa harjoitteleviin F-15 -yhdysvaltalaishävittäjiin.” Taloustutkimuksen tekemän tutkimuksen mukaan 69 prosenttia suomalaisista pitää harjoitusta ja harjoittelua Yhdysvaltain kanssa hyödyllisenä ja  vain 18 prosenttia ”vastaajista pitää harjoitusta Suomen edun vastaisena”.

Kaikissa ikäryhmissä uskottiin lähtökohtaisesti Suomen hyötyvän harjoituksesta ja suurinta kannatus oli 35–49-vuotiaiden keskuudessa. Tässä ryhmässä peräti 76 prosenttia suomalaisista suhtautui asiaan myönteisesti. Myös 65–79-vuotiaat uskoivat tutkimuksen perusteella harjoituksen myönteisiin vaikutuksiin.

Myönteistä ja merkittävää oli sekin, että puoluetaustallakaan ei ollut juuri merkitystä vastaustulokseen. Käytännössä kaikkien eri puolueiden kannattajista noin 70 prosenttia piti harjoitusta maamme edun mukaisena. Ainoa poikkeus oli Vasemmistoliiton, jonka kannattajista 47 prosenttia oli sitä mieltä, ettei harjoituksesta olisi hyötyä maallemme.

Oma ajatukseni on hyvin samanlainen kuin meistä suomalaisista enemmistön. Meidän kannattaa osallistua kaikkeen sellaiseen harjoitustoimintaan mikä vahvistaa maamme puolustuskykyä ja sotilaidemme ja joukkomme osaamista. Esimerkiksi harjoitukset jatkuvat jo ensi viikolla. Silloin Norjan ilmavoimat isännöi Arctic Fighter Meet -lentotoimintaharjoitusta Bodøssä. Me osallistumme harjoitukseen kuudella F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjällä ja tämän harjoituksen lentotoiminta tapahtuu Norjan ilmatilassa. Arctic Fighter Meet -harjoituksissa painopiste on hävittäjälentolaivueiden nuorempien ohjaajien kouluttamisessa. Harjoituksessa heillä on mahdollisuus saada kokemusta kansainvälisestä toimintaympäristöstä ja harjoitella ilmataistelulentoja erityyppistä kalustoa vastaan.

CiFQ30oWMAEzxlQ

Yhdysvaltain kansalliskaartin laivuevierailun lentotoiminta on käynnissä Rissalassa.

Tässä ei siis mitään ihmeellistä tai uutta. Vastaavanlaisia harjoituksia on järjestetty jo vuodesta 2003 alkaen ja ne vahvistavat osaltaan pohjoismaista puolustusyhteistyötä (NORDEFCO) ja kehittävät kansainvälistä yhteistoimintakykyämme. Tämä edistää hävittäjälaivueiden välistä yhteistoimintaa ja antaa edellytyksiä pohjoismaisen Cross Border -harjoitustoiminnan jatkosuunnitteluun. Cross Border -toiminta on siis maittemme, Suomen, Ruotsin ja Norjan, välinen, rajat ylittävä harjoituskonsepti, jossa vakiintuneella ja joustavalla yhteistyöllä voidaan toteuttaa kustannustehokkaasti lentokoulutusohjelman mukaisia harjoituksia.

Kello 20.16 ja lapsille iltasatukin jo takana. Hauska ilta kotona pitkän työpäivän jälkeen. Iltapäivällä eduskunnassa vielä värikäs keskustelu maamme suunnasta ja tilasta. Itse pidän äärimmäisen tärkeänä sitä, että nyt suunnaksi on otettu määrätietoisesti velaksielämisen katkaiseminen ja kasvun ja uusien työpaikkojen luominen. Liian pitkään maassamme ummistettiin vuoronperään kaikkien puolueiden toimesta silmät välttämättömiltä uudistuksilta ja vaikeiltakin päätöksiltä ja kun ne olisivat olleet välttämättömyyksiä niin lopputuloksena on ollut muita maita pidempään pitkittynyt taantuma ja lama. Nyt päätöksiä on tehty ja olemme hyvin sillä uralla tai tiellä mille lähdimme eli velkaantuminen taittuu.

Hieman surullinen fiilis keskustelusta tosin jäin. Ihmeellistä vanhojen kaivelua ja nokittelua ja jopa keskustalta piikittelyä hallituskumppaneille. Kuitenkin pitää muistaa, että ongelmat alkoivat juuri edellisen keskustajohtoisen hallituksen aikana. Sitä nyt korjataan ja kaikkea mitä sen jälkeen on tapahtunut niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Vaikutukset ovat olleet meille poikkeuksellisen rajut.

Itse näen uudistukset välttämättöminä ja myös säästöjä on vakavassa tilanteessa tarvittu. Nyt onneksi talous näyttää heinoisia elpymisen merkkejä ja toivottavasti pääsemme myös työllisyyden saralla kasvu-uralle.

Tänään kuitenkin EU:n komissio antoi meille ns. maakohtaiset suosituksen ja niiden mukaan meidän on tehtävä lisää toimia taloutemme tasapainottamiseksi. Emme kuitenkaan joutuneet ainakaan vielä liiallisen alijäämän menettelyyn. Komissio arvioin mukaan on kuitenkin suuri riski, että maamme ei täytä vakaus- ja kasvusopimuksen velvoitteita jatkossa ja lisätoimia ja konkretiaa tarvitaan mm. Sote-uudistukseen ja muihin rakenteellisiin uudistuksiin. Mutta palaan tähän tässä joku päivä.

Nyt kotona ja lapset jo nukkuvat. Työhuoneessa ihanan hiljaista ja ulkona valoisaa. Nautin kesästä ja teen hetken töitä Petterin puheenjohtajakampanjan asioiden parissa ja sitten jos vaikka katsoisi A-Studion Puheenjohtajatentin.

 

 

 

Kommentit