Sunnuntai, 31.08.2008

Blogi, sunnuntaina 31.08.2008

Kokoomuksen Nuortenliiton 80-vuotisjuhla Hotelli Presidentissä oli eilen hieno kokemus. Väkeä todella paljon paikalla ja hienoja muisteloita vuosien takaa ja tänään nuoret vahvempia kuin koskaan. Oli myös itse mukava saada olla mukana. Viime kevät hitsasi meidät hyvin yhteen ja teimme valtavasti töitä silloin ja teemme nytkin. Vielä kerran lämpimät kaikille Kokoomusnuorille tänään, eilen ja huomenna. Olette tulevaisuus.

Eilinen päivä tarjosi stadionilla myös iloa ja tappionkin tunteita. Miehet ottivat odotetun voiton, mutta naiset eivät nyt pystyneet venymään tilastoja vastaan. Hienot kilpailut kuitenkin kaiken kaikkiaan. Ja sitten tuo kolmas eli Uuden-Seelanin ralli. Täydellinen katastrofi suomalaisittain. Päätöspäivä jäi kesken kärjessä startanneelta Jari-Matti Latvalalta ja Mikko Hirvonen putosi kolmanneksi virheiden jälkeen. Ja mikä pahinta voittoon kaiken tämän jälkeen Sebastien Loeb. Pahalta näyttää.

Mutta tänään minulla vapaapäivä. Nyt ylös ja nauttimaan upeasta syyspäivästä. Vain illaksi sovittuna yksi tapaaminen.

…..

Tänään istutin mökillemme Pekkalaan arboretumiini ehkä erikoisimman puun. Puu on legendaarisen Helsingin Lasipalatsin salavan ”jälkeläinen”, jonka sai viime keväänä. Samanlainen puu on tarkoitus myöhemmin istuttaa myös vanhaa paikkaan, josta se talvimyrskyssä kaatui 2003 joulukuun 29. päivänä. Isoriippapaju eli salava oli noin 200 vuotta vanha ja se aikanaan jo 1924 suojeltiin.

Hesarissa aikaana pohdittiin puun historiaa mm. näin: ”Tiedot puun istutusajankohdasta ovat ristiriitaisia. Rakennusviraston mukaan puu on istutettu 1700-1800-lukujen vaihteessa. Kaupunginmuseossa puolestaan uskotaan, että puu oli osa riviä, joka pantiin kasvamaan vasta 1830-luvulla. Rivi oli tarkoitettu koristamaan 1833 valmistunutta niin sanottua Turun kasarmia, venäläisjoukkojen varuskuntaa. Puurivi on merkitty vanhoihin karttoihin. Rivi pilkottaa myös useissa 1800-luvun lopun valokuvissa Turun kasarmin ja Salomonkadun toisella puolella olleen Arkadian teatterin välissä. Arkadian teatteri sijaitsi nykyisen Paasikiven aukion paikalla. Turun kasarmin pääosan paikalla on nykyisin Lasipalatsi. Kasarmista on jäljellä enää vanha huoltorakennus, joka on nykyisin Helsingin linja-autoasema. On mahdollista, että suurin osa riviin istutetuista salavista kaatui ankarassa elokuun myrskyssä 1890. Tätä myöhemmissä valokuvissa näkyy todella nuoria aidalla suojattuja puuntaimia; ehkä uusi yritys. Lasipalatsin Salava selvisi myös kiivaista taisteluista 1918. Kansalaissotaan osallistuneet saksalaisjoukot tulittivat Turun kasarmia, jonne punaiset olivat linnoittautuneet. Puu selvisi myös Salomon- ja Arkadiankatujen kulmille pudonneista pommeista 1939. Taloja ympäriltä purettiin ja uusia rakennettiin, mutta salavarivin viimeinen mohikaani sinnitteli arvioista riippuen 170 tai jopa 200 vuotta.”

Mutta nyt siis Pekkalassa yksi tämän vanhan upean puun pistokkaista. Kasvakoon nyt siellä sitten parisataa vuotta.

Mutta tänään siis ehdin paljon muutakin. Päivä oli vapaa ja Pekkalan pihatöissä se aika hyvin menikin. Syyslannoitetta hedelmäpuille ja marjoille ja myös hieman taimien siirtoja ja myös jo pientä talven suojaamista. Tekipä hyvää tällainen päivä.

Sitten illa yksi tapaaminen liittyen kuntamme tuleviin asioihin ja nyt vain vapaa ilta. Huomenna pitkä päivä kunta-asioiden kanssa edessä eli viikko alkaa jälleen vauhdilla.

Kommentit