Suojatiestä tienylityspaikaksi – Sinä teet suojatien

Kynästä, perjantaina 02.09.2016

Liikenneturvan Sinä teet suojatien -kampanja nostaa jälleen keskusteluun suojatiet ja niiden turvallisuuden. Poliisi on tehnyt oman Suojatiesäännöt kunniaan -kampanjan ja liikennekäyttäytymistämme suojateiden ja koulujen läheisyydessä on jälleen valvottu tehostetusti koulujen alettua. Kaiken tämän tavoitteena on parantaa liikenneturvallisuutta edistämällä vastuullista liikennekäyttäytymistä suojateillä.

Poliisin tehovalvonnan tulokset ovat olleet kuitenkin jälleen huolestuttavia. Kymmenen päivän aikana suojatierikkeistä annettiin rikesakko tai rangaistusvaatimusseuraamus yli 150 tapauksessa. Näistä peräti 70 koski esteettömän kulun antamatta jättämistä suojatiellä olevalle tai sille jo astuneille. Lisäksi valvonnan aikana havaittiin peräti yli 670 tarkkaamattomuuteen liittyvää rikettä. Monissa tilanteissä suojatietä oli käyttämässä pieni koululainen osa ehkä ihan ensimmäisiä kertoja koulutiellä.

maxresdefaultLiikenneturvan valtakunnallinen Sinä teet suojatien -kampanja haastaakin nyt meistä jokaisen tielläliikkujan pohtimaan, kuinka voisi parantaa suojatieliikenteen turvallisuutta omalta osaltamme. Yksikin onnettomuus suojateillä on liikaa ja anteeksiantamatonta ja siksi nyt on syytä valppauteen ja uuteen asenteeseen. Julkisuudessa on myös esitetty suojateiden määrän vähentämistä. Ajatus kuullostaan alkuun hullulta, mutta ideaa kannattaa pohtia. Tällöin jalankulkijat varoisivat enemmän ylittäessään tietä kohdasta, jossa ei ole suojateitä ja toisalta autoilijat oppisivat kunnioittamaan suojateitä, jos niitä olisi vähemmän. Suojatiehen ei nimittäin tänä päivänä kannata eikä voi luottaa eikä ne useinkaan ole nimensä veroisia. Suojateiden kun tulisi olla nimensä mukaan turvallisia paikkoja tien ylittämiseen.

Itse sain yhdeltä ihmiseltä viestin ja kehoituksen toimia turvallisen tienylittämisen suhteen. Hänen ehdotuksensa oli yksinkertainen. Suojatien nimi muutettaisiinkin tienylityspaikaksi. Nykyinen nimi kun antaa hyvin harhaanjohtavan ja epätodellista turvaa antavan mielikuvan. Monessa muussa maassa ja kielessä ei puhutakaan suojatiestä vaan juuri tienylityspaikasta. Tulen asiasta tekemään esityksen. Mutta senkin jälkeen isoin vastuu on meillä aikuisilla – me teemme lopulta sen turvallisen tienylityspaikan.

Timo Heinonen
kansanedustaja (kok)

Kommentit