Suomalainen koulutus on maailman huippuluokkaa. PAREMPI KOULU -kiertue Hämeenlinnassa Maanantaina 17.11.2014 kello 18-20

Blogi, sunnuntaina 16.11.2014

 

Maamme koulut tunnetaan ammattitaitoisista opettajista, korkeista oppimistuloksista ja lasten tasa-arvoisista mahdollisuuksista oppia. Suomalaisiin kouluihin tullaankin tutustumaan ympäri maailman. Meidän Kokoomuksen eduskuntaryhmämme haluaa, että suomalainen koulu pärjää jatkossakin. Siksi päätimme järjestää kiertueen Paremman koulun puolesta ja lähdimme kansanedustajakavereidemme kanssa kiertämään Suomea ja tapaamaan opettajia, lukiolaisia, vanhempia, opiskelijoita ja tutkijoita.

Seuraava pysähdys on meillä täällä Hämeessä. Minulla on ilo toivottaa teidän kaikki nyt myös mukaan kiertueelle kertomaa meille teko, miten parempi koulu tehdään. Hämeenlinnassa teemanamme on Parempi peruskoulu ja paikka siis minullekin opettajaopiskeluajoilta enemmänkin kuin tuttu Seminaarin koulu (os. Seminaarinkatu 2). Samassa talossa siis aikanaan opiskelin luokanopettajaksi ja sieltä paljon hienoja muistoja. Myöhemmin eduskunnassa sain tehdä työtä paremman koulun hyväksi sivistysvaliokunnassa ja nykyisin myös Osaamisen ja Sivistyksen Politiikkaverkoston puheenjohtajana. Mihinkäs opettaja sydäntää jättäisi 🙂

Tulkaahan siis mukaan keskustelemaan peruskoulusta ja sen tulevaisuudesta.

….

Kyläkoulujen lopettamisia vielä kadutaan.

Jälleen tänäkin syksynä ympäri Suomen on herännyt keskustelua kyläkoulujen lopettamisista. Itse olen ollut kuntapäättäjänä kohta jo 20 vuotta. Tänä aikana olen itse ollut lopettamassa yhtä koulua. Sen oppilasmäärä painui alle kymmenen oppilaan ja koulussa oli enää yksi opettaja. Koulu ei siis enää ollut elinvoimainen. Myöhemmin olemme kotikunnassani vahvistaneet kyläkouluja mm. perustamalla uuden kolmeopettajajaisen Länsi-Lopen Koulun. Ja kun viime valtuustokaudella pitkän kunnanvaltuustopuheenjohtaja rupeamani jälkeen minut haluttiin kunnanhallituksen johtoon niin ensimmäinen lupaukseni oli työrauha kyläkouluille ja kylille. Ainainen keskustelu ja epävarmuus kyläkoulujen tulevaisuudesta piti siis lopettaa. Se muuten on toiminut hyvin. Kyläkoulumme ovat vahvistuneet, eläviin maalaiskyliin on rakennettu lisää taloja ja kouluihin on löytynyt pätevät opettajat. Viimeisestä tuoreine esimerkki ihan viime viikolta kun kahdessa koulussa täytettiin avoimia luokanopettajan paikkoja.

Kyläkoulujen alasajoa on tänäkin syksynä perusteltu monessa kunnassa ympäri Suomen säästöillä. Harvassa paikassa on kuitenkaan pystytty osoittamaan, että elinvoimaisen kyläkoulun lopettamisesta koituisi aitoja säästöjä. Yleensä kuviteltu ja tavoiteltu säästö on hukkunut lisääntyviin koulukuljetuksiin, kasvavaan aamu- ja iltapäivähoidon tarpeeseen ja myös alati paisuvien taajamakoulujen laajentamisiin ja lisäresurssointiin. Itse olen tänään entistä vakuuttuneempi, että kyläkouluilla on hyvä tulevaisuus jos vain niin haluamme. Ja uskon, että kunnalle kyläkoulut ovat pian entistä suurempi mainosvalttikin. Kehitys tullee olemaan samanlainen kuin kauppojen hypermarkettien kanssa. Niiden rinnalla on uuteen arvostukseen nousseet pienet kivijalkakaupat, lähiruoka ja palvelu.

