Suomalaiset eivät halua kireämpää verotusta – Taloutta tasapainotettava mieluummin säästäväisyydellä

Blogi, tiistaina 15.11.2022

Sanna Marinin hallitus kertonee tänään jälleen ehkä jopa yli miljardin euron lisämenoista. Hallitus on joutunut etsimään kasassa pysymisekseen ratkaisuja ja yllätys yllätys yhteinen laasti on jälleen löytymässä lisävelkarahan jakamisesta. Hallitus siis hoitaa nyt vuorostaan jälleen omia kiistojaan ja ongelmia rahalla.

On varmasti totta, että menoissa on ns. pakollisia tai välttämättömiä menoja ja tarpeita. Esimerkiksi suomalainen maatalous ja sen myötä ruokavarmuus on uhattuna ja sitä pitää auttaa ja tukea.

Mutta oleellinen kysymys onkin:

Kun tulee välttämättömiä lisämenoja, niin olisiko jostain muualta mahdollista säästää?

Tästä ei Marinin vasemmistohallitus näytä edes halunneen taloudesta ja rahoista vastaavan valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) kanssa halunneen keskustella. Näyttää selvältä, että Saarikko ottaa selvän ykköspaikan valtiovarainministereiden listauksissa. Ja tämä listaus ei ole mairittelevimmasta päästä.

Vielä kesällä Annika Saarikko oli huolissaan taloudenpidosta ja velkaantumisesta. Nyt syksyllä ei taas enää olekaan. Kesäkuussa 22.6.2022 Saarikko twiittasi, että ”Jaan presidentti Niinistön vakavan huolen velasta. Hyvä taloudenpito on osa turvallisuutta. Tälläkään kertaa kaikki ei ollut taloudessa toisin. Velalla on väliä”. Saarikko jatkoi perään toisella twiitillä, että ”Euroopassa oli jo huolestuttavalla tavalla valtavirtaistumassa ajattelu, jossa hyvinvointi voidaan muka rakentaa velkaeurojen varaan. Ei voida. Hyvinvointi rakentuu ainoastaan työn, yrittämisen ja osaamisen varaan.” Nuo twiitit eivät kovin hyvin vanhentuneet vai liekö maistuivat omassa ja vasemmistohallituksen suussa jo lähetysvaiheessa pahalta?

Tänään Saarikon esittelemän lisätalousarvion (neljäs jo tälle vuodelle) valtion budjetoiduksi nettolainanotoksi v. 2022 arvioidaan n. 18,6 mrd. euroa. Menoja on lisätty myös kehyksen ulkopuolelle. Tällaisiksi on hyväksytty suorat koronasta aiheutuvat kulut ja myös Ukrainan Putinin sodan aiheuttamat kulut. Nyt huhut kertovat, että myös soten rahoitusta ollaan paikkaamassa nyt kehysten ulkopuolelta?

HS:n (11.112022) uutisen mukaan valtiovarainministeriö ei ole katsonut, että maatalouteen keskustan vaatimisia ”kaikkia rahoja voi perustella huoltovarmuudella” ja näin…

”Hallituksessa uudeksi kiistakapulaksi ovat nousemassa yli miljardin euron rahariidat”

”Riitelyn keskellä hallituspuolueet tahtovat jälleen jakaa erilaisiin tarkoituksiin satoja miljoonia euroja lisää rahaa. Uudet menot lisäisivät edelleen Suomen nopeasti lisääntyviä velkataakkaa.”

Näin ne hallituksen sisäiset riidat ratkotaan – velkarahalla.

Elinkeinoelämän valtuuskunnan, EVA:n, vuodesta 1984 tekemän Arvo- ja asennetutkimuksen mukaan suomalaiset muuten odottavat maaltamme mieluummin säästäväisyyttä kuin veronkiristyksiä. Lue koko EVA Analyysi Vyötä kireämmälle. Raportin veisti oli korostaen, että ”Suomalaisten enemmistö odottaa, että eduskuntavaalien jälkeinen hallitus tarttuu julkisen talouden tasapainottamiseen rivakasti”. ”Suomalaisten torjuva suhtautuminen velkaantumisen jatkumiseen kätkee sisäänsä myös kriittisyyttä julkisten menojen tasoa tai niiden kasvutahtia kohtaan. Tästä kertoo se, että julkisten
menojen leikkaukset saavat verojen kiristämistä enemmän tukea kysyttäessä mielipidettä julkisen
talouden tasapainottamisen keinoista.”

”Suomalaisten enemmistö pitää julkisen talouden tasapainottamisen tarvetta akuuttina. Kaksi kolmesta (68 %) suomalaisesta on sitä mieltä, että julkisen talouden tasapainotustoimet tulee aloittaa heti ensi kevään eduskuntavaalien jälkeen”

Niin ja huomionarvoista on EVAN:n tutkimuksessa sekin, että nykyisen Sanna Marinin vasemmistohallituspuolueiden kannattajistakin keskustan lisäksi myös SDP:n äänestäjien enemmistö (54 %) pitää leikkauksia tarpeellisina julkisen talouden tasapainottamiseksi.

Kansa on näyttää siis olevan Saarikkoa ja vasemmistohallitusta vastuullisempia.

….

Kello 18.25 ja vähän kröhää. Otetaan siis ilta iisisti ja jätetään eduskunnan pikkujoulut väliin. Mutta ihmetys eduskunnassa olikin suuri, kun Marinin hallitus ilmoitti, että maatalous ja suomalainen ruuantuotanto ei saakaan sille puhuttua ja luvattua täydentävän talousarvioesityksen mm. sähkötukea. Kuulemma hallitus keskustelee asiasta uudestaan alkuvuodesta ja tämä tarkoittaa sitä, että moni maanviljelijä ei tule yli talven mm. kohonneiden sähkönhintojen kanssa selviämään. Yritimme kysellä eduskunnan täysistunnossa, että miksi keskustalainen valtiovarainministeri Annika Saarikko ei maatalouden pelastuspakettia esittänytkään, mutta lopulta hän päätti olla istunnossa vastaamatta kokonaan kysymyksiimme? Erikoinen episodi ja mahdotonta ymmärtää, että keskustan puheenjohtaja ei ministerinä tästä asiasta halunnut keskustella ja vielä uskomattomampaa, ettei hän rahoista vastaavana ministerinä esitystä antanut?

Myös Maataloustuottajien etujärjestö MTK ja Elintarviketeollisuusliitto olivat tätä tukipakettia vaatineet ja vaatineet myös  keskustalta ja koko maamme hallitukselta nopeita uusia päätöksiä ruuan alkutuottajien tukemiseksi, mutta nyt ei tullut mitään apuja? Totesinkin, että monen maanviljelijän pussi on nyt tyhjä rahoista ja sen myötä pian myös viljasta.

Tänään Kristillisdemokraatit kertoivatkin Sari Essayahin johdolla jättävänsä Marinin hallitukselle ja keskustan maatalousministeri Antti Kurviselle välikysymyksen maatalouden kriisistä ja hallituksen toimimattomuudesta sen parissa.

Mutta nyt menen saunaa. Otetaan vähän siellä höyryhengitystä ja sitten vällyjen väliin. Jos vaikka sauna auttaisi.

 

 

Kommentit