Lauantai, 28.10.2006

Blogi, lauantaina 28.10.2006

Myrsky-yö takana. Yöllä sähköt katkesivat täälläkin, mutta olivat poikki vain muutaman tunnin. Aamun uutisten mukaan eilis iltaisen ja öisen myrskyn vuoksi sähköt ovat poikki ainakin 13 000 taloudelta.

Aamun Hämeen Sanomat kertoi, että syysmyrsky katkaisi sähkön Hämeessäkin muutamalta tuhannelta ihmiseltä perjantai-illan aikana.
Lehden mukaan Vattenfallin verkkoalueella 3 000-4 000 ihmistä oli vailla sähköä, mutta jo kello 22 mennessä vikoja oli korjattu siihen malliin, että sähköttömiä oli enää 2 000. Kanta-Hämeessa katkoja oli eniten juuri Lopella niin kuin eilen pimeästä kirjoitinkin. Myös Hattula ja Hauho kärsivät katkoista. Myös toinen sähköntoimittaja eli Fortum ilmoitti, että Lopella oli 1 500 ihmistä vailla sähköä kello 20. Kello 22 sähköttömiä oli enää 500. Riihimäellä sähköä vailla oli kello 22 noin 350 ja Hausjärvellä vajaat 300. Aika hyvin siis ongelmia saatiin korjattua ja onneksi vielä ei lunta ollut maassa urakkaa vaikeuttamassa. Nämä odotukset todennäköisesti ihan siedettävissä vaikka muutama tuntikin voi olla piinaava väärän aikaan.

Mutta muilta osin myrskyvahingot ovat kuitenkin jääneet pelättyä pienemmiksi ja nyt pahin ainakin tällä erää pitäisi olla jo ohi. Myrskyn uskotaan heikkenevän iltaan mennessä koko Suomessa.

Mutta ajokelin suhteen pahimmat kelit varmasti vielä edessä. Pohjoisempanahan jo eilen tuli lunta todella rankasti ja muuallekin myrsky on tuonut mukanaan sankkoja sateita ja ajokeli on huono koko maassa. Aamun uutisten mukaan reittäin huonoista ajokeleistä varoitetaan nyt Etelä-Pohjanmaata, Pohjanmaata ja Keski-Pohjanmaata. Keli huononee myös Etelä-Suomessa ja sateen on se sitten vettä tai räntää tai lunta niin lisäksi on syytä varautua myös puuskittaiseen tuuleen.

….

Niinhän se on talvi ja syksy aina yllättää tulee sitten koska tahansa myöhässä tai ajoissa. Toivotaan, että yli viikonlopun selvitään ilman ihmisvahinkoja ja ilman suuria muitakaan vahinkoja.

Tänään minulla vapaapäivä tai oikeastaan ratsastamispäivä. Lupasin mennä jo päivällä Vaahteramäen Ratsutallille junnujen Pollux-kisaan avuksi ja sitten iltapäivällä on meidän oman pikkukisan aika. Hauska päästä jälleen hyppäämään.

Puheenjohtajamme Jyrki Katainen nostaa viikonlopun lehdissä esille kolmikannan rooliin Suomen yhteiskunnassa. Katainen toteaa Aamulehden haastattelussa, että on kummallista, että henkilöitä, jotka toteavat hallituksen siirtävän omaa vastuuta työnantajille ja työntekijöille syytetään yhteiskunnan elintoimintojen turmelemisesta. Katainen toteaa, että tällainen yhdestä totuudesta kiinni pitäminen muistuttaa Kekkosen ajan keskusteluilmapiiriä.

Kataisen mukaan kyseessä on kuitenkin oikeutettu huoli siitä, kenelle valta Suomessa kuuluu. Katainen ihmettelee sitä miten keskusteluun kytketään asioita, jotka eivät toisiinsa liity. Näin on tehty hallituksen sopua koittelevassa yt-lakikiistassa.

