Sunnuntai, 29.08.2010

Blogi, sunnuntaina 29.08.2010

SDP:n lausuntojen mukaan maamme ei ole ongelmia suhteen vaan ongelmat ovat heidän mielestä nimenomaan työperäisessä maahanmuutosta. Itse olen tästä jyrkästi erimieltä. Itse en näe siinä mitään ongelmaa jos joku tulee Suomeen tekemään työtä suomalaisin työehdoin ja säädöksin, mutta turvapaikkapolitiikassa näen. Korjattavaa olisi.

Samaa demarilinjaa ihmetteli heinäkuussa myös Ben Zyskowicz, jonka kanssa aiheesta kesäkiertueellamme useammankin ajomatkan keskustelimme. Zyskowicz nosti esille mm. räjähdysmäisesti kasvaneet turvapaikkahakemukset ja perheenyhdistämistilanteet. Asialle vaadittiin korjausta, mutta mitään ei ole tapahtunut. Tänään samaa aihetta käsittelee uudelleen Helsingin Sanomat ja kertoo mm. että somalialaisten perheenyhdistämishakemukset ovat ruuhkauttaneet Maahanmuuttoviraston ja, että hakemusten määrä on kuusinkertaistunut neljässä vuodessa. Nyt paraikaa oleskelupäätöstä odottaa lähes 5 000 somalialaisten perhesidehakemusta. Mielenkiintoiseksi tilanteen tekee se, että Maahanmuuttoviraston johtaja Heikki Taskinen kertoo samaa mitä Zyskowicz nosti esille jo kesällä. ”Hakemuksista selviää, että lapsia on nykyään lähes joka perheessä, kun pari vuotta sitten heitä ei ollut juuri lainkaan”. Voi hyvin kysyä miten tämä on mahdollista? Miksi näin on nyt? Kierretäänkö tässä jotain? Huijataanko tässä jotain? Vai mistä on kyse?

Uutisen mukaan kysymyksiä herättää myös se, että ”hakemuksiin ilmoitetuista 13–17-vuotiaista kasvattilapsista 70 prosenttia on tyttöjä” ja samassa raportissa mistä tämä selviää pohditaan myös sitä, että tällaista ”kasvattilapsijärjestelmää voidaan yrittää käyttää myös ihmiskaupan välineenä”. Eli perheiden kasvattilasten, ottolasten, määrä on kasvanut säädösten muututtua poikkeuksellisella tavalla? Tämä pitäisi nyt maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin selvittää kiirellisesti ja puuttua ongelmaan.

Tällaisista aidoista ongelmista ja epäkohdista pitäisi Suomessa puhua ja puuttua niihin rasismilla flirttailun sijaan. Jäämme odottamaan nopeita toimia.

….

Toinen asia joka nousee tänään esille mediassa on lihan alkuperämaan ilmoittaminen. Itse nostin ongelman esille kesäkuussa ja tein asiasta kysymyksen ja esityksen maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilalle. Kesäkuussa kirjoitin mm, että ”Elintarvikkeiden pakkausmerkintäsäädöksissä määrätään, minkä tietojen tulee selvitä kuluttajan ostamasta pakkauksesta. Pakkausmerkintäsäädöksillä pyritään takaamaan elintarvikeketjun jäljitettävyys ja kuluttajan tiedonsaantioikeus. Eviran tekemän tutkimuksen mukaan 77 prosenttia suomalaisista tarkistaa ruoan alkuperämaan ennen ostopäätöstä, ja syy tähän on tavoite ja halu ostaa suomalaisia elintarvikkeita.

Kotimaisen ruoan turvallisuus perustuu luotettavaan ketjuun. Suomessa tuotetun ja valmistetun lihavalmisteen tuotantoketju pystytään jäljittämään aina pellolta ruokapöytään asti. Tällöin on selvää, että tuotteen alkuperämaa on Suomi. Myös ulkomailta tuotujen lihavalmisteiden alkuperämaa on säädösten mukaan ilmoitettava.

Mutta sitten tämä ongelma…. Erikoinen tilanne on se, että ulkomailla tuotettu liha tuodaan Suomeen ja jalostetaan täällä edelleen. Tässä tapauksessa lihan alkuperämaata ei tarvitse kuluttajalle ilmoittaa, vaan tuotteessa lukee ainoastaan valmistusmaana Suomi. Tämä on kuluttajan kannalta harhaanjohtavaa. Käytetyn raaka-aineen alkuperän ilmoitusvelvollisuus koskee lihajalosteita vain siinä tapauksessa, että valmistus on vähäistä tai ruokaa erityisesti markkinoidaan suomalaisena.

