Suomalaiset ovat parhaimmillaan vaikeissa paikoissa

Kynästä, perjantaina 20.03.2020

Koronavirusepidemia on laittanut koko maailman aivan uudenlaisen tilanteen eteen. Sairastuneita on jo kaikilla maailman mantereilla ja tällä hetkellä Kiinasta lähteneen taudin pahin tilanne on juurikin Euroopassa ja erityisesti Italiassa. Tilanne menee edelleen vaikeampaan suuntaan ja siksi myös meillä Suomessa on käyttöön otettu sodan jälkeen rajuimmat ja kovimmat toimenpiteet.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja maamme hallituksen johdolla valmiuslait tuotiin eduskunnan käsittelyyn. Keskiyöllä 18.3.2020 jopa maamme rajat suljettiin ja edellisaamuna jo koulut olivat siirtyneet etäopetukseen. Myös ihmisten kokoontumisia on rajattu rajusti ja on täysin mahdollista, että tilanne vaatii jatkossa myös uusia liikkumisen rajoituksia.

Tällä hetkellä on tärkeintä, että terveydenhoitomme kestää. Tähän tähdätään myös merkittävillä rajoitustoimilla. Halutaan siis hidastaa taudin leviämistä ja varmistaa näin terveydenhoitomme kestävyys myös tehohoitoa tarvitsevien kohdalla. Kyse ei siis enää ole siitä, että koronavirus ei leviäisi tai sen leviäminen olisi estettävissä vaan siitä, että leviäminen tapahtuisi mahdollisimman hallitusti. Annetaan täysi tuki ja kaikki tarvittava terveydenhoitomme henkilökunnalle, jotka jopa oman terveytensä vaarantaen toimivat yötä päivää.

Moni perhe on myös erittäin vakavassa tilanteessa. Koulut on suljettu. Osa vanhemmista on jäänyt palkattomalle lomalle hoitaakseen lapsia etäopetuksen aikana. Kaikille tämä ei kuitenkaan ole mahdollista. Valtaosa perheistä ei tule toimeen ilman toisen vanhemman palkkaa ja siksi nyt pitääkin löytää ratkaisu perheiden toimeentulon turvaamiseksi tilanteissa joissa vanhemmat joutuvat jäämään kotiin. Mielestäni tällaisissa tilanteissa pitäisi ottaa käyttöön tartuntatautipäiväraha. Tartuntautipäiväraha tulisi osoittaa myös välittömästi niille perheille, joissa jäädään kotiin esimerkiksi riskiryhmään kuuluvan lapsen kanssa. Nämä perheet ovat nyt toivottomassa tilanteessa. Vuokrat ja asuminen pitää maksaa ja arjesta muutenkin selviytyä.

Monen kohdalla kotiin jääminen on tapahtunut jo myös lomautuksen kautta. Yritykset ovat tukalassa tilanteessa ja jos tänne ei saada pikaisesti apua, niin edessä on massiivinen konkurssiaalto ja työttömyyden räjähtäminen. Erityisen tukalassa tilanteessa ovat yksinyrittäjät ja toiminimiyrittäjät. Kassavirta, liikevaihto, on monella loppunut täydellisesti. Liiketilan vuokrat on maksettava ja paljon muuta. Olen itse esittänyt, että palvelualojen arvonlisäverosta voitaisiin luopua määräajaksi. Tämä jättäisi vähenevästä kassavirrasta edes hieman enemmän henkilökunnan palkanmaksuun. Esitimme kokoomuksen toimesta myös jo ensimmäisen kriisipaketin työpaikkojen ja yritysten pelastamiseksi. Myös suomalaiset yrittäjät esittivät kymmenen kohdan vetoomuksen Suomen hallitukselle. Suomalaisten työpaikkojen pelastaminen vaatii nyt toimia. Tanska on esimerkiksi päättänyt tukea yrityksiä palkanmaksussa jopa 75 prosenttisesti, jotta irtisanomisilta vältyttäisiin. Myös yrittäjien oikeutta työttömyysturvaan tulee helpottaa ja mahdollistaa sen yhdistäminen myös yrityksen toiminta-aikana kassavirran hiipuessa. Olen itse samaa mieltä, että nyt pitää auttaa vahvasti ja nimenomaan ruohonjuuritasolla. Parturikampaajat, kahvilat, bussiyritykset, kulttuuriala ja myös liikunta-ala ja lähes kaikki ovat nyt ahdingossa ja he eivät enää kauaa kestä.

Annetaan siis kaikki tuki maamme hallitukselle järeissäkin toimissa koronaviruksen taltuttamiseksi. Annetaan myös täysi tuki toimille joilla suomalaiset työpaikat ja yritykset pystyttäisiin pelastamaan. Ja samaan aikaan pidetään huolta läheisistämme ja myös itsestämme. Parhaiten selviämme tästäkin yhdessä. Olemme aina olleet kansakuntana parhaimmillamme vaikeissa paikoissa. Ollaan sitä nytkin.

Timo Heinonen
Kansanedustaja
valtiovarainvaliokunnan jäsen

Kommentit