Holhousta puretaan myös alkoholilainsäädännössä – Tämä kaikki muuttuu

Blogi, torstaina 19.05.2016

Tänään eduskuntapuolueet hyväksyivät neuvottelutuloksen normien purkamisesta alkoholipolitiikan osalta. Kokoomuksen ja Perussuomalaisten esittämä malli hyväksyttiin lopulta keskustankin eduskuntaryhmässä äänestyksen jälkeen. Keskusta äänesti uudistuksesta ääni 21-8. Uudistus sisältää suuren määrän erilaista sääntelynpurkua ja esimerkiksi vahvat oluet ja lonkerot tulevat Alkoista nyt ruokakauppoihin. Tämä toivottavasti osaltaan vähentää myös Viron tuontia kun laajemman jakeluverkon myötä hinnatkin ovat kilpailukykyisiä. Myös kauppojen osalta ns. valmistustaparajoite poistuu eli jatkossa ruokakaupasta saa myös vahvempia siidereitä ja lonkeroita.

Pitkään Kokoomuksen ajama tavoite on ollut myös pienpanimoiden ulosmyyntioikeus. Lisäksi pienpanimoille tulee lisäpoikkeus eli oma myyntioikeus myös yli 5,5 % panimotuotteille suoraan valmistuspaikalta. Pienpanimoille tulee myös oma vähittäismyyntilupa ilman erityisvaatimuksia.

yNyt päätetyn myötä tämäkin mahdollistuu kuten myös ravintoloiden oikeus ulosmyyntiin. Ravintoloiden sääntelyä ja luvistusta myös yksinkertaisestaan ja puretaan. Jatkossa ns. tilapäisten anniskelupaikkojen eli esimerkiksi kesätorin tai festareiden myyntipaikan perustaminen helpottuu. Ravintolat saavat toimia millä tahansa festivaalilla pelkällä ilmoituksella.  Ravintoloiden yhteiset ns. Food Court-alueet sallitaan.  Myös anniskelualueiden sääntelyä festareilla kevennetään muutenkin. Esimerkiksi ns. ”olutkarsinat” eli aidatut anniskelualueet jäävät lainvaatimina unholaan.

Iso byrokratian purku on myös se, että ns. catering-luvilla ravintolat voivat jatkossa myydä alkoholia esimerkiksi yritystilaisuuksissa ja  kaikissa alueen juhlapaikoissa pelkällä ilmoituksella.

Ravintoloihin tulee myös muita muutoksia. Yhdellä alkoholiluvalla saa jatkossa myydä kaikkia alkoholijuomia eli kaikille tulee ns. A-oikeudet. Ravintoloissa tulee jatkossakin olla vuorovastaava, mutta jatkossa vuorovastaavalle ei ole enää erityisiä pätevyysvaatimuksia. Valvontatarve siis tältäkin osin poistuu. Ja samalla myös 16 vuotta täyttänyt saa myydä ravintolassa alkoholia esimerkiksi opiskellessaan tarjoilijaksi ja ollessaan samaan aikaan työssä. Tämä tapahtuu kuitenkin totta kai vuorovastaavan valvonnassa. Ravintoloissa annosvaatimuksista luovutaan ja velaksimyyntikielto poistetaan. Valvontatarve siis vähenee näiltäkin osin. Ravintoloiden anniskeluaika päättyy klo 01.30, mutta jatkossa anniskelua saa jatkaa pysyvästi ilmoituksella klo 04.00:ään. Lupakäsittely siis poistuu. Niin ja lisäksi vielä Happy hour –tarjousten mainostaminen vapautetaan.

Alkojen myyntiaika pitenee tunnilla eli jatkossa Alkot menevät kiinni arkisin kello 21 ja lisäksi valmistajat ja tukkumyyjät saavat esittää tuoteluettelonsa painotuotteena ja avoimessa netissä. Suomalaisten valmistajien vientiin suuntautuvasta verkkokaupasta tulee selkeät kirjaukset myös lakiin.

Itse olen vakuuttunut, että tällaisella eurooppalaisemmallakin holhoamisella pärjäämme. Epäkohtiin ja rikkeisiin puututaan, mutta lähtökohtaisesti luotetaan yrittäjiin niin ravintoloissa kuin kaupassakin. Ja toivottavasti tämä siirtää alkoholin myyntiä koti-Suomeen alati kasvavasta Viron ja ulkomaantuonnista niin että nekin veroeurot jäisivät maamme käyttöön.

Ja totta kai tarvitaan jatkossakin valistusta sen eteen, että juomatavat ja – kulttuuri muuttuvat kohtuukäyttämisen suuntaan. Enkä ole ikinä uskonut, että kielloilla tästä päästäisiin. Ei päästy kieltolainkaan aikaan eikä ole päästy sen jälkeenkään. Siksi kannattaa koittaa eurooppalaista tapaa.

kello 18.39 ja eduskunnassa edelleen. Pitkä päivä tänäänkin ja työt jatkuvat. Hetki sitten mielenkiintoinen keskustelu salissa kohtuuhintaisen vuokra-asuntotuotannon vauhdittamisesta uusin ARA-säännöin. Toivottavasti aikanaan Jan Vapaavuoren ideoima 10-vuoden välimalli toimii hieman tiukemminkin ehdoin ja saisimme lisää asuntoja asuntopulasta kärsiviin kaupunkeihin. Ainakin 2009 malli toimi ja synnytti merkittävästi myös työpaikkoja rakennusalalle. Esitin myös pontta jolla seurataan miten asuntorakentamista syntyy ja syntyykö aidosti kohtuuhintaista vuokra-asuntotuotantoa.

Mutta aamulla myös mielenkiintoinen kuuleminen puolustusvaliokunnassa EU:n avunantolausekkeesta ja toivottavasti se ei tule ajankohtaiseksi jälleen tänään. Eli toivottavasti Ranskasta lähteneen egyptiläiskoneen putoamisen syyksi ei paljastu terrori-isku. Draginen tapahtuma joka tapauksessa. Surullista.

Ajattelin tänään kirjoittaa hieman valtion omistuksista ja omistajapolitiikasta, mutta nyt blogi kääntyi lopulta maaliin saatuihin alkoholilain uudistuksiin. Palaan omistajapolitiikkaan tässä joku päivä.

Kello 21.56 ja Helsingin kämpillä. Tänään Ben Zyskowiczin kanssa olimme töissä myöhään ja piipahdin vielä kaupungissa töiden jälkeen. Siksi siis tänne kämpille yöksi pitkästä aikaa. Yleensä aina haluan ajella kotiin Lopelle, mutta joskus kun ilta menee pitkään ja perään on varhainen aamu niin tämä järkevintä. Yritän huomenna hieman avata tätä valtionomistamisen uudistusta täällä blogissani.

Kommentit