Olen vakuuttunu, että suomalainen kuluttaja haluaa Eviran tutkimuksen mukaan suosia suomalaisia elintarvikkeita. Tämä on tärkeä viesti niin suomalaisen ruoantuotannon kuin elintarviketurvallisuudenkin kannalta. Tämän vuoksi suomalaisella kuluttajalla on oltava oikeus tietää lihavalmisteen alkuperä myös siinä tapauksessa, että valmistus on tapahtunut Suomessa ulkomaisesta raaka-aineesta. Kuluttajalle ruoan valmistusaste tai markkinointi ei ole tärkeää, vaan aidosti suomalainen ruoka.

Kysyinkin ministeri Sirkka-Liisa Anttilalta, että mihin toimiin hän on ryhtymässä varmistaakseen, että kaikissa lihavalmisteissa on jatkossa merkintä lihan tai muun raaka-aineen alkuperämaasta ja millä tavoin hän aikoo vahvistaa kuluttajan tiedonsaantioikeutta edellä esitetyssä tilanteessa?

No vastauksessaan Anttila menee EU:n taakse ja asiaan ei puututa. Voi vain kysyä miksi ei?

Tänään MTV3.fi nostaa saman asian esille. Maikkarin netti kirjoittaa ”Keittokinkkupaketissa on kuva kesäisestä järvimaisemasta ja suomalaisen jalostajan logo. Kuluttaja ajattelee ostavansa suomalaista sianlihaa. Edes tuoteselosteessa ei kerrota, että liha voikin olla Saksasta”.

Leikkehyllyissä suomalaisissa kaupoissa on MTV3:sen mukaan tuontilihaa monesta maasta mm.  Virosta, Ruotsista, Saksasta, Tanskasta, Australiasta ja Brasiliasta. Ja, että alkuperä jää usein hämärän peittoon, sillä pakkauksissa ei säännösten mukaan tarvitse kertoa, mistä liha on peräisin niin kuin kesäkuussa asiasta hallitukselle kirjoitin. 

MTV3 kertoo, että ”esimerkiksi Saarioisten kalkkunaleikkeleet valmistetaan ulkomaisesta lihasta. Myös Snellman tuo kalkkunaa Brasiliasta ja Järvi-Suomen Portti Saksasta.” Ja, että ”kaikista lihantuontimaista ei edes saada kattavia tietoja, mitä lääkkeitä käytetään”.

Uutisensa lopussa kuitenkin todetaan, että yksi merkki on takuuvarma suomalaisuuden tae. Kotimainen Joutsenmerkki on luotettava kompassi, jos haluaa syödä vain suomalaista lihaa. Merkki löytyy esimerkiksi Atrian kaikista leikkeleistä.

Itse olen toiminut näin siitä asti kun asiasta sain tietoa ja siihen yritin puuttua. Minusta asia pitäisi korjata ministeri Sirkka-Liisa Anttilan johdolla kuntoon samantien. Niin, että tiedämme aina mistä lihajalosteen esimerkiksi kalkkuleikkeen ja kinkkuleikkeen liha on alunperin tuotu. Siihen asti minä seuraan Joutsenmerkkiä ja tiedän mitä syön.

…..

Eilen illalla siis sain taskuuni tuon metsästäjätutkinnon. Tutkinnon suorittaminen on ollut pitkään mielessä ja ajatuksissa ja nyt löysin sopivan raon sen suorittamiseen. Pitkä ilta perjantaina ensin luentojen mm. lainsäädännön parissa Riihimäen Metsästysmuseolla ja sitten eilinen päivä aamusta iltaan Lopen Ampumaurheilukeskuksessa harjoitellen. Ja lopuksi vielä Riihimäellä sitten tuo virallinen tutkinto. 

Arvasin, että tutkinnon suorittaminen tuottaa muutamia kysymyksiä ja näin kävikin. Pari viestiä tuli, että miten luontoihmisenä voit metsästäjätutkinnon suorittaa? En oikein kysymysten logiikkaa ymmärtänyt sillä juuri metsämiehet ovat mitä parhaita luonnonsuojelijoita. Voi hyvin kysyä mitä tapahtuisi jos emme koskisi luontoon millään tavalla? Antaisimme siis hirvikannan ja peurakannan kasvaa vapaasti. Antaisimme tämän jälkeen suurpetokannan kasvaa vapaasti ja elää siellä missä ”itse” haluavat ja yrittäisimme sitten elää siinä sulassa sovussa. En usko, että tämä onnistuisi – petohavainnot lisääntyisivät ja aiheuttaisivat pelkoa ja uskoisin, että ajankanssa myös varaa. Hirvieläinkannat kasvaisivat ja liikenteessä olisimme yhä kasvavassa vaarassa. Ja lopulta kannata kasvaisivat liian suuriksi ja edessä olisi luonnon omaa tuhoa jne.

