Sunnuntai, 29.10.2006

Blogi, sunnuntaina 29.10.2006

Sunnuntai aamuvarhainen. Kello nyt hieman yli neljä ja varttia yli viisi pitäisi linja-automme lähteä kohti Helsinkiä Lopen Yrittäjien ja kunnan Elinkeinoseminaariin. Lopen Yrittäjät juhlivat 30-vuotisjuhlavuottaan ja tämä seminaari on osa juhlavuoden tapahtumia. Mukaan kunnastamme lähtee keskeinen virkamiesjohto, kunnanhallitus, valtuustonpuheenjohtajat ja elinkeinolautakunta. Yrittäjien puolelta mukana järjestön hallitus ja loppilaisia jäsenyrityksiä. Mielenkiintoinen kaksipäiväinen siis edessä. Toivotaan, että yhteistyön kannalta myös tuloksekas.

Nyt matkaa…

….

Pääsimme hyvin Tallinnaan Silja Linen Seacatilla ja saimme kokoushuoneen alkuperäisen laivan huoneen sijaan nyt hotelli Virusta. Virussa ensin kunnanjohtajamme kävi läpi Lopen Yrittäjien hallituksen jäsenten antaman kuntaa koskevan kyselyn tuloksia ja sitten hallituksen puheenjohtajamme Matti Ahtiainen esitteli kunnan strategiaa ja elinkeinostrategiaa.

Kyselyn tulokset aiheuttivat aikalailla keskustelua ja täytyy myöntää, että se myös yllätti minut. Kahden vuoden aikana tämän hallituksen jäsenten antaman kyselyn mukaan kuntamme elinkeino- ja yrittäjäpolitiikka olisi mennyt kaikilla osa-alueilla takapakkia. En todellakaan ymmärrä, mutta opiksi lupaan ottaan. Olemme nimittäin kahden viime vuoden aikana perustaneet kuntaan elinkeinolautakunnan, tehneet 80-luvun jälkeen 20 vuoden tauon jälkeen elinkeinostrategian ja sen ennen muuta yhdessä Lopen yrittäjien kanssa, olemme rakentaneet kunnan toimesta 1000m2 yritystalon, myyneet yritystontteja, tehneet maahankintoja yrityskäyttöön jne. Tästä huolimatta tulos oli negatiivinen.

No asiasta keskustelimme paljon myös vielä aamupäivän seminaaeriosuuden takia ja käsitykset näyttivät aikalailla muuttuneen. Kyse taisi siis olla ainakin osaksi tiedonpuutteesta tai vanhoista asenteista. Mutta niin kuin totesin – lupaan osaltani vielä terävöittää elinkeinopolitiikkaa.

Iltapäivällä lounaan jälkeen EKES yrityspalveluiden toimitusjohtaja Pekka Pietiäinen kertoi talon tämän hetken tilanteesta ja Pentti Kallionpää yritystoiminnan julkisesta rahoituksesta uudella ohjelmakaudella ja Anne Wikström alueemme eri kehittämishankkeista. Illalla matkasimme sitten noin 20 km päähän espanjalaiseen ravintola Manoletteen illalliselle ja sitten takaisin hotellille.

Kommentit