Opettajana olen usein pohtinut sitäkin, että minkäkokoinen koulu sitten on paras. En ole osannut yksiselitteisesti siihen vastata. Isossa koulussa on omat vahvuutensa ja erinomaisuutensa, mutta myös haasteensa ja ongelmansakin. Mutta niin on elinvoimaisissa kyläkouluissakin. Olen siis nähnyt kuinka molemmista tulee aivan mahtavia ja erinomaisia lapsia ja heistä kasvaa osaavia ja pärjääviä aikuisia. Mutta olen myös nähnyt sen miten molemmista tulee lapsia joilla on ongelmia ja he tarvitset enemmän apua ja tukea. Koulukiusaamistakin tapahtuu kaikenkokoisissa kouluissa ja kaikenkokoisissa kouluissa siihenkin voidaan puuttua ja tehdä koulusta Kiva Koulu. Tai jos kyläkoulussa ei ole kaikkia samoja atk-laitteita tai muita kuin isommassa koulussa niin siellä usein on monet muut vahvuudet. Molempi siis parempi.

Olen ollut iloinen, että meillä Lopella oma puolueeni Kokoomus on sitoutunut kylien ja kyläkoulujen työrauhaan. Näin linjasimme viimeksi uudestaan yhteisessä syyskokouksessamme. Se on selvä viesti kylille, että sinne uskaltaa panostaa ja rakentaa myös talon. Se on myös viesti opettajille, että kyläkouluunkin voi rakentaa oman opettajauran. Ja totta kai kaiken edellytyksenä se, että kylä pysyy elinvoimaisena ja sitä kautta kyläkoulukin. Esimerkiksi alle kymmenen oppilaan kouluja ei minusta enää tällaisilla kasvu-Suomen alueilla ole järkevää ylläpitää, mutta ehdottomasti 30+ kouluja. Ja nimenomaan niin, että koulusta kasvaa työrauhan ja kylärauhan myötä kolmeopettajainen noin 40+ oppilaan koulu.

Näin on toimittu Lopellakin ja tässä muuten yksi aika hyvä idea on tuoda myös esiopetus kyläkouluille. 5-6-vuotiaita lapsia ei ole järkevää kuljettaa kauaksi eskariinkaan ja tämän myötä kyläkoulukin saa lisää elinvoimaa ja pystytään usein takaamaan esimerkiksi päivähoitopalvelutkin kyliin. Meillä Lopella on tästäkin erinomaisia esimerkkejä esimerkiksi Pilpalan kylästä missä yksityinen perhepäivähoitaja on tehnyt erinomaista työtä. Ja näitä hoitopalveluita usein voi tarvita myös pienimmät koululaisetkin. Ja toisaalta eskarilaiset voivat osaltaan olla turvaamassa sitäkin, että iltapäivätoimintaa voidaan järjestää kyläkouluilla.

Lopella on myös järjestetty kylillä kylätoimikuntien johdolla omia tonttimarkkinoita. Kylärauha on siis näkynyt siinäkin. On haluttu antaa ihmisille myös mahdollisuus ostaa tontti omalta kylältä ja rakentaa sinne talo. Näin on syntynyt Lopelle monia taloja. Ja kylien tonttimarkkinat ovat osaltaan luoneet kyliin myös paljon muuta vireyttä ja toimeliaisuutta. Suosittelen kokeilemaan. Sen se toki vaatii, että kyliltä yksityiset maanomistajat ovat valmiita myymään tontteja ja mielellään myös hyviltä paikoilta läheltä kylää, kyläkoulua ja isompia teitä. Kokeilkaa ihmeessä.