Juuri hetki sitten keskustan ministeri Mauri Pekkarinen käsitteli asiaa Lauantaiseura ohjelmass TV1:ssä. Hän uskoi sovun mm. yt-lakikiistaan löytyvän. Keskusta, kokoomus ja RKP ovat asiassa samoilla linjoilla minkä mukaan yt-menettelyä ei tulisi ulottaa pieniin yrityksiin. Yrittäjät ovat keskusta-oikeistolaisten puolueiden kanssa asiassa samalla linjalla.

Katainen totesi tänään, että ”Eero Heinäluoman työmarkkinaosapuolille antama blankkovaltakirja työllisyyspolitiikassa, tierahojen kytkeminen tupoon ja verotus. Ajattelu, että tehkää mitä haluatte ja me päätätämme kansanedustajilla, on väärä.”

Katainen haluaa asiasta avointa keskustelua ja kriittistä asian pohtimista. Siihen varmasti on aihetta. Yhteistyötä minusta työntekijöiden tai työnantajien kanssa ei pidä tuhota, mutta pelisäännöt pitää olla selvät. Tässä Katainen minusta ajaa oikeaa asiaa.

….

NEKUN MALJA jaettu ja ennakkosuosikkimme Kerovuoren Ilona kesti ”paineet” ja hoiti homman nimiinsä puhtaalla radalla ratsunaan uljas ja komea Pokker.

Aloitimme päivän jo puolen päivän aikaan ensin Pollux-kilpailulla junioriratsastajille. Lupasin olla apuna kilpailun pyörittämisessä ja esteiden nostajana ja haravan varressa heiluin koko junnukisan. Tunnelma oli Vaahteramäen Ratsutallin maneesissa hieno kun junnut kävivät estekilpailuunsa ja oli todella mukava että niin paljon vanhempia ja kavereita oli kannustamassa montaa ratsastajaa jopa ihan elämänsä ensimmäiseen kilpailuun.

Polluxin jälkeen vanha herra Nectar kävi tervehtimässä meitä Lillyn kanssa ja sitten pääsimmekin kamppailemaan Nectarin nimikko Nekun maljasta. Nectarila on tallilla erityisasema. Se on isännän Nylundin Jarin ensimmäinen oma hevonen ja -79 vuonna syntynyt upea herra on ollut monen muukin ensimmäinen ratsu. Myös minä kiipesin ensimmäisenä sen selkään viisi vuotta sitten ja sen jälkeen se on ollut menoa. Nyt Nekku jo ansaituilla eläkepäivillä, mutta tallin kunkkuna kuitenkin – edelleen.

Ensimmäisessä ryhmässä ratsastanut Kerovuoren Ilona teki sitten sen mitä osasimme odottaa. Loistava ratsastus ja puhdas perusrata ja uusinta rata ja se kesti loppuun asti. Tarkkalan Minna Pekan kanssa nappasi kakkostilan myös puhtaalla radalla ja Tessu Hripan kanssa selvitti tiensä kolmanneksi. Sitten tulivat Heini ja Heli ja missä me sitten olimme?? Niinpä niin.

Dom Café alias Räppy oli loistavassa kunnossa. Lämmitin kaverin oikein kunnolla ja sitten radalle ja homma meni voisin sanoa melkeinpä täydellisesti. Kauniita hyppyjä, hyviä lähestymisiä ja hyviä teitä ja vauhtikin kärjessä – mutta sitten vanha herra – tällä kertaa satulass teki virheen. Virhe esteelle tultaessa tai siis väärä este ja suoritus hylätty. Niin ja tosiaakin se vihon viimeinen este 🙂 No vedin vielä sitten uusinta radankin ja sekin meni hyvin, mutta ei jossitella eikä selitellä. Ratsastajan karkea virhe ja hylkäys ja laulukuoroon. No joulun juhlakilpailussa paremmalla onnella. Lupaan parantaa.

