”Otetaan enemmän henkistä läheisyyttä”

Kynästä, keskiviikkona 08.04.2020

”Otetaan enemmän henkistä läheisyyttä”

Koronakriisi on laittanut maamme viikoissa aivan uudenlaiseen ennennäkemättömään tilanteeseen. Osalta hukkui työt ja toimeentulo viikossa. Toisilla töitä on enemmän kuin koskaan. Koulut ja oppilaitokset ovat kiinni. Lapset ja nuoret etäopetuksessa. Urheilupaikat, teatterit, museot ja nyt myös ravintolat ja kahvilat ovat lailla määrätty suljettaviksi. Myös läheisten oikeutta tavata omaisiaan mm. hoivakodeissa on rajattu. Ja rajattu muusta maasta on myös koko Uusimaa.

Konkurssiuhka on monien yritysten päällä. Massatyöttömyys todennäköinen jo loppukesästä. Julkinentalous on jälleen suuremmassa kriisissä kuin ehkä koskaan. Toinen kipuilee siitä, että ruokaa riittää perheelle. Toinen pelkää yrityksensä kaatuvan ja kylvävän työttömyyttä lähipiiriin. Huolia on paljon. Hyvin erilaisia, mutta omalla tavallaan kaikki erittäin akuutteja.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi koronan alkaessa, että ”Ottakaa fyysistä etäisyyttä ja henkistä läheisyyttä toisiinne – Me tarvitsemme toisiamme”.

Niinistö kirjoitti myös, että ”Päivittäinen elämämme väistämättä muuttuu ja kohtaamme todellisuuden, jossa ajatuksia ja toimia hallitsevat terveys, toimeentulo ja toisistamme välittäminen.”

Niinistön mukaan ”huoli kohdistuu varmasti ja ymmärrettävästi heti omaan lähipiiriin. Mutta viime kädessä kyse ei ole vain siitä. Vaan kaikista”.

Nämä ohjeet ovat tänäänkin enemmän kuin tärkeitä. Tämä kriisi on tehnyt meistä jo monessa onneksi minun sijaan me. Yhdessä olemme vahvempia. Yhdessä tästäkin lopulta selviämme.

Tämän kriisin pitkäaikaisimmat tuhot voivat ollakin juuri henkisiä taloudellisten rinnalla. Pidetään siis huolta nyt toisistamme. Opetetaan videopuhelut isovanhemmille. Soitetaan ystäville. Kuunnellaan. Kysellään. Osoitetaan toisillemme, että kaipaamme ja tarvitsemme toisiamme tänäänkin.

Myös lapsille tilanne voi olla henkisesti hyvinkin raskas. Tutut harrastukset ovat jäissä. Keksitään siis yhdessä nyt muuta tekemistä. Ja rajuja voivat olla lähi kuukaudet myös murrosikää läpikäyville nuorille. Läheisyyttä ei saakaan ottaa.

Erittäin kovia aikoja elävät nyt myös sairaanhoidon ja vanhustenhoidon ammattilaiset. Myös opettajat tekevät kaksinkertaista työtaakkaa. Ja monet muutkin. Tuetaan heitä, kuten heitäkin, joilla ei enää työtä ole lainkaan.

Koronan vaikeimmat ajat ovat nimittäin kuitenkin edelleen edessä. Niitä kohden on helpompi edetä, kun pidämme yhtä.

Timo Heinonen
Kansanedustaja (kok)

Kommentit