Itse olen saanut toimia opettajana niin isommassa taajamakoulussa kuin pienissä kyläkouluissakin. Olen saanut opettaa pientä 8 oppilaan erityisluokkaa ja 30 oppilaan alakoululuokkaa. Mutta siis myös yhdysluokkaa 1-2 ja 3-6. kyläkoulussa. Hienoja muistoja kaikista.

Jokainen kunta tekee itse päätöksensä mitä palveluita haluaa arvostaa ja tarjota. Minkä siis näkee tärkeäksi ja minkä arvokkaaksi. Jokainen kunta myös kantaa itse vastuunsa kunnan taloudesta ja myös säästöjen vaikutuksista. Siksi en ole halunnut lähteä ottamaan kantaa minkään muun yksittäisen kunnan päätöksiin kuin oman kotikuntani missä siis nykyisin jälleen valtuuston puheenjohtajana saan toimia. Minulle toki soitetaan ympäri Suomen ja kerrotaan näistä tilanteista. Siksi päätin kirjoittaa tällaisen oman ajatukseni kyläkouluista. Olen nimittäin aivan varma, että vielä joskus sitä kadutaan ympäri Suomenmaan, että kyläkoulut on lopetettu. Ja ne jotka eivät ole lopettaneet saavat osakseen muuttovoittoa ja maaseutua arvostavia perheitä.

No katsotaan puhutaanko tästä myös huomenna maanantaina meidän Parempi Koulu -kiertueella Hämeenlinnassakin. Ja varmasti monesta muustakin. Itse ajattelin, että keskustella voisi myös varhaiskasvatuslaista. Siellä nimittäin se perusta jo kouluunkin luodaan.

Suomalaisen peruskoulun yksi vahvuus on se, että siellä sallitaan erilaisuus ja tuetaan erilaisia oppijoitakin. Yksi ohjenuora opettaja-aikanani olikin toteamus, että Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia.

Nyt minulla vapaapäivä. Nautin.

Kello 20.54 ja vapaapäivä takana ja taas uutta virtaa alkavaan viikkoon. Tänään kävimme vain ostoksilla Säästö-Kareilla Lopen Launosissa. Siellä juhlittiin tänä viikonloppuna kaupankäynnin 30-vuotisjuhlia. Hieno kauppa ja tehnyt hyvää ja uraakinuurtavaa työtä halpahallialalla. Kaupan perustanut Kari Väkiparta on siirtänyt kauppaketjun jo lapsilleen ja tänään juhlittiinkin työnmerkeissä toisenpolven kauppiaiden johdolla. Säästö-Karit muista itsekin jo lapsuudesta ja mm. sen kuinka aikanaan ensimmäisen tyttöystävän perheen kanssa lähes joka sunnuntai käytiin Kareilla ja lähihallissa sijainneessa Suoramyyntikauppa Heinähatussa. Sääli, että Heinähattu ja myöhemmin Pehtoori sitten loppui. Ehkä se oli myös sarallaan liikkeellä hieman liian aikaisin. Uskon, että tänäpäivänä jälleen tällainenkin kauppa Säästö-Karien isojen asiakasvirtojen rinnalle eläisi hyvin. Toivottavasti joskus vielä sellaisenkin tänne saamme.

Mutta vielä paljon onnea Karille ja Säästö-Karien nuorille. Tyytyväinen asikas kiittää ja tulee ostoksille jälleen. Ja menkäähän tekin.

Tänään sitten illalla juhlimme pienemmän lapsemme syntymäpäiviä sukulaisten, kummien ja ystävien kesken. Se riemu ja lasten ilo sai taas tähänkin isään lisää hymyä. Huomenna aamusta jatketaan yritysvierailulla Riihimäellä ja illalla sitten vetämään Parempi Koulu -kiertuetta Hämeenlinnaan.

Kommentit