Suomalaisen ruuan ”Kaksi viikkoa vain suomalaista ruokaa” -kampanja tulee taas – Leipää ei saa myydä ”suomalaisena ruisleipänä”, jos jauho on Kazakstanista

Blogi, perjantaina 28.02.2020

Ruuanalkuperämerkinnöissä otamme jälleen hyviä uusia askelia. Huhtikuusta lähtien elintarvikkeiden pääainesosan alkuperämaan on oltava kuluttajien nähtävillä. Säännös koskee nyt kaikkia EU-maita ja on tässä mielessä erityisen arvokas ja vahva vaade. Enää ei voida vedota siihen, että kansallinen muita tiukempi sääntely haittaisi kilpailua tai toisaalta, että tällaista ei voida säätää, kun se rajoittaisi tavaroiden vapaata liikkumista.

Aiemmin olemme säätäneet jo omat kansalliset asetukset joiden mukaan kotimaassa on pitänyt ilmoittaa 2016 lähtien lihan- ja maitotuotteiden alkuperätiedot. Myös ravintolaruokaa koskeva tiukemmat alkuperämerkinnät säädettiin omalla kansallisella asetuksella. Nyt huhtikuun alusta 2020 lähtien sovellettava EU-asetus parantaa sitten ruuan alkuperätiedon näkyvyyttä koko EU:ssa ja edelleen meillä Suomessakin.

Meillä tämä tulee näkymään jatkossa mm. siinä, että esimerkiksi leipää ei saa myydä enää ”suomalaisena ruisleipänä”, jos siihen käytetty jauho tulee Kazakstanista. Tällainen kuluttajan johtaminen harhaan tulee siis vihdoin kielletyksi.

Uusi EU-asetus koskee siis jatkossa lihan ja maidon lisäksi myös muitakin elintarvikkeiden ns. pääainesosia. Vaade koskee siis pääainesosaa tai ainesosien yhdistelmää minkä osuus on yli puolet kyseisestä elintarvikkeesta. Vaatimus koskee myös sellaista ainesosaa minkä kuluttaja voisi liittää elintarvikkeen nimeen vaikka tämän osuus olisikin tuotteessa alle vaaditun puolen. Esimerkiksi mansikkahillo on tällainen vaikka itse mansikan määrä ei olisikaan yli puolta hillon ainesosista.

Meidän omat tiukemmat alkuperämerkintävaatimukset on säädetty myös EU:n vaatimuksesta vain määräaikaisina. Näitä on tarkoitus jatkaa niin maidon kuin lihankin osalta kuten myös ravintolaruokienkin suhteen. EU-komission From farm to fork -strategialla pyritään myös linjaamaan sitä, kuinka kuluttajille voitaisiin antaa nykyistä paremmin tietoa kestävien valintojen tueksi esimerkiksi elintarvikkeiden alkuperästä, ravintoarvosta ja ympäristöjalanjäljestä.

Maaliskuun 1. päivänä käynnistyy myös jälleen Kaksi viikkoa vain suomalaista ruokaa -kotimaisen ruuan kampanjani. Kahdeksannen kerran jo alkamassa olevan kampanjan aikana siis kahden viikon ajan seuraamme jälleen erityisen tarkkaan mitä lautaselle otamme ja mitä kaupasta ostamme. Kaksi viikkoa vain suomalaista ruokaa -tapahtuma löytyy myös Facebookista eli ei muuta kuin sinne mukaan ilmoittautumaan.

Perjantai tänään Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen eli ARA:n asioiden parissa Postitalossa. Eduskunnassa ei tänään valiokuntia, mutta iltapäivällä kuitenkin lyhyt perjantain täysistunto. Nyt vielä iltapäivällä Ylen TV-haastattelu pääradasta ja sitten hieman kuntavaaliasioita ja niiden kautta Salpausselän kisaviikonloppua kohden.

Marinin hallituksen politiikka alkaa näkyä – Suomen talous kääntyi loppuvuonna jyrkkään laskuun

Tilastokeskuksen tänään julkistettujen ennakkotietojen mukaan maamme BKT eli bruttokansantuotteen volyymi pieneni loka-joulukuussa 0,7 prosenttia edelliseen vuosineljännekseen verrattuna. Muutos aiempaan on raju ja huolestuttava. Tästä olemme yrittäneet Marinin hallitusta ja keskustalaista valtiovarainministeri Katri Kulmunia varoittaa, mutta huutoamme ei ole haluttu kuulla. Nyt vasemmistohallituksen politiikka alkaa näkyä ja tuottaa tulosta ja siis rumaa tulosta. Loppuvuoden lukujen perusteella taantuman uhka on todellinen

Kuvakaappaus HS

eikä tilannetta muuten helpota yhtään tämä korona-epidemian leviäminenkään. Talouden siis katsotaan olevan taantumassa, jos bruttokansantuote supistuu kahdella vuosineljänneksellä peräjälkeen.

Nyt pitäisi siis hallituksen todenteolla herätä tähän tilanteeseen. Työllisyystoimia ei edelleekään näy eikä kuulu ja kevään aikana tätä menoa tilanne tulee pahenemaan entisestään. Edessä saattaa olla tilanne, että tärkeisiin toimiin mm. vanhustenhoidossa tai kouluissa ei tätä menoa Marinin hallituksella ole varoja. Se olisi katastrofi monessa mielessä.

….

Eduskunnan pitkä viikko takana ja paljon kokouksia ja monia tilaisuuksia, vierasryhmiä ja kohtaamisia. Nämä viikot just niitä miksi minä tästä työstä niin tykkään.

Tällä viikolla eduskunnassa vierailulla siis mm. Ypäjän Kokoomus.

 

 

 

 

 

Kommentit