Eli itse näen niin, että tasapainon säilyttämiseksi tarvitsemme mm. hirvieläinkannan oikeaoppista ja vastuullista sääntelyä. Tarvitsemme myös suurpetokannan hallintaa. Ja itseasiassa asutuksen ja muun ihmisten toiminnan levittäydyttyä tarvitsemme myös toimia niin, että eläimet voivat elää ja tämä vaatii mm. ruokintaa, oikeanlaista metsänhoitoa ja vastuullista maapolitiikkaakin.  Ymmärrätte mitä siis haen takaa.

No nyt siis minulla tuo metsästykortti takataskussa. Sain todellisen tietopaketin metsästyksestä, riistan hoidosta ja niihin liittyvästä lainsäädännöstä. Tämä kaksi pitkää päivää oli myös lainsäätäjän työn näkökulmasta enemmän kuin hyödyllinen kokonaisuus. Eli vielä kerran kiitos kouluttajille ja opettajille. Toimitaan tälläkin saralla juuri niin vastuullisesti kuin metsämiehet toimivat.

….

Kello 20.12 ja viikko alkaa olla lopuillaan. Tänään hieman töitäkin takana ja hieman ulkoilua ja sen semmoista. Oikein mukava sunnuntai siis. Maahanmuuttoministeri Thorskin otti kantaa perheenyhdistämiseen liittyviin ihmiskauppaväitteisiin. Hyvä niin. Tosin ministerin kannanotto oli totuttua linjaa ”en kommentoi”. Ei tällä tavalla voida jatkaa. Asiaan pitää puuttua muiden jos asianomainen ministeri ei sitä tee. Tämäntyyppisiin väitteisiin ja maahanmuuton ongelmiin pitää puuttua.

Mutta nyt ilta vielä vapaata. Huomenna sitten tutustumiskäynti Eläinten Auttajat ry:n ylläpitämään Eläinsuojelukeskus ja -hoitola Onnentassuun. Paikka siis vastaa osaltaan mm. löytöeläinten hoidosta ja huomenna mielenkiintoista nähdä miten paikka sitten toimii. Huomenna myös kunnanhallitus ja sitä ennen kunnan puheenjohtajisto ja kunnanhallitusryhmämme. Eli tiukka päivä luvassa. Esillä kunnanhallituksessa mm. monta kaava-asiaa jotka nyt etenemässä osa jo lopulliseen päätökseenkin. Keskustelussa myös Riihimäen seudun yhteispäivystyksen järjestäminen ja myös muutama luottamushenkilövaihdoskin. Valitettavasti Tapani Toivonen joutuu jättämään nyt valtuuston ja hänen tilalleen pitää valita uusia henkilöitä moneen paikkaan. Olen Tapanin tuntenut vuosikymmenten ajan ja oli hienoa saada hänet mukaan kunnankin hommiin. Nyt kuitenkin hän joutuu tehtävistä luopumaan ja voin todeta, että työ jää kyllä kesken. Tapani on kova tekijä ja osaaja ja toi minusta upeasti aivan uudenlaista ajattelua mukaan tähänkin ryhmään ja päätöksenteon pöytiin. Sellaiselle ajattelulle olisi tarvetta jatkossakin, mutta nyt valitettavasti näin. Toinen luopuja on Lopelta poismuuttava Vesa Nopanen. Vesaankin sain vuosien aikana tutustua ja samaa voi sanoa hänestäkin. Menetys siis Lopelle, mutta niin se elämä vie ja toivotan Veskulle ja hänen perheelleen täälläkin hyvää jatkoa ja samanlaista tekemistä uudessakin kotikunnassa. He voittavat ja saavat paljon.

Mutta tuo kunnanhallituksen lista siis löytyy jälleen täältä netistäkin http://www.loppi.fi ja jos sieltä kysymyksiä tai muuta kommentoitavaa löytyy niin ottakaapa yhteyttä vaan minuun tai varsinaisiin kunnanhallituksen jäseniimme Eeva Pyhälammiin. Saija Grönholmiin tai Pasi Tarkkalaan. Mielellämme olemme koko ryhmä käytettävissänne.

 

 

 

Kommentit