SDP:n pääministerikausilla on myyty eniten valtionomaisuutta – Tosiasiat eivät huutamallakaan muutu

Blogi, tiistaina 17.05.2016

CikKVZ0WwAAc4ddSDP on arvostellut nykyhallitusta vahvalla populismillään siitä, että Juha Sipilä (kesk) olisi hallituksensa kanssa tekemässä jollain tavalla poikkeuksellista politiikkaa valtionomistusten suhteen. Puheissa annetaan ymmärtää, että Suomea pannaan myyntikuntoon ja kaikki on myynnissä. Samalla sekoitetaan yhtiöittäminen ja ulkoistaminen ja puhutaan niistä toivottavasti vain tahallaan samaatarkoittavana asiana. Sillä jos näin tehdään vahingossa niin olen vielä enemmän huolissani SDP:n tilanteesta.

SDP:n puheiden ja tekojen ristiriita paljastuu kun katsoo puolueen toimia vallassaollessaan. Viimeisen noin 25 vuoden aikana kaikki maamme hallitukset ovat myynneet valtion omaisuutta. Mutta SDP jättää kertomatta, että heidän johtamansa hallitukset ovat olleet tässä aivan omaa luokkaansa. Oheinen IS:n kokoama kaavio kertoo totuuden ja sitä karkuun ei pääse edes SDP.

Ylivoimaisesti eniten valtionomaisuutta on siis myyty aina silloin kun maassa on ollut pääministeri Sosialidemokraateista. Pääministeri Paavo Lipposen johdolla maamme yhteistä omaisuutta laitettiin myyntiin yhteensä lähes 10 miljardilla eurolla. Keskustalaisten pääministerit pääsevät lähelle samaa, mutta toki kolmella vaalikaudellaan. Kokoomuslaiset pääministerit jäävät myynti-innossaan kauas SDP:stä ja keskustasta. Kokoomuksen johtaessa maata valtionomaisuutta on myyty vain noin kolmannes siitä mitä muiden valtakausilla.

SDP pääministerikausillaan myi mm. sellaisia valtion omistamia yhtiöitä kuin Veitsiluoto, Valmet, Kemira, Kemijoki, Sisu, Rautaruukki, Sponda, Enso, Engel, Sonera, Valmet, Fortum ja Lipposen toisella pääministerikaudella kauppa jatkui: Soneraa useampaan erään, Patriaa, StoraEnsoa, Vapoa, Partekia, Fortumia lisää ja vuonna 2003 myytiin kokonaan Suomen Autokatsastus. Senkin vaikutukset muistamme.

Jos katsotaan sitten hallituksia missä SDP on ollut mukana niin silloin myyntivimma on ollut vieläkin kovempaa. Vanhanen I hallituksessahan SDP oli toisena pääpuolueena ja silloin valtionomaisuutta myytiin tuossa kuvassakin hyvin näkyvän yli 5 miljardin euron edestä. SDP:n ollessa hallituksissa on Suomen omaisuutta myyty yhteensä 18,3 miljardin edestä kun yhteensä omaisuutta on myyty noin 20 miljardin edestä. Minne rahat silloin menivät? Nyt raha laitetaan poikimaan eli Laitetan tase töihin ja tehdään kasvua luovaa omistajapolitiikkaa.

Ja vielä eriskummallisemmaksi demarien mekastusten laittaa se, että vähiten valtion omaisuutta on myyty aina silloin, kun SDP ei ole ollut hallituksessa. Kuvassa näkyy kaksi matalaa tolppaa ja juuri niissä hallituksissa ei SDP ole ollut mukana eli ei Esko Ahon eikä Matti Vanhasen toisessa hallituksessa. Ja näin on myös nykyisen Juha Sipilän hallituksen laita.

Tapasin tänään Zoran maailman ensimmäisen hoiva-alalle kehitetyn humanoidirobotin. Se työskentelee ihmisten pareissa palvelutaloissa, sairaaloissa ja kouluissa.

Tapasin tänään Zoran maailman ensimmäisen hoiva-alalle kehitetyn humanoidirobotin. Se työskentelee ihmisten pareissa palvelutaloissa, sairaaloissa ja kouluissa.

Politiikka ei siis aina ole sellaista miltä se kuullostaa. Eikä välttämättä sellaistakaan miltä se näyttää. Tosiasiat eivät kuitenkaan huutamallakaan muuksi muut.

Kello 21.39 ja Leijonat johtavat Kanadaa vastaan 3-0. Lyhyesti siis erätauolla blogin kannet kiinni tältä päivältä.

Eduskunnan omistajaohjauskeskustelu oli tänään mielenkiintoinen tuon aamuisenkin kirjoitukseni valossa. SDP:n arvostelu laantui nopeasti kun faktat kertoivat mikä puolue maassamme on laittanut eniten valtionomaisuutta myyntiin. Ja merkittävää on myös se, että SDP:n aikana pääasiassa ns. budjetin tilkkeeksi eli vuosittaisiin menoihin kun nyt raha laitetaan tuottamaan ja tuottamaan myös työpaikkoja maahamme. Ja tärkeää onkin huolehtia niin kuin Harri Jaskari totesi tänään Kokoomuksen ryhmäpuheenvuorossa, että yhteinen omaisuus pitää laittaa tuottamaan ja siitä pitää parasta mahdollista huolta ilman puoluepolitikointia. Kansallisomaisuus kuitenkin meidän kaikkien omaisuutta.

Huomenna varmasti samasta aiheesta jatkamme keskustelua kun SDP kysyy välikysymyksessään, että onko maamme suunta hukassa? Minusta ei kun nyt velkaantumista ollaan taittamassa ja hakemassa kasvua talouteen ja työllisyyteen. Velaksielämiseen ei meistä enää ole nyt varaa ja siksi suuntaa on ollut pakko muuttaa.

Päivään mahtui myös puolustusvaliokunnan lisäksi Valtion Liikuntaneuvoston pitkä kokous Säätytalolla. Linjauksia tulevaan monestakin asiasta ja esillä myös uuden peliyhtiön synnyn myötä jaettavaksi tulevan noin 80 miljardin euron ns. veikkausvoittovarojen jakamattomien varojen jako. Vaikea lause tai sanahirviö mutta siis rahaa mikä on jäänyt lotosta ja muista voittona tulouttamatta mm. urheilulle, liikunnan, kulttuurille ja tieteelle sekä taiteelle. Tämä tärkeää nyt jakaa jakosuhdelain mukaan kaikille näille edunsaajille ja myös huolehtia siitä, että urheilun ja liikunnan osuus tulee jaettua avoimesti mm. VLN:n lausuntokierroksen kautta kestävällä tavalla. Kyse kuitenkin kertaluonteisesta merkittävästä rahaerästä ja sillä saadaan paljon aikaan kun vain se oikein ja huolellisesti käytetään. Itse ohjaisin siitä merkittävän osan liikuntapaikkarakentamiseen niin muutamiin isompiin kuin useampaan pienempäänkin hankkeeseen. Tällaisia voisi hyvin olla Tampereen uusi tuleva jäähalli/monitoimihalli ja meillä Hämeessä esimerkiksi Riihimäen uusi sisäpeli- ja käsipalloareena. Kohteita on ja hyviä ja ne pitää nyt katsoa läpi avoimesti.

Huomenna jatketaan, mutta nyt kotisohvalle penkkiurheilemaan.

Kommentit