Onnittelut vielä kaikille menestyjille ja taitaville ratsastajille. Oli hieno päivä. Minä nautin seurastanne ja tallin tunnelmasta ja odotan jälleen ensi keskiviikon ratsastustuntia ehkä enemmän kuin koskaan ennen.

Huomenna pitäisi lähetä Tallinnaan Lopen Yrittäjien ja kunnan yhteiseen Elinkeinoseminaariin. Pyhälammin Eeva oli laittanut kilpailun aikana tekstiviestin ja samaa uutista kertoo nyt myös teksti-tv ja uutiset. Laivamme Eckerö Linen matkustaja-alus Nordlandia on törmännyt aamulla laituriin Tallinnan satamassa ja laivan kyljessä on suuri reikä. Tämän päivän ja huomisen matkat on peruttu. Onnettomuus ei kuitenkaan onneksi aiheuttanut vaaraa matkustajille. Kova aallokko oli lyönyt aluksen vasten laituria, kun se oli kiinnittymässä rantaan. Törmäys ei ollut ollut kuitenkaan edes niin kova, että kaikki olisivat sitä huomanneet, mutta laiva vaurioitui kuitenkin niin pahasti, että merelle sillä ei ole asiaa ennen kuin kylki on saatu korjattua.

Eevalta saamani tiedon jälkeen olin heti yhteydessä elinkeinolautakuntamme jäseneen ja Lopen Yrittäjien puheenjohtajaan Teuvo Zettermaniin. Tilanne järjestyy huomiseksi ja pääsemme matkaan Silja Linen korvaavalla aluksella. Aikataulu aikaistuu noin puolitoista tuntia ja virallinen aikataulu toimitetaan lähtijöille pian.

Onneksi näin..

Tänään puheenjohtajamme Jyrki Katainen otti kantaa myös entisen puoluesihteerimme Harri Jaskarin mahdolliseen paluuseen puoluesihteeriksi ja ehdokkaaksi. Katainen totesi, että tilanne on täysin auki ja vaikka esitutkinnan ja tai syyttäjän ratkaisu olisi Jaskarin kannalta vapauttava niin tilanne tulee keskustella Jaskarin kanssa kahden. Hyvä niin. Katainen totesi järkevästi puolueemme tapaan: ”Kokoomus ei hypi huhujen perässä vaan tosiasioiden.”

Tämän päivän ehkä mielenkiintoisin keskustelun avaus tuli Sydänliitolta. Sydänliiton mielestä ruoan arvonlisäveroa tulisi alentaa niin, että se ohjaa kuluttajien ruokavalintoja suositusten mukaisen suuntaan. Vuodesta 2000 käytössä ollut Sydänmerkki-järjestelmä koskee pakattuja elintarvikkeita rasvan laadun ja määrän sekä suolan, sokerin ja kuidun suhteen ja näiden terveellisempien tuotteiden käyttöä voisi tukea alv-alennuksin.

Minusta esitys tuntuu erittäinkin järkevältä ja en usko, että se on nykytekniikallakaan kovinkaan vaikeasti toteutettavissa. Kuitenkin tulisi jollain ratkaisu taata se, että alv-alennus menisi varmasti ulosmyyntihintaan eikä hukkuisi johonkin muualle. Eikös kuulustaisi järkevältä?

Nyt jälleen kotona. Huomenna siis jo hieman yli viisi aamulla lähtö eli tänään aikainen nukkumaan meno. Laitan kuitenkin vielä pellettipolttimen päälle, josko sähkökatkot vielä jatkuvat. Säätiedotus nimittäin kertoi juuri, että kova tuuli saattaa aiheuttaa vielä uusia sähkökatkoksia, mutta sähköyhtiöiden mukaan valtaosa vioista saataneen korjattua tämän päivän aikana. Tuulet ovat alkaneet kuitenkin jo heiketä läntisillä merialueilla, mutta idempänä mitattiin vielä iltapäivällä myrskylukemia.

Nyt viikonlopun lehtien pariin ja vähän ehkä televisiotakin ja sitten Nukkumatin maahan.

Kommentit